Huawei ColorBand A1: pěkný náramek, který toho moc neumí [recenze]

  • Huawei Color Band A1 je v ČR k dostání jen s gumovými řemínky
  • Náramek nemá žádný displej, má pouze jednu LED diodu
  • Při běžném používání vydrží Color Band A1 na jedno nabití 3-4 týdny
Kapitoly článku

1. Design, konstrukce, zpracování

Fitness náramek Color Band A1 se vymyká i po stránce vzhledu. Ten totiž z drtivé většiny tvoří vyměnitelný řemínek, který obepíná i tenký modul, ve kterém se ukrývají všechny snímače. Pouze zhruba uprostřed má malinký otvor, ze kterého problikává LED dioda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V prodejním balení se kromě náramku objevuje jen dock pro nabíjení, chybí však USB kabel.

Řemínek v balení je vyroben z odolné gumy, přičemž vyúžívá obdobné zapínání, jaké jsme mohli vidět již u fitness náramku Xiaomi Mi Band. Využívá kovového „trnu”, který se skrze tenkou dírku silou promáčkne a vše drží. Musím dodat, že se mi za celou dobu jeho používání nestalo, že by toto zapínání samo uvolnilo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekCertifikace IP57 (mj. ponoření do vody po dobu 30 minut) vám umožní brát náramek i do sprchy

Jestliže chcete řemínek vyměnit, stačí vyjmout zmíněný „trn” a jednoduše vyvléknout řemínek z hlavního modulu. Namísto něho můžete využít kožený řemínek s klasickým zapínáním. Bohužel kožená varianta v ČR oficiálně dostupná není, jedinou možností, jak ho získat, je tak jeho objednáním ze zahraničních eshopů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekNáramek jsem sundával a nandával na ruku téměř denně a nemohu říct, že by se dírky pro zapínání jakkoliv uvolnily

Hmotnost náramku Color Band A1 je 20 gramů, což znamená, že ho po většinu dne na ruce vůbec necítíte. Svým zajímavým vzorováním se pak hodí i ke společenskému oblečení. 

2. Funkce, aplikace, baterie

Na rozdíl od fitness náramků z řady TalkBand nemá model Color Band A1 žádný displej. Veškeré informace tak musíte zjišťovat z aplikace s názvem Color Band A1. V útrobách náramku se nachází pouze akcelerometr, baterie, UV senzor a vibrační motorek, chybí bohužel kupříkladu optický senzor pro měření srdeční frekvence, GPS nebo NFC. To se samozřejmě promítá i do možnosti sledovaných aktivit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zatímco počet naměřených kroků je velmi přesný, vzdálenost realitě příliš neodpovídá.

Výhodou je, že náramek sám dokáže rozpoznat, zda právě jdete, běžíte, či jedete na kole. Na začátku běhu tak nemusíte nic zapínat. Color Band A1 rovněž pozná, kdy usnete a následně dokáže monitorovat váš spánek. Ráno vás pak probudí prostřednictvím vibrací. Bohužel veškeré uvedené možnosti jsou v tomto případě značně funkčně omezeny.

V uvedené aplikaci můžete pak všechny záznamy sledovat a kontrolovat. Na základní obrazovce se zobrazuje počet aktuálně ušlých kroků (za 1 den), případě délka vašeho běhu či jízdy na kole. Graficky se zde rovněž zobrazuje progres ve vašem denním cílu nachozených kroků, který si v nastavení můžete libovolně upravit. Aplikace současně dokáže na základě vaší fyzické aktivity spočítat počet spálených kalorií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vytažením spodní lišty si můžete prohlédnout vaší denní aktivitu přehledně dle času.

Po rozkliknutí počtu ušlých kroků se zobrazí přehled vaší fyzické aktivity dle jednotlivých hodin během dne. Současně se zobrazí i odhadovaná ušlá (uběhnutá) vzdálenost. Tu aplikace počítá na základě vašich tělesných propozic, které v nastavení zadáte. Přehled ušlých kroků, včetně vzdálenosti a spálených kalorií pak můžete sdílet svým přátelům. Problém je, že tyto informace můžete sdílet pouze prostřednictvím sociálních sítí jako Facebook, Twitter, WhatsApp nebo WeChat.

