Huawei Ascend Y300: spolehlivý dříč [recenze]

Huawei připravil na léto nový telefon nižší třídy, který však i přes nízkou cenovku nabízí hodně. Naváže na úspěch loňské G300?
Kapitoly článku

Výkon a výdrž

Gigahertzové dvoujádro výkonově postačuje, o něco hůře je na tom telefon s pamětí RAM. Té má bohužel jenom 512 MB, což by samo o sobě ne musela být hned katastrofa, uživateli dostupných je však jen necelých 180. To není zrovna mnoho, při běžném používání se objem dostupné paměti smrskne klidně ještě o další 100 megabajtů (tedy na zhruba 80) a to už je občas na telefonu znát. Sem tam se při přechodu obrazovky na chvilku „zamyslí“ nebo po návratu na hlavní obrazovku s mírným zpožděním vykreslí widget.

Toto občasné zadrhávání není nijak markantní, dá se na něj zvyknout, ale budete o něm vědět a pokaždé, když telefon takto na zlomek sekundy zastávkuje, se budete ptát sami sebe, jestli by to to s gigabajtem RAM nebylo lepší. Nějaká stovka navíc k pořizovací ceně za více paměti by asi nikomu nevadila. Výsledky v benchmarcích potvrzují, že je na svou třídu výkonově dostatečně dimenzován, běžnou práci zvládne bez zaváhání.

Výsledky vybraných benchmarkových testů:

  • AnTuTu 6 504
  • AnTuTu Tester 480
  • CF-Bench Native 9 749
  • CF-Bench Java 2 489
  • CF-Bench Overall 5 393
  • Nenamark1 59,0
  • Nenamark2 32,8
  • Quadrant 2 446
  • Smartbench 2010 Productivity 1 462
  • Smartbench 2010 Gaming 2 033
  • Smartbench 2011 Productivity 3 644
  • Smartbench 2011 Gaming 1 448
  • Smartbench 2012 Productivity 2 074
  • Smartbench 2012 Gaming 1 690

Úložiště v telefonu je čtyřgigabajtové, z toho máte dostupných 2,16 GB. Prostor se sice tváří jako jeden celek pro všechno, aplikacím je ale vyhrazena oblast o velikosti necelého gigabajtu (přesně 0,96). Po prvotní aktualizaci předinstalovaných aplikací zbude na váš aplikační výběr 822 MB.

U většiny Androidů je připojení k počítači realizováno jako Mass Storage nebo jako multimediální zařízení (respektive fotoaparát). Druhá varianta je častější u novějších přístrojů, po připojení k počítači totiž neodpojí paměťovou kartu od telefonu. U Y300 si můžete vybrat, nabízí obě (respektive všechny tři) varianty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM, volné místo pro aplikace, volné úložiště v telefonu, volné místo pro aplikace po prvotní aktualizaci, volba připojení k počítači

Výdrž telefonu se pohybuje kolem necelých dvou dnů, s mírnějším provozem počítejte se dvěma v pohodě, při vyšší zátěži si druhý den raději přibalte nabíječku. Nebudete ji potřebovat hned dopoledne, navečer by ale mohla chybět cenná energie.

Systém

Systém Android je ve verzi 4.1.1, v tomto telefonu je však doplněn o rozhraní Emotion UI. To přináší jednu poměrně zásadní změnu oproti běžným zvyklostem, Y300 totiž postrádá hlavní nabídku. Veškeré aplikace jsou (podobně jako třeba u iPhonu) umístěny přímo na pohotovostních obrazovkách. Těch můžete mít až devět, výchozí může být kterákoliv z nich.

Trochu zamrzí, že nelze z poslední obrazovky v řadě přejít cyklicky na první, zejména u více obrazovek může být navigace mezi nimi zdlouhavá. Přístup na požadovanou plochu lze zrychlit známým „štípnutím“ (pinch), které zobrazí všechny dostupné obrazovky pěkně přehledně najednou. Animaci přechodu mezi obrazovkami si můžete vybrat z devíti možných.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Informace o telefonu, přehled pohotovostních obrazovek, efekt přechodu mezi obrazovkami

Pokud přecházíte z jiného Androida, budete si na tuto novinku chvíli zvykat. Zejména prvotní nastavení a „rozházení“ všech aplikací na jednotlivé obrazovky zabere nějakou dobu. Méně často (nebo vůbec) používané aplikace můžete přesunout do složky a uklidit na některou z méně používaných ploch. Pokud jste zvyklí mít v telefonu desítky programů, patrně vám nebude nové rozhraní zcela vyhovovat, i přes prvotní negativní přijetí se na něj ale dá zvyknout a postupem času nevadí.

Další oblastí, kde se můžete dosytosti vyřádit v ladění a zkrášlování, jsou motivy. Těch je v telefonu pět a mění nejen pozadí uzamknutého telefonu, pozadí pohotovostních obrazovek, vizuální podobu zamykací obrazovky, ale i vzhled ikon nebo vyzvánění. Telefon vás neomezuje v pevném výběru celé sady, z každého motivu si můžete vybrat něco. Grafická podoba motivů by mohla být pestřejší, neuškodil by ani nějaký konzervativní vzhled bez spousty barviček.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motiv Default
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motiv Breeze
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motiv Powersaving
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motiv Vivid
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motiv Taste

Notifikační lišta nese devět pozic pro přepínače, které obsadíte z nabídky čtrnácti možných. Poslední položkou se dostanete do příslušného nastavení. Zde lze vytknout snad jen to, že fixní počet nemusí sednout všem – pro někoho to bude zbytečně moc (stačilo by jich jen pár), jiný by přivítal, kdyby mohl mít nabízené přepínače v notifikační liště všechny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení vlastní kombinace motivu, notifikační lišta, nastavení přepínačů do notifikační lišty

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend D2, Huawei Ascend G300, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend G700, Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend W1, Huawei Ascend Y300, Zkrášlování, #Huawei, Volné úložiště, Jednoduchý správce, Závaží, Velké natočení, Tast, Nadprůměrná kvalita, Subjektivní hodnocení, Nové rozhraní, Aplikační výběr, Konzervativní vzhled, Nejlevnější telefon,