Huawei Ideos X1: král chuďas [recenze]

Nový Ideos X1 usiluje o titul krále ultralevných smartphonů. Pomoci mu má elegantní design a dobře odladěné prostředí Androidu 2.2 Froyo.

Už tak neklidné hladiny vod trhu s levnými Androidy rozvířila novinka od společnosti Huawei. Čínská firma, která na tuzemském trhu s telefony teprve začíná, uvedla do prodeje vlastní model ultralevné kategorie Huawei Ideos X1. Na pohled sympatický telefon za velmi nízkou cenu nabídne i funkce dříve vyhrazené pro mnohem dražší modely. Na co se tedy můžete těšit?

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní zpracování, sympatické rozměry
  • dotykový kapacitní LCD displej se slušným barevným podáním
  • dobře odladěné prostředí Androidu 2.2 Froyo
  • kompletní konektivita včetně Wi-Fi, HSPA a GPS
  • cena 2 700 Kč (září 2011)

Hlavní nedostatky:

  • úhlopříčka displeje 2,8 palce příliš malá pro pohodlné psaní
  • kvůli slabšímu procesoru internetový prohlížeč nepodporuje Flash
  • fotoaparát patří mezi slabší průměr 

Huawei Ideos X1
Huawei Ideos X1Levný smartphone s Androidem nabízí výbavu, ve které nechybí GPS modul pro navigaci, Wi-Fi ani HSDPA. Jeho displej je dotykový a má rozlišení QVGA. Fotoaparát je třímegapixelový.rozměry a hmotnost: 104 × 56 × 13 mm, 96 g
displej: 2,8'', TFT LCD, 240 × 320, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (jedno pásmo), GPRS (86|43 kb/s), EDGE (237|118 kb/s), HSPA (?|0,38 Mb/s)
konektivita: USB, Wi-Fi, Bluetooth
baterie: 1 250 mAh, procesor: ARM1136 528 MHz
hardware: GPS
operační systém: Android
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video
53%
hardware
N/A*
software
katalog
cena: 2 700 Kč

Podezřívavost není na místě

Svými rozměry 104 × 56 × 13 mm se Ideos X1 řadí mezi menší smartphony a snadno se schová i do kapsy oblečení dámského střihu. Tomu odpovídá i velikost displeje s úhlopříčkou 2,8 palce. Pokud podobně jako já dumáte nad tím, v čem je ten háček, díky kterému se smartphone Huawei Ideos X1 mohl zařadit do tak nízké cenové kategorie, pak rozhodně nepátrejte po nedostatcích v designu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Výrobci vsadili na elegantní černo-stříbrné provedení s oblými okraji a kovovou lištou po stranách. Použitý plast sice na první pohled nevypadá nijak luxusně a na zadním krytu má i po krátkodobém používání drobnou vůli a prohýbá se, ale nad tím s trochou shovívavosti lze přimhouřit oko a vzhled celkově brát jako jednu z předností tohoto telefonu. Nekupujete si jej koneckonců kvůli obalu, ale kvůli výbavě a ta nějaké prohýbání zadního krytu smete ze stolu levou zadní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ovládací prvky telefonu jsou rozmístěny klasicky: na pravé boční straně najdete tlačítka pro ovládání hlasitosti, nahoře tlačítko pro uzamčení či vypnutí telefonu a 3,5mm jack konektor a ve spodní části microUSB konektor (kabel je součástí balení). Spodní část přední strany, pod displejem zabírá jedno větší tlačítko pro návrat zpět na výchozí obrazovku případně při jeho podržení pro rychlé zobrazení 8 naposled použitých funkcí. Součástí dotykového displeje jsou další tři funkční tlačítka pro návrat o krok zpět, zobrazení menu a pro vyhledávání.

Lžička na baterku

Patřím k těm, kteří se většinou nemohou dočkat, až si novou hračku se vším všudy vyzkouší a zjistí, co všechno umí. Můj dojem a počáteční nadšení z tohoto telefonu trochu zkazilo už samotné vkládání SIM karty. Ta je umístěna standardně pod baterií. Doposud je samozřejmě vše v pořádku. Jenže o co snadněji jde sejmout zadní kryt, o to více úsilí vyžaduje vyjmutí baterie. Vyzkoušela jsem různé rady, tipy a triky, ale nakonec mi stejně nezbylo nic jiného, než se vydat prohledat skříňky s kuchyňským nádobím. Nejsem na to nijak zvlášť pyšná, ale nic jiného než druhý konec plastové lžičky prostě nezabralo.

Pokud bych měla vyzdvihnout jen jedinou věc, která mě u tohoto telefonu v porovnání s prodejní cenou velice mile překvapila, byl by to určitě 2,8" kapacitní dotykový displej. Huawei Ideos X1 nemá ve výzbroji žádný stylus. Nepotřebuje ho, zbytečně by zabíral místo. Ovládání pomocí dotyků prsty je velmi přesné a svižné. Díky spojení kapacitního displeje s operačním systémem Android 2.2 „Froyo“ je práce s telefonem opravdu radostí a ne netrpělivým čekáním na odezvu. Mírně hrubší rozlišení displeje je vykompenzováno velmi dobrou čitelností na slunečním světle.

