Huawei Mate S je precizní, ale cenu přestřelil [video]

Ne každý výrobce si může dovolit ceny jako Apple. A právě s iPhonem 6 Plus Huawei svůj nový smartphone Mate S srovnává nejčastěji.

Huawei na velkolepé tiskové konferenci, která byla spojena s módní přehlídkou a opakovanou premiérou hodinek Huawei Watch, představoval hlavně nový vlajkový model Huawei Mate S. Jde o esenci toho nejlepšího z loňského phabletu Mate 7 a letošního top smartphonu Huawei P8. Kompromisním a pro spoustu uživatelů možná i ideálním řešením je 5,5palcová úhlopříčka displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Huawei poněkud překvapil použitím Super AMOLED panelu s 2,5D efektem, kdy se displej jeví jako lehce zahnutý k okrajům. Doposud jsme u čínského výrobce vídali téměř výhradně IPS panely. Chválíme precizní zpracování těla, které na okrajích zeštíhlelo dokonce pod 3 mm. Daní za to je výrazně slabší baterie než u loňského Mate 7. To může možná některé potenciální zájemce zarmoutit. Huawei však tvrdí, že zařízení spolehlivě vydrží celý den i při nejvyšší zátěži.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Mate S je dále hlavně evolucí již známého. Čtečka otisků je nyní rychlejší a přesnější, navíc přidává nová gesta například pro listování galerií nebo stažení notifikační oblasti. Vylepšovalo se také „kreslení kloubem prstu“, což je podle nás sice trochu zbytečná funkce, ale Huawei ji vyzdvihuje. Stejně tak zatím nemá mnoho praktického využití ani Force Touch displej.

Nejlevnější verze za 17 500 Kč. Není to moc?

Nejvtipnější byl moment konference, kdy výrobce ukázal, že díky Force Touch displeji můžete smartphone použít třeba jako váhu na menší potraviny – v prezentaci se vážil pomeranč. Proč ne třeba jablko, když srovnání s iPhonem 6 Plus jsme za večer viděli několik? Huawei se na nové iPhony připravuje také vydáním celkem čtyř barevných variant. Naživo vypadají dobře všechny, včetně nové růžové.

Přes drobné výhrady k menší baterii a některým diskutabilně využitelným vylepšením, hodnotíme Huawei Mate S jako velmi povedené a kvalitně zpracované zařízení. Jeho hlavní překážkou bude cena, která na trzích, kde se platí eurem, bude začínat na 649 eurech. To je zhruba 17 500 Kč a tedy o 4 500 Kč více, než na kolika začínal (a dodnes se prodává) loňský Mate 7. Už několikrát se však stalo, že cenovky pro český trh byly přijatelnější, a tak věřme, že si české zastoupení značky dohodne lepší podmínky také u Mate S.

Cestu a pobyt redaktora na veletrhu IFA hradila společnost Huawei.

Diskuze (39) Další článek: Lenovo na IFA: kůže a projektor v tab/phabletu

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend Mate, Huawei Mate S, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, #Huawei, Pře, Pomera, Praktické využití, Notifikační oblast, Ideální řešení, Loňský mat, Pomer, Potenciální zájemce, Nejlevnější verze, Zbytečná funkce, Huawei Mate, Mat