HTC Universal (Qtek 9000): s notebookem v kapse (zkušenosti)

Kapesní počítač zkřížený s telefonem a notebookem. Ojedinělý přístroj pro nejnáročnější uživatele, kteří jsou ochotni za svoji mobilní kancelář zaplatit dvacet tisíc korun. To je Qtek 9000, známý také jako HTC Universal. A jak se s takovým strojem žije? Video!
Kapitoly článku

Zapomenuté EDGE

Pro některé uživatele mohou být rozměry Universala překážkou, osobně mi ale velké telefony vyhovují. Komunikátor nosím po většinu času v kapse bez pouzdra, při náročnějších aktivitách jej raději dávám do ochranného obalu, se kterým už se ale do kapsy nevejde a na řadu přichází batoh. Neprospívá mu ani sportování, při kterém jej doporučuji nechat doma a v případně nutnosti se vybavit ještě nějakým obyčejným mobilním telefonem, který vám zajistí konektivitu, například při projížďce na kole. Universalu svědčí pevné místo na pracovním stole nebo útulná kapsa uvnitř kufříku. Nosit stále s sebou otesánka s 285 gramy čisté váhy bývá často na obtíž.

Klepněte pro větší obrázek 
Rozhraní pro sestavení hovoru. Všiměte si tlačítka Video

Pokud si na rozměry zvyknete a budete Universala brát všude s sebou, zajistíte si téměř neomezené možnosti konektivity; připojíte se do Wi-Fi sítí, na území pokrytém UMTS můžete provozovat videohovory nebo stahovat data vysokou rychlostí. Jelikož se ale v místech pokrytých sítěmi třetí generace vůbec nepohybuji a ani příliš neholduji videohovorům, používal jsem pro připojení na internet téměř vždy GPRS, a v případě dostupnosti také Wi-Fi. Mrzí mě, že výrobce zcela zapomněl na podporu EDGE, která tak trochu kazí dobrou reputaci datové vybavenosti Universala. Někteří mohou namítat, že nepodporuje HSDPA, ale je třeba vzpomenout na to, že Universal není žádná novinka a na trhu se vyskytuje už poměrně dlouhou dobu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rozhraní pro správu Wi-Fi

Královská klávesnice

Operační systém Windows Mobile 5.0 je celkem dobře uzpůsobený ovládání zařízení jednou rukou (pokud je Universal překlopený do stavu klasického PocketPC). Mohlo by se zdát, že zejména kvůli hmotnosti nebude ovládání prsty jedné ruky příliš příjemné, ale opak je pravdou. Pokud si zvyknete a občas budete místo stylusu používat palec, máte vyhráno a bezpečně se po displeji můžete orientovat jednou rukou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Lepší klávesnici v kapesním zařízení zatím nenajdete

Díky vlastní hardwarové klávesnici je psaní delších textů (poznámky z přednášek, zápisy z jednání) velmi pohodlné a hlavně rychlé. Hardwarová klávesnice je skutečně prostorná a ani po dlouhodobějším používání nevykazuje žádné znatelnější známky opotřebení.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Červené podsvícení klávesnice ladí k černé barvě komunikátoru

Pokud si Universala položíte na stůl, můžete na ni klidně psát několika prsty najednou, tento způsob se mi ale moc neosvědčil a raději dávám přednost psaní palci, kdy ostatními prsty přístroj přidržuji; záleží především na zvyku. Jednoduchou úpravou souboru sym.txt v adresáři /Windows navíc získáte možnost psát české znaky přímo na hardwarové klávesnici. Při psaní v noci nebo v horších světelných podmínkách přijde vhod světlocitlivý senzor, který v případě potřeby zapíná podsvícení klávesnice.

K vidění nevídané

Jedním z dalších lákadel tohoto komunikátoru je kvalitní VGA displej (480 × 640 bodů), který nabízí ohromující podívanou. Pokud si navíc doinstalujete speciální aplikaci, můžete aktivovat tzv. RealVGA režim, který se hodí zejména pro surfování na internetu, jelikož je díky němu možné zobrazit téměř celý obsah webové stránky bez nutnosti horizontálního posouvání obrazu. Pro běžnou práci jsem ale raději přepínal zpět do standardního zobrazení, jelikož v RealVGA módu jsou ikonky skutečně minimalistické.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obří displej by mohl být ještě větší • nad displejem • pod displejem • pero je schováno za kloubem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Titulka MobilManie čtyřikrát v odlišném zobrazení

Nastavení podsvícení displeje můžete regulovat zvlášť pro napájení z baterie a ze sítě, při nízkém stavu energie přijde vhod možnost podsvícení úplně vypnout. Přesto bych k němu malou výtku měl, pokud nastavíte hodnotu na maximum, není svítivost displeje v porovnání s jinými kapesními počítači až tak vysoká. Trochu nepříjemně působí “duchové“, kteří vznikají při kontaktu stylusu s displejem.


Další kapitola

Témata článku: HTC, Qtek, , , , Universal, Note, Drobný nešvar, Notebook, Pevné místo, S note, Zkušenost, Velké zařízení