Decentní design, návrat výřezu a stále chybějící 5G. Huawei Mate 50 Pro přichází do Evropy

  • Nová rodina vlajkových smartphonů řady Mate 50 je zde
  • Elegantní hlavní model Mate 50 Pro přináší nový typ fotoaparátu
  • Vedle inovací přetrvávají i staré křivdy, zejména chybějící 5G

Oživeno 27. září | Huawei začátkem září odhalilo topmodel Mate 50 Pro, který se začal záhy prodávat pouze v Číně. S odstupem několika týdnů došlo i na premiéru evropského modelu, který se oproti čínské verzi liší v několika směrech. 

Klepněte pro větší obrázek
Huawei Mate 50 Pro se bude v Evropě nabízet ve třech barevných provedeních. Černou a stříbrnou doplní oranžová

Specifikace, tak je znáte již z dřívějška (viz níže) se nijak výrazně nemění. Pouze z nich zmizela satelitní konektivita, která bude nadále fungovat jen v Číně. Další změnou oproti čínské variantě je přítomnost nadstavby EMUI 13 nad Androidem bez certifikace Google služeb. Připomeňme, že čínská verze telefonu používá operační systém HarmonyOS 3.0. Kvůli restrikcím nemá použitý čipset Snapdragon 8+ Gen 1 podporu 5G sítí, displej zase nekryje Gorilla Glass ale odolné sklo Kunlun Glass.

V Evropě se bude topmodel nabízet v černé a stříbrné, a to s 8GB RAM a 256GB úložištěm. Stát bude 1 299 EUR, což za současného kurzu dělá 32 tisíc korun. Dostupnost telefonu je vztažena na konkrétní region, a česká pobočka s informacemi zatím vyčkává. Varianta s oranžovými zády se bude nabízet za 1 399 EUR (bezmála 35 tisíc korun), a to pouze v paměťové konfiguraci 8/512 GB. S uvedením dalších modelů řady, tj. Mate 50, Mate50E a Mate 50 RS Porsche Design, se v Evropě nepočítá.


Huawei, ačkoli s handicapem zakázaného 5G, stále nevzdává svůj boj o co možná nejlepší vlajkový smartphone na trhu. Zcela novou krví je v tomto směru dnes uvedený Huawei Mate 50 Pro a jeho variace. Premiéru si zařízení odbyla tradičně nejprve na domovském čínském trhu, některé modely by později, snad na předvánoční trh, mohly dorazit později.

Prémiově vyhlížející zařízení přichází ve dvou materiálových variantách – se skleněnými zády (černá, stříbrná, fialová) a s koženkovým zadním krytem (černá, oranžová). Dodržen byl i známý „rukopis“ posledních několika generací řady Mate s velkým kruhovým modulem fotoaparátu, do kterého výrobce soustředil tři objektivy, laserový autofokus a další senzory. Na přední displejovou stranu se vrací kolébkovitý výřez s reproduktorem.

Zařízení patří mezi ty větší s hmotností 210 gramů, tloušťkou 8,5 mm a velikostí úhlopříčky displeje 6,7 palce. Okraje panelu jsou mírně zakřiveny, v příplatkové verzi (u koženkových variant) Huawei použil speciální odolné krycí sklo Kunlun certifikované švýcarskou autoritou SGS. Displej je typu AMOLED se 120Hz obnovovací frekvencí a atypickým rozlišením 2 616 × 1 212 bodů. Samotné zařízení je pak odolné vůči vodě a prachu podle stupně krytí IP68.

Pokrok ve fotoaparátu i bez Leicy

A teď k bolavé patě telefonu. Ačkoli běží na nejvýkonnějším čipsetu Snapdragon 8+ Gen 1, chybí mu 5G konektivita, která je uzamknutá z důvodů přetrvávajících amerických sankcí na čínského výrobce. Prodávat se budou dvě paměťové varianty (8 + 256 a 8 + 512 GB) s tím, že vnitřní úložiště lze rozšířit i pomocí vlastních paměťových karet Huawei NM Card.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tyto tři barevné varianty Huawei Mate 50 Pro by se mohly do budoucna dostat i do Evropy

Huawei se sice rozešlo s Leicou jako svým letitým partnerem pro návrh fotoaparátů v mobilech, to ale neznamená, že by ustrnulo ve vývoji. Na novém Mate 50 Pro představuje vlastní novou fotodivizi Xmage a první plody její práce – 50Mpx fotoaparát s variabilní clonou v deseti krocích od f1.4 do f4 včetně optické stabilizace, což je zároveň primární fotoaparát celého mobilu. Další objektiv je 13Mpx širokáč a nechybí ani opticky stabilizovaný teleobjektiv na senzoru s rozlišením 64 Mpx. Přední kamera vystačí s rozlišením 13 Mpx a těží z přítomnosti 3D senzoru pro snímání hloubky ostrosti.


Nejoblíbenější telefony Huawei na českém trhu

Huawei P30 Lite 4GB/128GB Dual SIM Huawei P30 Lite 4GB/128GB Dual SIM
nabízí 1 obchod za ceny od 5 809 Kč
Porovnat ceny
Huawei P60 Pro 8GB/256GB Huawei P60 Pro 8GB/256GB
nabízí 23 obchodů za ceny od 28 431 Kč
Porovnat ceny
Huawei P20 Lite 4GB/64GB Dual SIM Huawei P20 Lite 4GB/64GB Dual SIM
nabízí 3 obchody za ceny od 3 410 Kč
Porovnat ceny
Huawei nova 11 8GB/256GB Huawei nova 11 8GB/256GB
nabízí 1 obchod za ceny od 7 950 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené telefony Huawei na českém trhu


Po stránce nabíjení a baterie se překvapivě Huawei nepouštěl do žádných pokusů o rekordní hodnoty a použil článek s kapacitou 4 700 mAh se schopností rychlého 66W kabelového a 50W bezdrátového dobíjení. I přes to, že nejde o současná technologická maxima, stále je to víc, než nabízí většina vlajkových modelů konkurence.

Klepněte pro větší obrázek
Prémiová verze Huawei Mate 50 RS byla připravena ve spolupráci se studiem Porsche Design

Že se s uvedením telefonu výhledově počítá také na globálním trhu, svědčí použitá platforma EMUI 13 nad Androidem AOSP. Čínská verze telefonů běží na systému Harmony OS 3. Ceny po přepočtu začínají na 30 tisících korun. V Číně vedle toho také budou existovat odvozené verze smartphonů Huawei Mate 50E, Mate 50 a Mate 50 RS Porsche Design.

Diskuze (6) Další článek: Rychlé nabíjení a životnost baterie? Nemusí být takové, jak je výrobci prezentují

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Google služba, Telefon, Huawei NM Card, Evropa, Harmony, Mást, Rodina, Výřez,