Zcela chybí možnost sdílet své výkony nebo propojit náramek se sportovními aplikacemi typu Endomondo, RunKeeper, Runtastic apod. To přitom vidím jako zásadní nedostatek tohoto náramku. Tím spíše, že historie vaší aktivity nelze žádným způsobem zálohovat. To znamená, že jestliže změníte telefon, veškeré vaše záznamy z náramku zmizí, protože zde není možnost, jak je přenést do nového zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace nedokáže dostatečně přehledně oddělit kroky, které jste docílili chůzí, a ty, které jste naběhali.

Color Band A1 rovněž dokáže monitorovat váš spánek. Využívá k tomu pouze zabudovaný akcelerometr, tudíž nelze očekávat žádné velké výsledky. Na druhou stranu lze říct, že délku spánku přesto dokáže zaznamenat velice přesně, s porovnáním kvality spánku již je to horší. V nastavení aplikace pak můžete zadat i budík a náramek vás v určený čas upozorní svým vibrováním.

Kromě výše uvedeného dokáže náramek od Huawei rovněž měřit UV záření a na základě toho vám doporučí preventivní opatření (nočení brýlí s UV filtrem či dostatečný ochranný faktor opalovacího krému). Dále vás náramek může upozornit na příchozí volání či SMS zprávu. V nastavení můžete dokonce upravit čas, po který vám má tyto informace oznamovat. Z praxe mohu říct, že notifikace příchozích hovorů a SMS zpráv příliš nefungují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Náramek nemá GPS, tudíž o možnosti jeho využití místo sportovních hodinek nemůže být řeč.

Největší výhodou náramku Color Band A1 je jistě jeho výdrž. Dle údajů výrobce by měl vydržet až 28 dní v pohotovostním režimu a až 22 dní běžného používání. Praxe přitom tato slova potvrzuje. Náramek na jedno nabití opravdu vydrží zhruba 3 týdny. Dobití poté trvá zhruba 2 hodiny, což je u 70mAh baterie velice dlouhá doba.

Závěr

Po zkušenostech se základními náramky typu Xiaomi Mi Band a prokročilejšími náramky jako Microsoft Band 2 jsem byl zvědavý, co Huawei Color Band A1 dokáže. Po více než měsíčním aktivním používáním jsem však dost zklamán. Vadí mi zejména to, že naměřené hodnoty nelze nijak propojit se sportovními aplikacemi a rovněž skutečnost, že historii aktivit nejde zálohovat a přenést ji do jiného zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Černá varianta náramku je unisexová. Za 2 tisíc jde ale o příliš drahou parádu s málo funkcemi

Jeho funkčnost se tak zúžuje pouze na sledování denního počtu ušlých kroků. To přitom zvládnou i náramky za pár stovek. Color Band A1 se však začal prodávat za 2 tisíce Kč. Za tyto peníze přitom lze sehnat některé modely od výrobců jako Jawbone, zmíněného Xiaomi nebo Fitbit, které toho umí mnohem víc. Ačkoliv dnes se tento náramek od Huawei prodává za cenu okolo 1 tisíce Kč, stejně je to s ohledem na jeho funkčnost opravdu dost.

Plusy:

  • elegantní vzhled
  • snadno vyměnitelné řemínky
  • reálná výdrž zhruba 3 týdny
  • certifikace IP57

Minusy:

  • absence propojení s fitness aplikacemi
  • nemožnost zálohy historie aktivit a přenosu do jiného zařízení
  • chybí měřič srdečního tepu
  • oproti konkurenci nabízí méně funkcí

Témata článku: Honor, Huawei, , , , , , , Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, Nové zařízení, Kter, Nachozených krok, Délka, Srdeční frekvence, Sportovní aplikace, Uběhnutá vzdálenost, Fitness aplikace, Kožená varianta, Moc, Opalovací krém, Otvor, Optický senzor, Hlavní modul,