HTC Vive: nové "brýle" pro virtuální realitu

Ze spolupráce HTC a Valve vzešly další "brýle" pro virtuální realitu. Zatím je ale neuvidíte, i když je HTC chce komerčně prodávat do konce roku.

Mimo nové vlajkové lodi HTC One M9 a sportovního náramku HTC Grip představilo HTC i jednu futuristickou novinku. HTC rozhodně není první, ale ani poslední, kdo hodlá říci svoje ve virtuální realitě. Oblasti, do které míří největší tehnologické společnosti světa. Google měl svoje Google Glass, Microsoft má svoje HoloLens a HTC dnes představilo HTC Vive.

Coming soon ...

Toliko neoblíbená hláška, kterou fanoušek technického webu nerad slyší, provázela i představení HTC Vive. Víme, že produkt je výsledkem spolupráce HTC, Valve a dalších partnerů, a také, že komerční produkt by HTC chtělo prodávat do konce tohoto roku. Na konci léta by mělo být všude po světě dostupné demo na pobočkách HTC a pokud napíšete na e-mail, který zazněl na tiskové konferenci, možná budete jedním ze šťastlivců, kteří si demo prohlédnou už na MWC. Zpět ale k samotným "brýlím" ...

Klepněte pro větší obrázek
Jediný oficiální obrázek HTC Vive - brýlí pro rozšířenou, virtuální realitu (obr: HTC Twitter)

Google Glass vypadaly jako opravdické brýle, HoloLens od Microsoftu jako lyžařské brýle, ale HTC Vive vypadá jak černý ementál. Ano, koncepce je stejná, tedy popruhy pro nasazení na hlavu a objekt s displeji a veškerou technikou před očima, ale u HTC Vive je obzvláště veliký a vedou z něj nijak nekryté kabely. Celý přednes na tiskové konferenci působil dojmem, že si ani v HTC nejsou jistí, co dělají, a jestli se to ujme, i když slova říkala něco jiného.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Funkce a parametry nových HTC Vive (obr: HTCvr.com)

Po technologické stránce je HTC Vive vybaveno dvěma displeji (jeden před každým okem) s rozlišením 1200 × 1080 brazových bodů, jejichž obraz se dokáže obnovit 90× za vteřinu. Na jejich těle je 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek. Na tiskové konferenci zaznělo, že po těle brýlí je více než 70 senzorů, což by měly být akcelerometry, gyroskopy a laserové senzory pro určení pohybu vaší hlavy s přesností 1/10 stupně ve všech směrech. Na produktovém webu se HTC zmiňuje také o ovladačích do každé ruky, jejichž poloha je detailně snímána brýlemi. Půjde to později i bez nich? Nutno podotknout, že například HoloLens obvladače nepotřebují a brýle od počátku snímají gesta a pohyb prstů.

Diskuze (1) Další článek: HTC Grip: HTC zůstalo s náramkem dva roky pozadu [MWC]

Témata článku: HTC, , , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One M9, Pro +, Real, Oficiální obrázek, Nov, Vir