Huawei potvrdil šuškandu: 19. září představí nový Mate 30. Sankce nesankce

Huawei se nedá zastrašit nejistotou okolo amerických sankcí a dočasně udělených výjimek na možnost spolupráce s americkými firmami a bez ohledu na další průběh politicko-ekonomické války mezi USA a Čínou představí nové vlajkové smartphony. Premiéra zařízení řady Mate 30 proběhne 19. září 2019 ve 14 hodin v Mnichově.

Se sloganem „Rethink Possibilities“ se představí nejméně dva nové smartphony Mate 30 a Mate 30. Otázkou je, zda slogan, který v češtině znamená „Znovu zvažte možnosti“, nějakým způsobem ve světle nedávných událostí odkazuje na možnost nasazení alternativního systému Harmony OS, nebo se už od začátku týká spíše hardwarových inovací, např. fotoaparátu.

Podle posledních informací agentury Reuters totiž Huawei dosud neobdržel licenci na služby Googlu pro modely řady Mate 30 a prodloužená výjimka na dalších 90 dní se údajně na nové, dosud nepředstavené modely nevztahuje. Existuje tak scénář, který už jsme v květnu zažili u dceřiné značky Honor a jejího modelu 20 Pro – telefon byl sice formálně představen, ale do prodeje se dostal až o dva měsíce později po získání všech licencí.

Dá se očekávat, že podobným způsobem vyčkávat a doufat, že se situace nějak zvrátí, bude také Huawei. Byť špičkový smartphone, ale bez aplikací a obchodu Googlu je totiž mimo Čínu prakticky neprodejný. A vlastní systém Harmony OS v tuto chvíli ještě není připraven k nasazení do mobilů, Huawei s tím počítá nejdříve až v příštím roce. Firma naštěstí ještě jednu pojistku v portfoliu má. Pokud novinky řady Mate 30 nezískají všechny potřebné licence, může se základem letošní předvánoční nabídky stát ohebný model Mate X, který zatím stále ještě není v prodeji.

Diskuze (43) Další článek: Google Play čeká změna. Videa u aplikací a her budou přehrávána automaticky

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , Slogan, SUS, Mnichov, Sankce, Šuškanda, Model, Huawei Mobil, Pře, Reuters, Countdown