Huawei GX8: vyvážená elegance [recenze]

Vyladěná střední třída s prémiovými prvky a ve srovnání s konkurencí bohužel ne tak atraktivní cenovkou. Dokáže Huawei GX8 zaujmout?
Kapitoly článku

1. Design: Elegantně v kovu

U telefonů Huawei i Honor se setkáváme s kovovým provedením těla stále častěji. Nejinak je tomu u testovaného modelu GX8. Nerozebíratelná kovová vanička obsahuje veškeré vnitřnosti zařízení a z přední strany ji kryje sklo. Díky použitým materiálům se tak můžete spolehnout na perfektní zpracování konstrukce – telefon se při pokusu o ohnutí ani nehne, nevrže, drží tvar bez náznaku deformace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pevná kovová konstrukce se zaoblenými rohy a hranami

Přestože výrobce vsadil na kov a telefon se svým 5,5“ displejem rozhodně není žádný trpaslík, podařilo se udržet hmotnost na stále ještě přijatelných 167 gramech. Všechny hrany a zejména rohy jsou zaobleny, G8 se dobře drží v ruce, neklouže, neřeže ani netlačí do dlaní.

Rozmístění jednotlivých ovládacích prvků je tradiční – tlačítka hlavního vypínače a regulace hlasitosti najdete na pravém boku s jasným hmatovým odlišením a zřetelnou odezvou při stisku. Konektor sluchátek sídlí v pravé části horní strany, nabíjecí microUSB konektor pak uprostřed strany spodní. Obklopuje ho dvojice mřížek, z nichž pouze jedna představuje reproduktor, v druhé se schovává mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek
Mřížky skrývají mikrofon a reproduktor

Šuplíček na karty najdete v horní části levého boku. Model GX8 můžete sehnat jak ve variantě na jednu SIM, tak v alternativě dualSIM. Obě verze mají šuplíček velmi podobný – obsahuje slot na primární nanoSIM doplněný slotem na paměťovou microSD kartu, přičemž u dualSIM verze je tento slot hybridní (musíte si vybrat, jestli použijete sekundární SIM nebo paměťovku). Testovaný telefon byl v provedení na jednu SIM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Šuplíček na karty • Detail fotoaparátu a čtečky otisků prstů

Na zadní straně zaujme netradiční řešení krytek antén v podobě dvojice oválných plastových prvků v horní a dolní části zad. Kromě nich najdete na zadní straně obvyklou čočku fotoaparátu společně s bleskem a pod ním pak čtečku otisků prstů. Ta není nalepena hned na optiku fotoaparátu, odemykající prst tak nemá tendenci matlat čočku a vy ji nemusíte před každým focením čistit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Krabička s Huawei GX8 a její obsah

V balení dodává výrobce kromě telefonu 1A nabíječku, USB kabel a pecková sluchátka připomínající svým tvarem Apple EarPods. Ta nehrají kupodivu vůbec zle, méně náročným posluchačům budou zcela postačovat. Jedinou možnou překážkou v jejich používání tak může být tvar vašeho boltce, pecky přeci jenom nemusí držet v každém uchu.

Známka za design: 7 z 10


2. Displej: Snadné ovládání

Čelní straně dominuje 5,5“ full HD displej. Nabídne široké pozorovací úhly, dobrou čitelnost na slunci a pěkné syté barvy. Pokud by vám přeci jenom styl jeho zobrazování nevyhovoval, můžete upravit teplotu barev směrem k teplejšímu nebo k studenějšímu podání. Jas lze regulovat automaticky.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 4,43
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou okolo hodnoty 6 mají stále velmi dobré displeje, Huawei GX8 má tedy velmi věrné podání barev)
  • maximální barevná odchylka: 9,27
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Huawei GX8 je to zelená)
  • gamma: 2,16
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy)
  • maximální jas: 510 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Huawei GX8 je tedy velmi dobře čitelný i na slunci.)
  • minimální jas: 6 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník pokrývá celou plochu normovaného spektra (černý trojúhelník), u odstínů zelené barvy dokonce mírně přesahuje. Nedá se ale říct, že by displej zkresloval barvy.

