Huawei P8 Lite: vyladěná střední třída [recenze]

I odlehčená verze špičkového modelu může být vyladěný a dobře použitelný telefon. V případě P8 Lite navíc s přijatelnou cenovkou.
Kapitoly článku

Aplikace

Při prvotním natavování telefonu se vedle obvyklé instalace vlastního aplikačního výběru neubráníte probírce toho, co výrobce do telefonu předem nainstaloval. Naštěstí se lze mnohých předinstalovaných aplikací zbavit. Patří sem čtečka časopisů Zinio, úkolovník TodoistTwitterFacebook, kancelářský balík WPS Office, doporučení aplikací a her Highlights nebo Huawei Wear, který ani není aplikací, pouze odkazem do Google Play. Zbavit se můžete i aplikace HiCare s podporou, tedy informacemi o servisních místech, přehledným návodem apod.

Odinstalovat můžete i šestici herních ukázek od Gameloftu a na první pohled i jednotlivé aplikace Googlu. U těch však po první „odinstalované“ aplikaci zjistíte, že jste odinstalovali pouze aktualizace, protože příslušná ikona z plochy nezmizí. Přesvědčit se můžete záhy i kontrolou dostupných aktualizací pro aplikace v Google Play.

Z praktických pomocníků se nezapomnělo na souborového manažera Soubory, jednoduchý poznámkovník (a úkolovník) Poznámkový blokSvítilnu, kterou můžete aktivovat i z panelu oznámení nebo na zamykací obrazovce, zvětšovací Lupu, nebo Zrcadlo, které po fouknutí do mikrofonu orosí celou plochu, na kterou pak můžete kreslit stejně jako u skutečného zrcadla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce souborů • Poznámky • Svítilna • Lupa

Telefonní číselník, kontakty a zprávy představují jednu společnou aplikaci se třemi oddělenými sekcemi. Teoreticky tak můžete používat pouze jednoho zástupce a ostatní uklidit do složky s nepoužívanými aplikacemi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon • Zprávy

Správce telefonu seskupuje několik užitečných nástrojů. S podobným programem se setkáte u značek Lenovo a Xiaomi, u Huawei nabídne vyčištění úložiště od nepotřebných souborů, zrychlení (ukončení nepotřebných běžících aplikací), blacklist telefonních čísel na zprávy i hovory nebo nastavení způsobu oznamování pro jednotlivé aplikace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce telefonu • Urychlovač telefonu • Čistič úložiště • Nastavení oznámení

Multimédia

Pokud plánujete primární zařazení P8 Lite na post multimediálního přehrávače kombinovaného s herní konzolí, zásadní chybu neuděláte. Na hry je připraven odpovídajícím výkonovým zázemím, u videí do rozlišení full HD přehraje vše, co mu předhodíte. Vnitřní úložiště lze rozšířit paměťovou kartou, s nedostatkem místa na multimediální obsah byste tedy bojovat neměli.

Jestliže se rozhodnete využívat v telefonu dvojici SIM, bude situace poněkud horší. Vnitřní 9GB úložiště zaplníte poměrně snadno, bez paměťové karty bude multimediální nasazení představovat určitý kompromis. V tomto scénáři využití by přišla vhod podpora USB OTG, tou však telefon nedisponuje.

V telefonu najdete základní přehrávač hudby i videa. Hudba vytváří knihovnu nejen na základě metainformací uvedených přímo v hudebních souborech, můžete zvolit i procházení dostupných skladeb v rámci adresářové struktury. Přehrávač videa je o poznání jednodušší, neporadí si s externími titulky, může však běžet v plovoucím okně.

Zatímco Hudba bude mnohým uživatelům plně postačovat, Video patrně nahradí aplikací s více funkcemi z Google Play. Výrobce zařadil do funkční výbavy i jednoduché FM rádio, které však nepodporuje RDS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přehrávač hudby • Video v okně • Rádio
Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač videa

Fotoaparát

Rozhraní fotoaparátu je jednoduché, přehledné, mohlo by však být lépe uspořádáno a nabízet více voleb přímo na okraji displeje. Po spuštění fotoaparátu (v režimu na výšku) jsou u horního okraje k dispozici nastavení blesku, přepínač přední/zadní čočky a vstup do nabídky režimů, kde najdete i přístup do nastavení.

U spodního okraje najdete obvyklý přístup do Galerie, spoušť a nabídku barevných efektů. Mezi fotoaparátem a kamerou (plus navíc vylepšením a časosběrným snímáním) se přepnete vodorovným přejetím prstem přes displej. Při natočení telefonu na šířku se otočí pouze ikony u horního okraje, popisky aktuálně zvolené funkce u spouště zůstávají nezměněné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Volba režimů • Nastavení fotoaparátu •Nastavení videa

Veškeré předvolby změníte v nastavení (na dvě klepnutí), přičemž nabídka s nastavením fotoaparátu je odlišná od kamery – nejprve je nutné zvolit typ snímání a poté se zpřístupní odpovídající nastavení. Změna nastavení tak mnohdy zabere více kroků než u konkurence.

Ukázkové snímky:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Třináctimegapixelové snímky se svou kvalitou řadí spíše k průměru. I za slunného letního dne mají největší problém s bledými barvami. Jsou poměrně ostré včetně prokreslených detailů, trápí je však časté přepaly a velmi častý je i šum. Video ve full HD při 30 snímcích za sekundu se potýká s přepaly také, přidává k nim i špatnou ostrost a nejasné detaily. Celkově zhodnoceno, fotoaparát mohl být v P8 Lite lepší.

Ukázkové video ve full HD:

Závěr

Huawei P8 Lite se prodává od necelých šesti tisíc, v osvědčených velkých obchodech a u operátorů si připlatíte pětistovku až tisícovku. Telefon dokazuje, že odlehčená verze top modelu nemusí být nepovedené ořezávátko, jehož používání je akorát k vzteku. Výrobci se podařilo namíchat funkčně vyvážený telefon, kterému vlastně není skoro co vytknout. Snad jen fotoaparát mohl být lepší, v ostatních oblastech už na vyloženou chybu nenarazíte.

Pochvalu zaslouží nasazení pětkového Androidu s odladěnou nadstavbou, která přidává několik užitečných funkcí navíc. Telefon je příjemně tenký a lehký, dobře vypadá (přestože je povrch pouze z plastu), má dostatek výkonu a nebude mít u nás problém s LTE.

Negativa? Musíte si vybrat, jestli použijete druhou SIM nebo raději paměťovku, v případě volby druhé SIM pak zamrzí absence USB OTG. Výdrž nijak nevybočuje z běžného jednodenního nasazení, a samozřejmě je tu ještě ten slabší fotoaparát. V ostatních směrech se P8 Lite povedl a pokud se smíříte s těmi několika málo problematickými oblastmi, případným nákupem chybu neuděláte.

Plusy

  • Povedený design
  • Pevná konstrukce
  • Tenké a lehké tělo
  • Android 5.0
  • Dobrý poměr cena/výkon
  • Podpora všech u nás používaných frekvencí LTE

Minusy

  • Sdružený slot na SIM/microSD
  • Průměrný fotoaparát
  • Průměrná výdrž

Témata článku: Huawei, , , , , , , Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Blacklist, Přizpůsobení klávesnice, Průměrný fotoaparát, Vybavený telefon, Todoist, Levá strana, HiCare, Třída, Nepotřebný soubor, Ostatní oblast, Praktický pomocník, Hlavní plocha, Displejová strana, Lit,