Huawei Ascend Y300: spolehlivý dříč [recenze]

Huawei připravil na léto nový telefon nižší třídy, který však i přes nízkou cenovku nabízí hodně. Naváže na úspěch loňské G300?
Kapitoly článku

Aplikace

V možnostech přizpůsobení můžete pokračovat v aplikaci Profily. Čtveřice přednastavených je již připravena, další můžete vytvořit a nastavit v nich hlasitosti vyzvánění pro jednotlivé akce, vibrace, jas, dobu podsvícení displeje a specifikovat, které z bezdrátových modulů budou aktivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr profilů, detail profilu, vytvoření vlastního profilu, uložený vlastní profil

Aktualizace systému lze zkontrolovat na obvyklém místě v nastavení, nebo můžete použít zkratku v podobě stejnojmenné ikony. Pokud jste měli v ruce některý z posledních modelů Huawei, Správce souborů budete důvěrně znát, stejně jako aplikaci Svítilna, která promění diodový blesk v malou baterku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktualizace systému, správce souborů, aplikace Svítilna

Důležitá data a nastavení lze pomocí aplikace Záloha uložit na paměťovou kartu, odkud je později můžete obnovit. Poznámky sice nenabídnou sofistikovanější funkce, na zaznamenání několika myšlenek ale postačí. Začátečníci ocení pěkně zpracované Centrum nápovědy. To by mohlo být i obsáhlejší, úplné základy ale obsahuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zálohování obsahu telefonu, jednoduché poznámky, centrum nápovědy

Dokumenty Office a PDF zobrazíte v QuickOffice, editace ani vytváření nových bohužel tato verze neumí. Aplikace poslouží i jako jednoduchý správce souborů, přímo v telefonu tak máte hned dva různé souborové manažery. Jestliže potřebujete o svém telefonu zjistit více, tápete, co která položka znamená, použijte aplikaci Uživatelská příručka. To je totiž jen šikovně maskovaný zástupce QuickOffice, ve kterém se rovnou otevře manuál v PDF.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QuickOffice jako souborový manažer, uživatelská příručka v PDF, úsporný režim

Při poklesu baterie pod 30 % se telefon ozve s nabídkou aktivace úsporného režimu (lze jej aktivovat manuálně i kdykoliv jindy). Jeho parametry nelze nijak nastavit, je buď zapnutý, nebo vypnutý. Z praktického hlediska nejvíc zamrzí nemožnost nastavit úroveň podsvícení, která je snížena na minimum, zejména v létě je pak tato funkce téměř nevyužitelná. Pokud potřebujete řešit management napájení, úsporný režim můžete klidně ignorovat a detailně si chování nastavit v profilech.

Fotoaparát

Prostředí fotoaparátu je poměrně jednoduché, kromě obvyklých nastavení nenabízí žádné speciality. Přestože nejde zvuk spouště vypnout (je slyšet i při vypnutých zvucích), není hlasitý a neruší. Pokud máte štěstí na dobré světelné podmínky, zvládne telefon cvakat jeden snímek za druhým v poměrně solidní kvalitě.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Obrázky jsou ostré, barevně věrné, nenajdete na nich přepaly a mírný šum neruší natolik, abyste chtěli fotku hned po pořízení smazat. Ve všech oblastech by samozřejmě mohl Ascend přidat, na svou cenovou kategorii ale fotí dobře a leckterý dražší model má co dělat, aby se mu vyrovnal.

Ukázkové video:

Abychom jenom nechválili, vedle povedených pětimegapixelových fotek trošku pokulhává video, jehož maximální rozlišení je jen VGA (640 × 480) a kvalitou obrazu je na tom také hůř než statické snímky. Natáčení v HD ready by zcela postačovalo, plné HD by po tomto telefonu asi nikdo nevyžadoval.

Závěr

Ascend Y300 pořídíte za čtyři tisíce korun, nejlevněji se dá sehnat ještě o tři stovky levněji (nemusí se však jednat o oficiální dovoz). Tato suma rozhodně nebude marnou investicí, dostanete za ni sice poněkud těžší, rozměrově stále však kompaktní telefon s čtyřpalcovou úhlopříčkou IPS displeje, který by obstál i ve vyšších cenových příčkách.

Výkonově není telefon žádný sprinter, běžnou práci ale zastane bez zaváhání. Rozhodně je na tom lépe než nejlevnější Androidy, kde bývá místy nedostatek výkonu znát. Problém může představovat méně paměti RAM, které se projevuje občasným zaškobrtnutím systému – není časté a ani markantní, dá se s ním žít.

Klepněte pro větší obrázek

Aplikace dodané nad rámec běžné výbavy systému jsou užitečné, praktické, nejedná se naprosté zbytečnosti. K naprosté spokojenosti chybí snad už jen možnost je odinstalovat v případě, že zvolíte některou z alternativ z Google Play. Pochvalu zaslouží i výstup fotoaparátu, za snímky z Y300 se vůbec nemusíte stydět a omlouvat jejich kvalitu.

Ascend Y300 se jako celek povedl, pokud hledáte levný Android pro nenáročné použití, neuděláte s jeho nákupem chybu. Rozdíl mezi nejlevnějšími telefony a tímto modelem Huawei je větší, než příplatek, který dáte za Ascend navíc. Nebudete se pak muset denně rozčilovat nad pomalým mobilem s mizerným displejem. Y300 poslouží výborně i jako sekundární, levný Android k některé z vlajkových lodí, pokud si nechcete drahý telefon poškodit třeba na výletě, zároveň se ale nechcete ochudit o možnosti, které chytrý mobil nabízí.

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend D2, Huawei Ascend G300, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend G700, Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend Y300, Tast, Závaží, Konzervativní vzhled, Subjektivní hodnocení, Matné provedení, Nadprůměrná kvalita, Drahý telefon, Aplikační výběr, Ascend, Jednoduchý správce, Diodový blesk, #Huawei, Velké natočení,