Huawei hlásí: Máme podepsaných 90 smluv na výstavbu 5G, z toho polovinu v Evropě

Huawei se přes nejrůznější překážky a embarga rozhodně nemusí obávat, že by se neúčastnilo dodávek zařízení pro výstavbu světových 5G sítí. Čínská společnost oznámila, že už nyní má uzavřeno už 91 smluv na 5G technologie, z toho 47 kontraktů je realizováno s evropskými partnery. 27 smluv je podepsáno s operátory z Asie a 17 jsou ostatní země světa.

Pro operátory se postupně 5G sítě stanou nejen nutností z pohledu navýšení kapacity a zlepšení pokrytí, ale také příležitostí pro účtování služeb zákazníků pomocí různých metrik. „Soutěž je v případě 4G založená pouze na cenové válce o tarify,” říká šéf korporátní divize Huawei Ryan Ding. U 5G budou operátoři schopni účtovat zákazníkům služby na základě přeneseného objemu dat, garantované latence, šířky pásma nebo počtu připojených zařízení. To má přispět k lepší monetizaci nově budovaných 5G sítí.

Klepněte pro větší obrázek
Šéf marketingu korporátní divize Huawei Peng Song uvedl v Londýně 5G řešení pro koncové zákazníky (Zdroj: Huawei)

Huawei zároveň představil komplexní řešení 5G sítě, které operátoři budou moci nejen implementovat, ale také na něm profitovat. Síť zahrnuje celou řadu řešení od zjednodušené sítě pro rádiový přístup (RAN) přes inteligentní síť IP, síť s mimořádně vysokým širokopásmovým připojením, až po zelená připojení a služby 5G typu end-to-end na základě umělé inteligence. Rychlejšímu rozšíření 5G napříč obory má pomoci série modulů vyvinutých dceřinou společností HiSilicon, mimo jiné výrobce mobilních ARMových čipsetů Kirin.

Mimo vlastní divize spolupracuje Huawei také se společnostmi Quectel, Changhong Holding Group, AI-Link, China Mobile Group Device a Smart Chip na uvedení průmyslových modulů pro 5G, modulů 5G+8K media, modulů pro elektrickou energii pro 5G a dalších. Na uživatelské úrovni se jedná o moduly zahrnující rozšířenou a virtuální realitu. Zařízení s těmito vlastnosti v segmentu chytrých hodinek a náramků budou k dispozici na trhu už letos v březnu.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (43) Další článek: Oppo vstoupí do světa chytrých hodinek. Chce vyzvat Apple Watch na souboj

Témata článku: Huawei, , , , , , , , Asie, Operátor, Modul, Rána, Kontrakt, Výstavba, Smart Chip, Čipset Kirin, Rychlé rozšíření, Trumpova, Síť, Londýn, Evropa, Země světa