Huawei P8 Lite: vyladěná střední třída [recenze]

I odlehčená verze špičkového modelu může být vyladěný a dobře použitelný telefon. V případě P8 Lite navíc s přijatelnou cenovkou.
Kapitoly článku

Odlehčené verze drahých vybavených telefonů jsou dnes již běžnou součástí portfolia mnohých značek. Ne vždy se ale takovýto model se zvučným jménem cílící na méně majetné publikum povede.

V některých případech je odlehčení natolik rozsáhlé, že výsledek je v podstatě očesaný chudáček, který má se svým dražším sourozencem společné možná tak jméno, které s jeho reálnou výbavou vůbec nejde dohromady. Huawei s modelem P8 Lite do této skupiny naštěstí nepatří a ukazuje, že i levnější alternativa může být dobře použitelný a vyladěný kousek.

Klepněte pro větší obrázek

První dojmy

  • Telefon je příjemně tenký a lehký
  • Proč je v těch kartách takový zmatek?
  • Displej se zdá poměrně tmavý
  • Ze dvou gigabjtů RAM je dostupná více než polovina
  • Pětkový Android už přestává být ojedinělým jednorožcem

Huawei P8 Lite
rozměry a hmotnost: 143 × 71 × 7,7 mm, 131 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 294 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 200 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 620 (8× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Design, konstrukce

Že se jedná „pouze“ o odlehčenou verzi, zvládá P8 Lite velmi dobře maskovat. Dokud jej nevezmete do ruky, budete mu věřit zdařilou imitaci luxusnějších materiálů, kterými disponuje klasická P8. Až při prvním fyzickém kontaktu odhalíte, že povrch telefonu postrádá kovové prvky a vše je jenom zdařilá plastová napodobenina. Telefon je příjemně tenký a s hmotností 131 gramů nebudou mít problémy ani dámy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Stylově pojatá krabička • Telefon si v ní hoví v úzkém slotu • P8 vs. P8 Lite

Kolem celého těla se táhne stříbrný předěl zdařile imitující broušený hliník, který poskytuje útočiště obvyklým ovládacím prvkům a konektorům. Střed spodní strany je vyhrazen konektoru microUSB, který obklopuje z každé strany pětice drobných otvorů. Jedná se o hlasitý reproduktor, nejásejte však předčasně, zvukový výstup používá pouze levá část. V pravé polovině falešného sterea sídlí pouze mikrofon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail lemu obepínajícího celé tělo • Hlasitý reproduktor, microUSB a mikrofon

Horní strana hostí obvyklý konektor sluchátek společně s dalším mikrofonem, levá strana zůstala zcela prosta jakýchkoliv ovládacích prvků. Všechny jsou naskládány na straně pravé – shora je to regulace hlasitosti, hlavní vypínač a dvojice slotů pro karty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konektor sluchátek • Tlačítka a sloty pro karty na pravé straně

Tlačítka lze snadno nahmatat, hlavní vypínač je navíc odlišen jemnou texturou a okolní plast kolem něj tvoří prohlubeň. Kladou přiměřený odpor a poskytují jasnou zpětnou vazbu, těžko jim něco vytknout. Snad jen mezera mezi nimi by mohla být nepatrně větší, uživatelé s většíma rukama mohou obtížněji skládat dva prsty vedle sebe na tlačítka při vytváření screenshotu obrazovky, ale to je opravdu jenom drobnost.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Regulace hlasitosti a hlavní vypínač • Návod, která karta kam patří

Po přečtení specifikace se zaraduje nejeden příznivce podpory více karet v jednom telefonu – P8 Lite si skutečně poradí s dvojicí SIM a podporuje i paměťovky. Bohužel ale ne vše najednou. Spodní slot je vyhrazen jen a pouze pro primární microSIM s podporou rychlejších mobilních dat. Telefonu se nevyhnul nešvar některých asijských výrobců v podobě sdruženého slotu (nad primárním), do kterého můžete umístit buď sekundární nanoSIM, nebo paměťovou kartu microSD. Sekundární SIM podporuje data pouze přes 2G.

Oba sloty (karty se vkládají do šuplíčků) zpřístupníte pomocí jehly. Trochu zamrzí, že jejich barva neodpovídá úplně barvě okolného lemu a na svou přítomnost tak upozorňují víc, než by musely.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání s „plnou“ P8 - spodní strana s reproduktorem, bok s tlačítky a horní strana s konektorem sluchátek

Zadní matná strana se zdálky tváří jako barevný leštěný hliník, opět jde ale jenom o plast. Díky jemnému vzorku, který navozuje dojem kovu, a matnému provedení neulpívají na zádech otisky prstů, snad jen v lesklém tenkém pruhu u horního okraje s čočkou fotoaparátu a přisvětlovací diodou. Tělo telefonu je nerozebíratelné, tuhé, nikde nic nevrže ani neskřípe. Při pokusu o ohnutí se zařízení ani nehne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zadní strana imitující hliník • Detail čočky fotoaparátu a přisvětlující diody

Displej

Krycí sklo displeje sahá přes celou čelní stranu. Nad a pod displejem najdete dva tenké pruhy v barvě telefonu, z nichž spodní nese pouze logo výrobce, horní pak seskupení reproduktoru, senzorů, čelní kamerky a notifikační diody. Její svit by mohl být nepatrně slabší, zejména v noci může její aktivita rušit. Na displeji byla nalepena krycí fólie, která při hrubějším zacházení schytá většinu možných škrábanců a sklo displeje tak zůstane chráněné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Displejová strana telefonu

Pětipalcový displej nabídne HD rozlišení (720 × 1 280), na této úhlopříčce a ve střední třídě tedy zcela běžný parametr. Pozorovací úhly má dostatečně široké, mohl by mít nepatrně živější barvy a neuškodil by mu vyšší jas. Pokud necháte jeho regulaci na automatice, několik dní si budete zvykat na celkově tmavší podání. Rozdílu si všimnete, zejména pokud přicházíte do styku i s jinými telefony – pokud pracujete jen s jedním (svým), po pár dnech vám nižší jas nijak vadit nebude.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Senzory, reproduktor a čelní kamerka nad displejem • Tlačítka pod displejem jsou řešena softwarově • Krycí fólie displeje

V nastavení můžete upravit hned několik parametrů zobrazovací jednotky. Změnit můžete teplotu barev, k dispozici je i dvojice voleb pro práci s telefonem v rukavicích a zobrazení na slunci. Pokud chcete ovládat displej jednou rukou, stačí přejet přes tlačítka pod displejem, čímž zmenšíte zobrazení. Obdobně lze nastavit i zobrazování klávesnice.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení teploty barev • Zmenšení displeje • Přizpůsobení číselníku • Přizpůsobení klávesnice

Ovládací tlačítka jsou řešena softwarově v rámci displeje. Ve výchozím nastavení je to zleva Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace, krajní tlačítka ale můžete prohodit a případně i přidat další, kterým stáhnete panel oznámení. Displej můžete navíc rozšířit o plovoucí tlačítko, které po klepnutí zobrazí stejnou trojici tlačítek v půlkruhu u okraje displeje doplněné o tlačítko vypnutí displeje a rychlé optimalizace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení tlačítek pod displejem • Plovoucí tlačítko

Témata článku: Huawei, , , , , , , Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Aplikační výběr, Praktický pomocník, Přiměřený odpor, Leštěný hliník, Barevný efekt, Přizpůsobení klávesnice, Výchozí nastavení, Podpora nfc, Levá strana, Vyvážený telefon, Blacklist, Velké písmo, Nepotřebný soubor, Přehledný návod,