Klepněte pro větší obrázek

Výkonově je na tom Ideos X1 přesně tak, jak byste na telefon dané třídy očekávali. Slabší (samozřejmě jednojádrový) procesor s taktem 528 MHz doplňuje 256 MB operační paměti RAM. Na běžné používání i chod Androidu 2.2 to však stačí, plynulé je například multidotykové přibližování fotografií dvěma prsty. Omezený výpočetní výkon naopak znamená, že ani přes přítomnost Froya si v internetovém prohlížeči neužijeme plnohodnotný Flash obsah.

Víc muziky, než byste čekali

Ideos X1 má jen mírně upravené uživatelské rozhraní na Androidu s pěti výchozími obrazovkami, možností zobrazení všech výchozích obrazovek najednou pro rychlé přepínání, animací krychle pro pohyb mezi obrazovkami a přístupem na Android market. Přechod mezi výchozími obrazovkami je plynulý a uživatel si může sám libovolně nastavit pořadí základní výchozí obrazovky. Do výbavy si Ideos X1 půjčil i funkce doposud vyhrazené svým mnohem dražším sourozencům, jako například WiFi, GPS a podporu 3G sítí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

S danou úhlopříčkou displeje 2,8 palce je při výchozím nastavení zobrazení na výšku a qwerty klávesnice psaní zpráv trochu obtížnější. Kapacitní displej je sice jinak velmi kvalitní, ale tlačítka jsou v tomto případě prostě malá. Huawei naštěstí myslel i na uživatele s baculatějšími prsty a do nastavení psaní zpráv zahrnul i možnost zobrazení na výšku s numerickou klávesnicí a vkládáním slov pomocí slovníku T9, nebo zobrazení na šířku s většími tlačítky qwerty klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pro práci s emaily je telefon vybaven aplikací Gmail a klasickou emailovou aplikací. Jak už bylo zmíněno výše, Ideos X1 běží na operačním systému Android a synchronizace emailů, kontaktů a kalendáře se službou Gmail funguje lépe než na jedničku. Pro zábavu a zkrácení dlouhé chvíle jsou k dispozici aplikace YouTube, Facebook, Twitter a FM rádio s RDS.

Bez koruny král

Cenová kategorie je snad nejvíce znát na odbytém 3Mpx fotoaparátu. Ten samozřejmě postrádá automatické ostření, nedostalo se ani na LED blesk. Pokud fotíte venku za jasného počasí, handicap snímače nevyjde tolik najevo jako při pořizování snímků v interiéru. Nepředpokládám ale, že by si někdo tento mobil kupoval zrovna kvůli fotoaparátu. Já jsem s telefonem například pořídila několik portrétů osob, které jsem přidala kontaktům v adresáři, a pro tyto účely foťáček bohatě stačil.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Huawei Ideos X1 rozhodně má potenciál oslovit zájemce o smartphone, kteří do svého telefonu nechtějí investovat příliš mnoho peněz a zároveň se neobejdou bez kompletního výčtu funkcí. Že výbava kvantitou nahrazuje kvalitu, nelze telefonu v této kategorii vytýkat. O 3G telefonu s Wi-Fi, GPS a dotykovým kapacitním displeje za cenu pod 3 tisíce bychom si ještě před rokem mohli nechat jen zdát. Proto věřím, že po pár dnech pohodového používání mu odpustíte i drobné nedostatky ve formě menšího displeje a ne příliš kvalitního fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek

Hlavní konkurencí pro Ideos X1 bude zejména model z vlastní stáje vyrobený pro operátora Vodafone. Operátorská verze Vodafone 858 Smart vychází ze stejného základu, liší se jen v několika drobnostech výbavy a v designu. Ten může být subjektivně líbivější hlavně u bílé varianty, mně se ale přece jen o fous elegantnější připadá právě Ideos. Také T-Mobile má ve své nabídce levný Android, Alcatelem vyrobený T-Mobile Move. Ten se ale příliš nepovedl. Konkurencí může být ještě LG Optimus Me, jehož výhodou je více ovládacích tlačítek, a vzhledově atraktivní Samsung Galaxy Mini. Ten už je ale s cenou zhruba o tisícovku výš.

Diskuze (44) Další článek: Toshiba AT200: Android a 10 palců tenčích než iPad 2

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ideos X1, LG Optimus, LG Optimus Me, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, T-Mobile Move, Počáteční nadšení, Sympatický telefon, Druhý konec, Jasné počasí, Kompletní konektivita, Atraktivní samsung, #Huawei, Král, Huawei ID, Cenová kategorie,