Nad displejem najdete obvyklé seskupení reproduktoru, čelní kamerky a senzorů, které doplňuje decentní notifikační dioda. Její svit je dostatečný, nijak neruší. Tlačítka pod displejem realizuje Huawei softwarově přímo na displeji. Jejich výchozí podoba odpovídá čistému Androidu – tlačítka jsou tři (zleva Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace). Jejich pořadí však můžete prohodit a obě varianty lze doplnit i čtvrtým tlačítkem, kterým zobrazíte oznamovací panel.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Úprava teploty barev • Nastavení tlačítek

Kromě tlačítek pod displejem lze zapnout i další, plovoucí. To se zobrazuje u levého nebo pravého okraje displeje a po klepnutí na něj zpřístupní obvyklou trojici tlačítek pod displejem, zamknutí telefonu a spuštění optimalizace. Pokud potřebujete ovládat GX8 pouze jednou rukou, můžete celou obrazovku zmenšit ke kraji přejetím prstu od prostředního tlačítka směrem vlevo nebo vpravo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Plovoucí tlačítko • Zmenšení obrazovky • Zapnutí poklepáním • Rychlé spouštění aplikací

Telefon lze kromě hlavního vypínače zapnout i poklepáním na displej, případně můžete rovnou spustit až čtyři aplikace tak, že na vypnutém displeji opíšete písmeno C, E, M či W. Nebo nastavíte zabezpečení telefonu otiskem prstu – pak stačí přiložit prst ke čtečce na zádech telefonu a ten obratem zapne displej a zařízení odemkne.

Známka za displej: 7 z 10


3. Hardware: Všeho tak akorát

Jako procesor nasadil výrobce Snapdragon 615 od QualCommu, který doplnil hned třemi gigabajty RAM. Volné jsou necelé dva a během používání telefonu se o správu paměti vůbec nemusíte starat. Zařízení má dostatečnou rezervu, aby hravě zvládlo pokrýt veškeré požadavky uživatele.

Úložiště GX8 má pořád ještě ne zcela běžných 32 GB. Uživatelsky je dostupných lehce přes 24, jakmile ovšem provedete prvotní aktualizaci systémových aplikací a těch předinstalovaných, volné úložiště se zmenší o další dva gigabajty na 22 volných. Zdá se to jako poměrně velký úbytek, nemalou roli ale hrají aplikace přeinstalované výrobcem (hry, klienti sociálních sítí), které můžete s klidem odinstalovat a místo ušetřit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

I kdybyste ponechali veškeré předinstalované aplikace v telefonu, dostupné úložiště je více než postačující. Rozsáhnou multimediální sbírku, fotky, videa nebo dokumenty můžete skladovat na paměťové kartě a prostor v telefonu ponechat jen aplikacím. Telefon má dostatek místa pro více než desítku velkých herních titulů.

Z hlediska výkonu narazíte u GX8 na jeho nedostatek až u videí s vysokým rozlišením. Náročné hry mu nedělají problém, přehrávání videa ve full HD zvládá také s přehledem, 4K už ale jeho rajónem není. V praxi byste se neměli s problémem setkat, protože telefon neumí natáčet videa s větším rozlišením než je zmíněné full HD a filmy o velikosti desítek gigabajtů bude to telefonu nahrávat asi málokdo.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 35 472
  • 3D: 2 515
  • UX: 14 751
  • CPU: 14 041
  • RAM: 4 165

GX8 nabídne téměř úplnou konektivitu – podporuje LTE včetně pásem 800 a 900, poradí si s USB OTG, nezapomnělo se ani na NFC. Jediným nedostatkem je tak absence podpory 5GHz pásma u WiFi a pokud požadujete opravdu plný výčet bezdrátových modulů, budete se muset smířit i s absencí infraportu.

