Huawei je jako rukojmí v americko-čínské obchodní válce. Poprava se odkládá o tři měsíce [aktualizováno]

Aktualizováno v pondělí 18. srpna v 18:00: Americký ministr obchodu Wilbur Ross oznámil, že výjimka pro Huawei se prodlužuje o 90 dní, firma tedy může i nadále odebírat produkty amerických firem.

Zároveň však dodal, že jeho ministerstvo na černou listinu zařadí 46 k Huawei přidružených firem, které tak budou podléhat ekonomickým restrikcím. Na jednu stranu tedy odklad, uvolnění, na druhou stranu další zhoršení situace pro čínského technologického giganta.


Původní článek: Agentura Reuters v pátek přišla s informací, že americké ministerstvo obchodu firmě Huawei prodlouží výjimku, která umožňuje odebírat od amerických společností (klíčové pro servis mobilních sítí, aktualizaci softwaru telefonů adal.). Oficiální potvrzení administrativy zatím chybí, ale jasno by mělo být ještě dnes, protože právě dnes končí platnost dosavadní výjimky.

Prezident Trump přes víkend řekl, že nechce, aby Spojené státy obchodovaly se společností Huawei. „Nechci ten byznys vůbec, protože se jedná o ohrožení národní bezpečnosti,“ prohlásil prezident. Připustil také, že existují malé části aktivit firmy Huawei, které by mohly být z širšího zákazu vyňaty.

Trumpův poradce Larry Kudlow dodal, že ministerstvo obchodu licenci prodlouží o tři měsíce jako gesto „dobré vůle“ v obchodních jednáních s Čínou. Znovu tak potvrdil dojem, že Huawei v americko-čínské obchodní válce funguje jako rukojmí.

Huawei mezitím pracuje na odstřihnutí od amerických technologií:

Diskuze (61) Další článek: Sennheiser představil komunikátor pro konferenční hovory. Umí připojit až 8 účastníků

Témata článku: , , , , Agentura Reuters, Pop, Výjimka, Americká technologie, Obchodní válka, Jak, Ministerstvo obchodu, Cin, Curb, Rukojmí, Meš, Válka