Nová skládačka od Huawei přichází do Evropy. Navzdory známým nedostatkům má vysokou cenovku

  • Po Čínské premiéře se Huawei Mate Xs 2 ukáže i v Evropě
  • Do prodeje se dostane v jediné paměťové konfiguraci
  • Cenovka je, na Harmony OS a chybějící 5G sítě, sebevědomá

Oživeno 18. května:

Skládací telefon Huawei Mate Xs 2 se dočkal i své evropské premiéry. Firma při uvedení vyzdvihovala jeho kvalitu provedení, vylepšený kloub a hlavně lehké tělo, které má hmotnost stejnou jako běžné (tj. neohebné) smartphony s přídavným krytem, což pomalu stírá známé nevýhody „ohýbaček“.

Klepněte pro větší obrázek
Telefon dorazí do Evropy v červnu za sebevědomou cenu 1999 EUR

Konečně jsme se dozvěděli také cenu a dostupnost. Do Evropy dorazí nejnovější skládačka od Huawei už v červnu, a to pouze v jediné (té nižší) konfiguraci 8 + 512 GB. Novinka bude stát 1 999 EUR, tedy bezmála 50 tisíc korun, a to i s přihlédnutím na stále rozvíjející se operační systém HarmonyOS, z čehož vyplývají i chybějící služby Googlu, a absenci 5G sítí. K dispozici budou stejné barvy, které známe už z Číny, tedy bílá, černá a fialová.

Huawei Mate Xs 2
rozměry a hmotnost: 157 × 139 × 11,1 mm, 255 g
displej: 7,8", kapacitní OLED, 2 200 × 2 480, 425 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (1400|600 Mb/s)
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, GPS
paměť: 512 GB, NM Card (256 GB), RAM: 8 GB, baterie: 4 600 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 888 (8× Cortex-X1, 3 GHz, 5nm)
operační systém: Huawei HarmonyOS 2.0
fotoaparát: 50MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
67 %
vybavenost
cena: už se neprodává


Původní článek vydaný dne 28.4. s titulkem:

Huawei se vrátil v čase. Jeho nová skládačka se znovu ohýbá ven a používá loňský čipset

Společnost Huawei o sobě po nějaké době dává vědět novým smartphonem, a to rovnou stylovou skládačkou. Jedná se model Huawei Mate Xs 2, který navazuje na dva roky starý model Xs. Na rozdíl od loňského modelu Mate X2 si tak zachová konstrukci s displejem na vnějším straně, který přechází i přes bok telefonu. To je obecně trochu méně odolné řešení, než panel ukrytý vevnitř, firma ale údajně vylepšila konstrukci i kloub pro delší životnost. Při tom všem se zařízení podařilo odlehčit téměř o 50 gramů proti předchůdci.

Klepněte pro větší obrázek
Huawei Mate Xs 2 navazuje na dva roky starý model, a to i konstrukcí s vnějším displejem.

Použitý OLED displej má v otevřeném stavu úhlopříčku 7,8“ při rozlišení 2 480 × 2 200 pixelů při vysoké obnovovací frekvenci 120 Hz. V tom zavřeném pak čelní strana odpovídá 6,5“ úhlopříčce s rozlišením 2 480 × 1 176 pixelů. Huawei se chlubí i odolnější krycí vrstvou, která by panel měla lépe ochránit.

HUAWEI P50 Pocket HUAWEI P50 Pocket
nabízí 8 obchodů za ceny od 17 900 Kč
Srovnat ceny na Živě

Vnější displej má i své výhody

Co se výbavy týče, je zde loňská špička v podobě procesoru Qualcomm Snapdragon 888, ovšem kvůli restrikcím spojeným s firmou Huawei je čip pouze ve 4G variantě. Doplní jej pak 8 nebo 12 GB RAM a až 512GB úložiště. O výdrž se pak stará baterie s různou kapacitou, a to 4 600 mAh u verze s 8 GB RAM respektive 4 880 mAh v případě 12GB varianty. V obou případech podporuje rychlé 66W dobíjení.

Fotoaparát je zde trojitý, a to s rozlišením 50Mpx u hlavního snímače, 13Mpx ultraširokáčem a 8Mpx teleobjektivem s 3× optickým zoomem. Nechybí zde dokonce ani optická stabilizace. Výhodou ohebného displeje na vnější straně pak je, že při focení může na zadní straně sloužit také jako hledáček fotoaparátu. To využijí hlavně ti, kteří budou chtít lepší alternativu za čelní 10Mpx kamerku v průstřelu displeje.

Telefon přijde na trh s operačním systémem HarmonyOS 2, přičemž se s ním zatím počítá pouze v Číně, kde bude startovat na ceně od 10 tisíc juanů (cca 43 tisíc Kč) v základní verzi, případně se může vyšplhat až na 13 tisíc juanů (cca 56 tisíc Kč). O tom, zda a kdy se dostane i k nám zatím nemáme žádné informace.

Huawei Mate Xs 2:

Diskuze (4) Další článek: Protected by Android. Google vám vysvětlí, proč mají být telefony s Androidem bezpečné

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: Huawei, , , , , , Displej, Model, Čipset, Qualcomm Snapdragon, Skládačka, Evropa, Kloub, Konstrukce, Telefon, Rozlišení, Huawei Mate, Cenovka, Operační systém