Čtečku otisků prstů najdete u Huawei již tradičně na zádech kousek pod čočkou fotoaparátu. Pokud vám vyhovuje její umístění zrovna na zádech a nepreferujete čtečku pod displejem, budete s její polohou zcela spokojeni. Jak již jsme u Huawei zvyklí, reaguje okamžitě s naprostým minimem chyb, stačí přiložit uložený prst. Zaznamenat můžete otisk až pěti prstů. Čtečku můžete navíc použít i jako další ovladač, dokáže zaznamenat přejetí či poklepání a telefon pak může například zobrazit oznamovací panel.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení otisku • Otisk úspěšně uložen • Další možnosti využití čtečky

AnTuTu Battery Test:

  • 6 927

Kapacita baterie činí 3 000 mAh, telefon dokáže pohánět s běžnou zátěží den a půl. Pokud jej odpojíte od nabíječky ráno, ve většině případů vydrží do následujícího večera. I při velmi intenzivním využívání se můžete spolehnout, že vás celý pracovní den nenechá na holičkách.

Známka za hardware: 7 z 10


4. Software: Bez zbytečností

Operační systém Android ve verzi 5.1 vizuálně i funkčně upravuje nadstavba EmotionUI 3.1. Veškeré aplikace tak najdete přímo na plochách, telefon postrádá hlavní nabídku. Počet ploch můžete upravovat, lze volit efekt přechodu mezi nimi, cyklické procházení, počet ikon na jedné ploše (4 × 5 nebo 4 × 4) a u vybraných aplikací můžete aktivovat zobrazování odznaků obdobně jako na iOS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Volba efektu přechodu • Nastavení plochy • Nastavení odznaků

Panel oznámení je rozdělen na dvě karty – na první se zobrazují oznámení, na druhé pak máte k dispozici přepínače bezdrátových modulů. Jejich výběr je neměnný, stejně jako pořadí. Pokud na panelu nejsou žádná oznámení, při jeho stažení rovnou zobrazí kartu s přepínači. Kromě výběru tapety lze díky motivům měnit i vizuální podobu zamykací obrazovky, animace odemknutí a ikon. Volit můžete z předpřipravených sad, které změní všechny zmíněné prvky, nebo jednotlivé sady zkombinovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Panel oznámení • Přepínače panelu oznámení
Výchozí podoba plochy • Úprava vzhledu pomocí motivu

Stejně jako u řady jiných telefonů Huawei a Honor má i GX8 několik užitečných pomocníků, které používání telefonu zpříjemňují a usnadňují. Již zmíněná čtečka otisků prstů pracuje rychle, lze ji navíc využít k ovládání (reaguje na přejetí, poklepání apod.). Telefon zapnete kromě hlavního vypínače i poklepáním na displej. Dále lze využít ztlumení hovorů otočením telefonu, uspořádání ikon zatřesením a kromě zmenšení celé obrazovky můžete využít i menší klávesnici (včetně číselníku).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ztlumení vyzvánění • Uspořádání ikon • Číselník • Klávesnice

S řešením případných problémů pomůže Správce telefonu. V rámci této aplikace jsou sdruženy nástroje jako blokování hovorů a zpráv, optimalizace systému, zamykání aplikací, čištění úložiště od nepotřebných souborů, nastavení spotřeby nebo řízení přístupu jednotlivých aplikací k internetu přes mobilní data a Wi-Fi.

Mezi předinstalovanými aplikacemi najdete Facebook, Twitter, kancelářský balík WPS Office a úkolovník Todoist, které však můžete stejně jako několik předinstalovaných her vymazat. GX8 nepostrádá základní výbavu – k dispozici máte správce souborů, počasí, poznámky, lupu, svítilnu, zálohování, jednoduché FM rádio a přehrávače hudby a videa. Videopřehrávač si sice neporadí úplně se všemi formáty, zvládne ale přehrávat filmy i v plovoucím okně.

