Huawei Ascend G300: žralok nižší třídy [recenze]

Nižší třída Androidů vítá Huawei Ascend G300, který má všechny předpoklady k tomu, aby se postavil do jejího čela a vládl podobně jako S III v třídě nejvyšší.
Kapitoly článku

Opravená tlačítka

Čelní straně vévodí čtyřpalcový displej s rozlišením 480 × 800 bodů. Má dostatečně velké pozorovací úhly při větším natočení barvy mírně ztmavnou, s dalším natočením ale už k barevné degradaci nedochází a ani prvotní posun není nijak markantní. Na to, v jaké cenové hladině se pohybujeme, je výsledek výborný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod zadní kryt se uživatel dostane, může vyjmout i baterii

Největším problémem displeje je čitelnost na slunci. V jasných letních dnech se neobejdete bez jasu nastaveného na maximum, abyste vůbec něco na displeji přečetli. Regulaci můžete svěřit i automatice, která odvádí dobrou práci. Telefon neměl tendenci upravovat jas při každém pootočení telefonu, nemusíte se tedy obávat pozorovatelných změn jasu při večerním čtení za svitu lampičky.

Pochvalu zaslouží informační dioda schovaná hned vedle reproduktoru nad displejem. Zvládá hned několik barev, a pokud bychom vyloženě chtěli hledat nějaká negativa, mohla by svítit s o něco menší intenzitou. Při bližším prozkoumání si všimnete, že světlo jemně prosvítá ještě kousek vedle ní. To vše jsou ale úplné detaily, jakákoliv dioda je vždy lepší než žádná. Zde tedy palec nahoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Systém se ovládá pomocí trojice senzorů pod displejem, u první softwarové verze trochu zlobily, proto doporučujeme ihned po zakoupení telefon aktualizovat

Pod displejem najdeme trojici senzorových tlačítek. Zleva je to Menu, Domů a Zpět. Pruh, ve kterém jsou umístěny, je široký tak akorát – tlačítka mají dostatek prostoru, prsty nezasahují do displeje, ani se zde zbytečně neplýtvá místem. Během používání tlačítka nereagovala vždy zcela stoprocentně, občas se (i přes stisk potvrzený vibrační odezvou) nic nestalo. A nejednalo se o ojedinělé výskyty, tlačítka měla tendenci dělat si tak nějak co se jim zachce. Řešení naštěstí přišlo brzy.

Aktualizace

Během testování byla uvolněna aktualizace firmwaru telefonu, která primárně řeší problém s hlasitostí reproduktoru. Ten byl i při nastavené maximální hlasitosti relativně tichý a zejména ve hlučném prostředí volající zavěsil dříve, než jste příchozí hovor vůbec zaregistrovali. Částečně se na tom podepsal i styl zvonění, telefon nejprve zvoní potichu a postupně zesiluje.

Po aktualizaci se hlasitost reproduktoru zvýšila, mohla by být ale ještě o něco vyšší. Postupný nárůst zvonění sice zůstal, je ale kratší, telefon tedy rychleji zvoní „naplno“. Míra zlepšení je subjektivní, někteří uživatelé ji vnímají více, některým přijde sotva znatelná. Co se ale zlepšilo určitě, je odezva senzorových tlačítek. Ta nyní reagují mnohem lépe, objem případů, kdy telefon pokyny ignoruje, se razantně snížil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průběh aktualizace prováděné přímo v telefonu: jednoduše se řídíte pokyny na displeji

První aktualizace dorazila několik týdnů po uvedení telefonu na trh. Aktualizace nejsou mezi levnějšími telefony tak časté jako u vlajkových lodí, Huawei proto zaslouží pochvalu, že na svoje zákazníky nekašle. Slíbená aktualizace systému na Ice Cream Sandwich, která by měla dorazit během července, tak nezní jenom jako planý slib. Doufejme, že si Huawei nově nabytou přízeň v tomto směru nepokazí.

Nečekaný výkon

Ascend nabídne gigahertzový jednojádrový procesor, který na tom výkonově není vůbec zle. I přes jedno jádro zvládne modernější hry, po doinstalování Flash Playeru z Google Play pojedou v prohlížeči i animace realizované touto technologií. Z 512 MB RAM jich je dostupných zhruba polovina. Telefon nemá s nedostatkem výkonu problém, zvládne bez zaváhání veškeré běžné operace.

Výsledky benchmarků:

  • Linpack Single-Thread 25,466
  • Linpack Multi-Thread 22,995
  • Nenamark1 45,6
  • Nenamark2 19,6
  • Neocore 56,4
  • Antutu 3008
  • Quadrant 2049
  • Smartbench 2010 Productivity 1341
  • Smartbench 2010 Gaming 2102
  • Smartbench 2011 Productivity 1121
  • Smartbench 2011 Gaming 1679
  • Smartbench 2012 Productivity 718
  • Smartbench 2012 Gaming 1866
  • CF-Bench Native 5953
  • CF-Bench Java 1758
  • CF-Bench Overall 3436

Vnitřní paměť s kapacitou 4 GB (z níž je dostupná jenom část) rozdělil výrobce na dva oddíly. Menší, určený aplikacím, poskytuje 680 MB a větší, který se chová jako integrovaná paměťová karta a je určen pro data, nabídne 2 GB místa. Pokud by vám tento dvougigový prostor nestačil, stačí do volného slotu vložit vlastní paměťovku. Po připojení k počítači lze aktivovat režim Mass Storage, který obě karty (integrovanou i vlastní, dodanou) zpřístupní jako další jednotky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostor určený pro instalaci aplikací • vnitřní úložiště telefonu určené pro uživatelská data • volná paměť po spuštění telefonu • dostupné místo ve dvou oddílech v telefonu

Velice solidní výsledky podává telefon u výdrže. Abyste jej vybili za jediný den, budete jej muset doslova trápit tím výkonově nejnáročnějším, co máte momentálně u sebe. Při běžném používání se dostanete na dva dny, u úspornějších uživatelů by neměla být problém ani třídenní výdrž. A to Huawei neživí miniaturní QVGA displej ale pořádnou čtyřpalcovou IPS placku.

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend G300, Huawei Ascend Y300, LG Optimus Black, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, ZTE Blade, Základní výbava, #Huawei, Přímá konkurence, Žralok, Těžký kalibr, První uchopení, Dostupné místo, TouchPal, Tradiční správce, Instalování, Standardní obraz, Vysoká hmotnost, Ascend, Třídenní výdrž, Planý slib,