HTC TyTN: sahá až na Olymp (velký test)

HTC TyTN, původně označovaný jako Hermes, je komunikátor s podporou UMTS, HSDPA, Wi-Fi, 2Mpx fotoaparátem, dotykovým displejem, vysouvací klávesnicí, pohodlným ovládáním jednou rukou v prostředí Windows Mobile 5 a paměťovými kartami. Oslní i vás? Video!

Miláčku, na výročí už nezapomenu

Prostředí Windows Mobile 5 nabízí velmi dobré podmínky pro organizaci volného a pracovního času. Na začátku stojí kalendář, který je jako samostatná položka a není spojen s úkoly tak, jako v Symbianu. Osobně se mi toto řešení líbí a doufám, že se nebude měnit. Na výběr je několik zobrazení kalendáře – denní, týdenní, měsíční a roční. K tomu navíc přehled agendy na následující den. Ideální je opět naučit se tato zobrazení kombinovat – z kalendáře se pak stává neocenitelný pomocník. Všechny záznamy kalendáře a úkoly lze synchronizovat se stolním počítačem nebo vzdáleným pracovištěm.

Novému záznamu v kalendáři se přiřazují všechny běžné parametry známé z Outlooku – nadpis, místo, čas začátku a konce, zda jde o celodenní událost, výskyt, upomínku, výběr, zda jde o pracovní nebo soukromou záležitost, určení kategorie nebo přidání poznámky. Velmi zajímavá je možnost přidat ke schůzce účastníky, přičemž zvoleným adresátům se automaticky odešle e-mail s informací o schůzce. Ti ji pak mohou jediným kliknutím odmítnout nebo přijmout a zařadit tak do kalendáře.

  
Kalendář v měsíčním zobrazení • psaní poznámek

Úkoly jsou o poznání jednodušší. Vybíráte jen předmět, prioritu a nastavení upozornění. Poslední kapitolou jsou poznámky, které je možné zadávat třemi způsoby. První jsou hlasové poznámky, jejichž záznam aktivujete stisknutím tlačítka pro hlasovou volbu. Stejným tlačítkem lze během hovoru spustit jeho nahrávání, aniž by se ozývalo nežádané pípání. Kvalita takové nahrávky je ale bídná. Délka nahrávky je limitována množstvím volné paměti v zařízení, přímo na paměťovou kartu nahrávat nelze.

Druhým způsobem, jak zadávat poznámky, je psaní na vysouvací nebo softwarové klávesnici. Poslední možnost je kreslení pomocí stylusu. I takováto poznámka lze synchronizovat s Outlookem a prohlížet na počítači. Upozornění u poznámek ale nenajdete.

I přes slušnou organizační výbavu je na aplikacích stále co zlepšovat. Mě osobně velice vadí absence barevných příznaků, které rád používám v Outlook nebo nemožnost nastavit odděleně pro jeden záznam délku schůzky a trvání cesty tam a zpět.

2 Mpx je málo nebo moc

HTC TyTN je kromě přední kamery pro videohovory vybaven i hlavním snímačem s rozlišením 2 megapixely, maximální velikost snímků je tedy 1 600 × 1 200 bodů. Důkladně jsme ji otestovali a porovnali s kamerou Nokie N73. HTC TyTN je nejlepším fotomobilem s operačním systémem Windows Mobile. Autorem fotoaparátu i softwaru je přímo HTC.

Prostředí fotoaparátu není uživatelsky zrovna přívětivé. Většinu běžných nastavení lze upravit pomocí tlačítek, pro zobrazení hlubších nabídek už ale třeba využít dotykového displeje. Tlačítka jsou však dostatečně velká, a tak se při ovládání fotoaparátu obejdete ve většině případů bez stylusu. Software není příliš stabilní a předpokládám, že se ještě bude zlepšovat. Více než dvouhodinové nepřetržité focení a neustálé zapínání a vypínání nevydržel a přestal reagovat. Následně spadnul úplně a až do restartu zařízení jej nebylo možné použít.

Při fotografování je na výběr několik předvolených režimů a manuálních nastavení. Nechybí makro, sport a sekvenční záběr nebo vyvážení bílé v režimech slunečno, noc, žárovka a zářivka. Fotografie lze také zpestřit použitím barevného filtru – TyTN nabízí sépiový, černobílý, negativ a odstíny modré. Scénu osvětlí diodový blesk, který ale neoplývá nejvyšší kvalitou a využijete jej spíše jako malou baterku. Jeho samostatné spuštění není možné nastavit na systémovou klávesu a musíte tak spustit aplikaci fotoaparátu.

Pomocí fotoaparátu můžete nahrávat video v CIF rozlišení – 352 × 288 bodů. Záznam lze ukládat jak do paměti telefonu, tak na paměťovou kartu, přičemž zaznamenáván je i zvuk a délka je omezena jen velikostí volného místa.

Tip: přečtěte si fotosouboj mezi HTC TyTN a Nokií N73 (SK)

Multimediální cihlička

HTC TyTN vám poskytne stejné multimediální možnosti jako většina kapesních počítačů. Základem výbavy je Windows Media Player. Poradí si s různými formáty hudby a videa, ale ani přesto nepatří k nejlepším a většina uživatelů tak sáhne po aplikacích třetích stran. K zařízení lze pomocí MiniUSB portu připojit stereo sluchátka, ta jsou standardní součástí balení. Kvůli slabým grafickým výkonům je přehrávání videa trochu problém, ale např. s klipem v rozlišení 240 × 320 bodů s 15 obrázky za sekundu neměl TyTN problémy.

  
Windows Media Player • na filmy je lepší režim landscape

Všechny fotky a obrázky najdete setřízené v aplikaci Pictures & Video. Stejně jako Media Player, ani tento program nepatří k nejlepším a je vhodný jen na občasné použití. Pokud to s fotkami a obrázky myslíte vážně, je lepší v softwarové výbavě sáhnout jinam. Pozor ale na slabší grafický čip – s většími fotkami by mohl mít komunikátor problémy.

 
Vestavěné hry Bubble Breaker a Solitaire

Ani herní výkony nejsou oslnivé. Podle všeho by měl TyTN zvládnout jednodušší hry, 3D grafika už je mu ale cizí. Dvě oddychovky, Solitaire a Bubble Breaker, obsahoval už i Wizard. Další lze doplnit běžně nebo pomocí speciálního javového emulátoru.


Bohaté datové výbavě je věnována následující sedmá kapitola

Témata článku: HTC, , HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Zapnutá funkce, Nový formát, Viditelná část, Samostatná jednotka, Špatný zvuk, Časové pásmo, Neocenitelný pomocník, Frames Per Second, Uschování, Samostatná položka, Velký test, Současné nabíjení, Předvolený režim, První položka, Dětská hračka, Cihlička, Vážný konkurent, Velký