Známka za software: 7 z 10


5. Fotoaparát: Lehký nadprůměr

Rozhraní fotoaparátu nevybočuje ze zaběhlých zvyklostí Huawei. Na okrajích máte k dispozici jenom nejnutnější přepínače, nad spouští volič režimů a veškerá další nastavení jsou ukryta v samostatné nabídce. Její struktura se mění podle aktuálně zvoleného režimu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Pokud chcete využít maximální velikost třináctimegapixelového snímače, budou mít snímky formát 4 : 3. Huawei samozřejmě zvládá i širokoúhlý formát 16 : 9, ten však vytvoří oříznutím a bude tak mít jen deset megapixelů. V tomto rozlišení lze snímat čtvercové fotky.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pořízené snímky jsou ostré, místy ale trpí sléváním detailů. Barvy jsou věrné, odpovídající realitě. Šum se fotkám většinou vyhýbá, stejně jako přepaly, a pokud se vám poštěstí fotit za dobrých světelných podmínek, budou výsledky nadprůměrné.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

GX8 natáčí video maximálně ve full HD při 30 snímcích za sekundu. Natočený záznam je kvalitativně horší než fotky – postrádá ostrost a detaily, celkově je tmavší než statické snímky. Akceptovatelnou kvalitu výsledku dostanete pouze s perfektními světelnými podmínkami, při kterých však hrozí znatelnější přepaly.

Známka za fotoaparát: 6 z 10


Závěr: Až na tu cenu

Huawei GX8 je povedený telefon střední třídy bez závažnějšího nedostatku. V kvalitně zpracovaném těle nabídne dostatek výkonu a funkcí, kvalitní displej, čtečku otisků prstů, LTE a podporu paměťových karet. Parametry byly zvoleny vyváženě, žádný nevybočuje ani směrem dolů, kde by srážel funkčnost celku, ani nahoru, kde by zbytečně zvedal cenovku.

Celková známka Huawei GX8: 6,8 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Největším problémem GX8 je jeho cena. Ta se pohybuje od sedmi a půl tisíce korun, častěji však narazíte spíše na cenovku kolem devíti tisíc korun. Největší konkurenci představuje pro GX8 jeho skoro sourozenec Honor 5X, který nabídne téměř to samé (z výraznějších odlišností jmenujme poloviční úložiště a méně paměti) o dva až tři tisíce levněji. Uživatelský zážitek je přitom hodně podobný.

Nemálo uživatelů ve výsledku oželí některý z parametrů a sáhne po Honoru nebo ještě levnějších konkurentech, které třeba nemají tak kvalitně zpracovanou kovovou konstrukci, za cenu GX8 si ale pořídí dva. Jestliže do Huawei investujete, nezklame vás. Jenom vás přijde na víc, než je možná nezbytně nutné.

Pozn.: Huawei GX8 může být v některých obchodech prodáván pod starším názvem Huawei G8. Jedná se o identické modely.

Verdikt: Huawei GX8 je vyvážený telefon vyšší střední třídy s kvalitně zpracovaným kovovým tělem, povedeným displejem, dostatečným výkonem a odladěným systémem. Nabídne čtečku otisků prstů, širokou bezdrátovou konektivitu na atraktivitě mu však ubírá ve srovnání s konkurencí stále ještě vysoká cenovka.

Plusy:

  • Kvalitní zpracování
  • Nadprůměrná výdrž
  • Plná podpora LTE
  • Čtečka otisků prstů
  • NFC a USB OTG

Minusy:

  • Vyšší cena
  • Absence 5GHz Wi-Fi
  • Pouze mírně nadprůměrný fotoaparát

Témata článku: Huawei, , , , , , , Honor 5X, Huawei G8, Uložený prst, Maximální velikost, Deformace, Slot hybridní, #Huawei, Zaběhlý zvyk, Snadné ovládání, Netradiční řešení, Krabička s, Volné úložiště, Dostatek místa, Huawei i Honor, Vanička, Nadprůměrný fotoaparát, Zamykání, Rychlé spouštění,