HTC TyTN: sahá až na Olymp (velký test)

HTC TyTN, původně označovaný jako Hermes, je komunikátor s podporou UMTS, HSDPA, Wi-Fi, 2Mpx fotoaparátem, dotykovým displejem, vysouvací klávesnicí, pohodlným ovládáním jednou rukou v prostředí Windows Mobile 5 a paměťovými kartami. Oslní i vás? Video!

Žádné bambusové rádio, HSDPA

Datové možnosti HTC TyTN jsou znamenité. S internetem jej spojíte pomocí paketového GPRS nebo EDGE třídy 10, v oblastech pokrytých 3G lze využít i přenosů rychlejších prostřednictvím této sítě. Největším lákadlem je ale podpora nadstavby sítí třetí generace, technologie HSDPA. Protože Eurotel už podporou této technologie disponuje, rozhodli jsme se ji podrobněji vyzkoušet.

 Nastavení sítě použité pro komunikaci

Hned první pokus o spojení se ale setkal s neúspěchem. V centru Brna pokrytém jak signálem UMTS tak technologií HSDPA se telefon nechtěl do internetu připojit. Přepnutím do sítě GSM a příjmu výhradně jejího signálu problém zmizel. Opětovný pokus s UMTS skončil stejně jako předcházející. Po téměř čtyř hodinách pokusů a omylů s několika notebooky a různými propojeními (kabel, Bluetooth, IrDA) jsme vyzkoušeli různá nastavení a kombinace. Ani tak se nám ale HSDPA nepodařilo zprovoznit.

Test HSDPA zařízení HTC TyTN tedy odkládáme. Začátkem srpna se navíc po internetu začaly šířit fámy o tom, že TyTN HSDPA vlastně vůbec nepodporuje. Skoro jsme tomuto tvrzení uvěřili, neboť ani v manuálu se o rychlých datech přes HSDPA nezmiňují. Pokusili jsme se tedy tuto informaci ověřit přímo u HTC. Po několika urgencích nás zástupci výrobce ujistili, že TyTN HSDPA má. Proč se připojení v síti Eurotelu nepodařilo, nevíme. Přitom UMTS Orange SK nebo T-Mobile SK fungovalo bez problémů.

Wi-Fi karta pro notebook

Na krátké vzdálenosti je nejlepší připojení se do sítě Wi-Fi. Karta v TyTN podporuje oba formáty, IEEE 802.11b/g. Přijímač je stejný jako u Wizarda, při testu měly stejné vzdálenosti stejnou kvalitu signálu. Připojení do sítě lze uskutečnit automaticky nebo manuálně. Pro použití manuálního nastavení ale není praktický důvod (snad s výjimkou skrytých sítí), protože automatika si zvládne vše potřebná nastavit sama. V případě, že jde o síť zabezpečenou, musíte zadat nezbytné údaje.

 
Správu připojení vykonává Comm Manager • možnosti práce s daty

Pro co nejlepší využití Wi-Fi modulu přibyla v programovém nastavení TyTNu nové položka Wireless Modem. Během připojení k počítači dokáže simulovat Wi-Fi kartu, takže můžete telefon použít v případě, kdy nemáte v počítači Wi-Fi adaptér. S počítačem se spojíte přes kabel, Bluetooth nebo IrDA.

Na ještě kratší vzdálenosti využijete připojení přes Bluetooth 2.0. Ovladače zařízení jsou od Microsoftu, takže žádný luxus společnosti Widcomm nečekejte. Kupodivu ale vše funguje jak má a během testování jsem se s problémy Bluetooth nesetkal. Dokonce i náhodné odpojování bezdrátového sluchátka, se kterým jsem měl problém ve starších verzích ROM zařízení HTC Wizard, zmizelo. Pro každý případ je v zařízení i infračervený port standardu SIR. Jako dálkový ovladač tedy TyTN neposlouží.

 
Nástroj pro práci s Wi-Fi

Nejjednodušší způsob připojení je ale pomocí datového kabelu. Po připojení kabelu se přístroj automaticky začne dobíjet, synchronizace pomocí ActiveSync je, stejně jako u dalších zařízení Windows Mobile, bezproblémová.

Prohlížeč Internet Explorer si poradí i se složitějšími stránkami, ale oproti konkurenci je až příliš pomalý a místy nestabilní. Nastavit můžete domovskou stránku, oblíbené položky (synchronizovatelné pomocí ActiveSync), prohlížeč si poradí jak s webovými, tak s wapovými stránkami. Celkově je IE vhodný na prohlížení textových verzí větších serverů. Pro profesionálnější použití ale doporučuji nahlédnout do nabídky konkurence.

 
Internet Explorer • celoobrazovkový mód • MSN Messenger

Přímo z prostředí IE nelze z webových stránek stahovat obsah. O tento úkon se postará aplikace Download Manager. TyTN obsahuje i jednoduchou a přívětivou mobilní verzi instant messengeru MSN. Holdujete-li konkurenčním kecálkům, budete se muset poohlédnout po speciálních aplikacích.


Informace o kancelářských aplikacích, balení, výsledcích testů a závěr megarecenze najdete v předposlední kapitole

Témata článku: HTC, , HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Velký test, Samostatná položka, Nový formát, Velký, Spodní tlačítko, Velký obrázek, Neocenitelný pomocník, Viditelná část, Olymp, Dětská hra, Současné nabíjení, Nejlepší využití, Uschování, Test, Dětská hračka, Časové pásmo, Samostatná jednotka, Frames Per Second