Huawei P8: kovový krasavec bez přešlapů [recenze]

Huawei kope první ligu. Otestovali jsme řemeslně precizní, dobře vybavený smartphone, který není jen levnější alternativou.
Kapitoly článku

Výkon a výdrž: pozor na zahřívání

Hardwarový základ již tradičně tvoří procesor z rodiny Kirin, v tomto případě s číselným označením 930. Jde o novější verzi procesoru – loňský phablet Mate7 používal Kirin 925. Huawei ale čipsety průběžně zdokonaluje, a tak už další letošní top modely budou obsahovat Kirin 935, který je nicméně stále založen na 28nm výrobní technologii. O grafiku se stará starší čip Mali-T628 od ARMu, jenž má sice proti nejvyšším řadám grafických jednotek Adreno od Qualcommu rezervy, ale většině uživatelů naprosto postačí. Výrobce použil 3 GB RAM, což je dnes pro modely vyšší třídy povinnost.

Klepněte pro větší obrázek
Při intenzivnější práci vás může zadní kryt trochu nečekaně zahřát

Výkonnostně patří P8 mezi silnější stroje na trhu. Nemá problém spouštět i ty nejnáročnější aplikace či hry. Papírový výkon dokresluje hodnota 38 953 bodů z benchmarku AnTuTu. Nemile nás však překvapilo vyšší zahřívání při zátěži. Zejména využívání LTE sítí, brouzdání po internetu a streamování videa umí P8 rozpálit. Pokud jste navíc používali smartphone na přímém letním slunci, mohli jste se o jeho kovová záda občas i lehce spálit. Huawei P8 se na globálním trhu objevuje ve dvou verzích – se 16 a 64 GB vnitřní paměti. Naštěstí se ale Huawei nechytil nepříjemného trendu zbavování možností rozšíření a přidal svému top modelu i slot na paměťovou kartu P8.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je umístěn v levém horním rohu. Dvojice mřížek na spodní hraně je pouze na efekt. Hraje jen jedna z nich

Odlišností u modelů určených pro některé trhy je hybridní druhý slot, do nějž lze vložit volitelně buď nanoSIM kartu nebo paměťovou microSD. Tento model ale není primárně určen pro evropský trh, protože by se mohly podobně jako u loňského Mate 7 ve zlaté edici objevit problémy s kompatibilitou některých evropských LTE pásem. Jednosimková varianta označovaná jako GRA-L09 si bezpečně poradí se všemi tuzemskými LTE pásmy – 800, 900, 1 800 i 2 100 MHz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei P8 přichází zabaleno v elegantní krabičce s plastovým víčkem. Přibalené příslušenství je standardní

V těle zařízení je integrovaný akumulátor s kapacitou 2 680 mAh. To je sice vzhledem k tloušťce a celkové velikosti docela působivé číslo, ale po namlsání z kapacity loňského Mate 7 (4 000 mAh) jsme zjistili, že budeme muset začít trochu šetřit. Snížit jas displeje, ukončovat aplikace na pozadí, na jejichž zvýšenou spotřebu telefon sám upozorňuje. Pokud to budete dodržovat, vydrží vám P8 na celý den intenzivní práce. Při menší zátěži se můžete spolehnout i na dvoudenní výdrž.

Prostředí: jedna z nejlepších nadstaveb

Huawei P8 pracuje s operačním systémem Android 5.0.1 Lollipop, jenž je již tradičně překryt vlastní nadstavbou EMUI. Tu známe již z loňských modelů G7 a Mate 7, případně některých smartphonů Honor, u P8 ale nalezneme nejnovější verzi EMUI 3.1, která přidává několik příjemných drobností navíc. Zejména se jedná o přidání nejrůznějších gest a nastavení pro ovládání systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka s časem a výsuvnou lištou s rychlými volbami. Prostředí je řešeno formou všech ikon na pohotovostních plochách, klasické menu jako u čistého Androidu zde nemáme
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení je přehledné, v informacích o zařízení se dozvíte o verzi softwaru. Pohled na číselník a na detaily kontaktu v adresáři.

Například je možné nastavit speciální profil, ve kterém se při probuzení telefonu na zamykací obrazovce zobrazí nový obrázek z velké databáze. Je zde i možnost minimalizování celé plochy do jednoho z dolních rohů. Telefon pak lze snadno ovládat jednou rukou. Pokud často děláte screenshoty, jistě oceníte funkci Knuckles. Ohnete ukazováček a pokrčenou částí uděláte kruh po displeji. Systém ho následně vyhodnotí, udělá screenshot a zobrazí ve výběru. Následně se dá ještě rychle udělat ořez a jedním dotykem odeslat. Toto řešení je jednoduché a efektní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí zpráv, e-mailu a kalendáře. Jako klávesnici můžete zvolit buď tu od Googlu v plochém Material Designu, anebo ponechat původně přednastavenou klávesnici Swype
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka galerie fotografií, přehrávače hudby a přehledného správce souborů

Co ale na nadstavbě hodnotíme nejpozitivněji, že je skvěle sladěná s hardwarem, dobře optimalizovaná, uživatelsky velmi přívětivá a svižná na ovládání. Položky nastavení jsou logicky seřazené, nejsou zbytečně řazeny do mnoha podvrstev, ke všemu si snadno najdete cestu. O podobný styl prostředí se už delší dobu snaží Xiaomi nebo Lenovo, ale EMUI je z našeho pohledu zatím masovému uživateli nejblíž.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Užitečné aplikace přímo od výrobce najdete ve složce Nástroje. Potěší bohaté nastavení gest i s jejich popisem a ukázkou, jak fungují. To v některých jiných nadstavbách nebývá vždy zrovna zřejmé.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon umožňuje nastavit různé typy notifikací pro jednotlivé aplikace. Správce paměti ukazuje dostupné místo v úložišti. Na začátku máte z papírových 16 GB přístupných zhruba 10 GB.

Témata článku: Huawei, , , , , Honor 7, Huawei Ascend P6, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, LG G3, LG G3 32GB, LG G4, LG G4 Stylus, LG G4c, LG G4s, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S5 Neo, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB,