Huawei má obří ambice v 5G. Události posledních dní však znamenají ohrožení celého byznysu

USA dlouhodobě vystupuje proti čínským firmám, nejčastěji se zmiňuje Huawei a špionážní software, který má být instalovaný v jejích síťových produktech. Mohli jsme to považovat za součást Trumpovy americko-čínské obchodní války. Ve svých prohlášeních projevily obavy o vazby Huawei na čínskou vládu také Británie, Austrálie a další. V posledních dnech tažení proti Huawei nabírá grády.

Kanadská policie zadržela Meng Wan-čou, finanční ředitelku firmy a také dceru jejího zakladatele. O její vydání usilují USA, právě tam je obviněná z porušování embarga na dodávky do Íránu. Čína krok ostře odsoudila a požaduje okamžité propuštění. Huawei prohlašuje, že si není vědomá jakéhokoliv provinění. Kanadský premiér uvedl, že zásah proběhl v režii příslušného úřadu bez politického zásahu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Profil Meng Wan-čou z webu Huawei

O víkendu se setkali prezidenti Donald Trump a Si Ťin-pching a vypadalo to zlepšení americko-čínských vztahů. Po zatčení to naopak vypadá na další ochlazení. Akciové trhy už začaly oslabovat.

Ve čtvrtek britský telekomunikační gigant oznámil, že svoji 5G nebude budovat s Huawei (a mluví se i o odstraňování prvků značky Huawei ze sítě 4G). Už dříve obdobné prohlášení přišlo z Austrálie a Nového Zélandu. Podle deníku Jomiuri také japonská vláda plánuje vyřadit čínské firmy z tendru na výstavbu 5G.

Naopak v Česku je nálada spíše pro-čínská. Ať už na hradě, nebo u mobilních operátorů.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (99) Další článek: Přilba Livall RS1: handsfree i asistent, který při nehodě sám přivolá pomoc

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , Grády, Írán, Policie, Čínská vláda, Poslední den, Nový Zéland, Celý byznys, Čínská firma, Japonská vláda, Donald Trump, Ambice, Ťin-pching, Akciový trh, Příslušný úřad, Ohrožení, Česká republika