Huawei: Smartphony dnes montují roboti [reportáž]

V reportáži z jedné z čínských továren společnosti Huawei se dozvíte, že člověk má dnes ve výrobě smartphonů spíše jen kontrolní funkci.

Výroba smartphonů je technologicky náročný proces, který se v posledních letech podařilo do velké míry zautomatizovat. Proto je možné, aby největší výrobci produkovali a prodávali desítky milionů smartphonů za čtvrtletí. Mezi nejdůležitější hráče na trhu patří i Huawei, který za třetí kvartál prodal 27 milionů chytrých telefonů. Největší čínská mobilní firma nám předvedla, že zkompletovat více než 1 milion kusů prémiových smartphonů za měsíc není problém v jediné montážní hale.

Klepněte pro větší obrázek
Přímo v této hale byl zkompletován i náš redakční Huawei P8

Huawei pozvalo novináře na prohlídku výrobní haly poblíž čínského Šen-čenu. Ve čtyřpatrovém závodě získávají svou finální podobu nejvyšší modely jako P8, P8 Max, Mate S a další. Právě procesu výroby kovového modelu Huawei P8 jsme mohli asistovat při výkladu jednoho z pracovníků továrny. Maximální kapacita výrobní haly je navržena na produkci 50 tisíc chytrých telefonů denně. Na výrobě se z větší části podílejí stroje. Člověk zde má hlavně dohledovou a kontrolní funkci.

Klepněte pro větší obrázek
Vlajková továrna Huawei se nachází zhruba 50 km od centrály v čínském Šen-čenu

V továrně panují přísná bezpečnostní pravidla, která chrání nejen firemní  know-how a vyráběné produkty, ale i samotné pracovníky. Každý ze zaměstnanců musí stejně jako při návštěvě my novináři  mít na sobě stejnokroj sestávající z ochranného pláště, čepice a gumových pantoflí. Před započetím osmihodinové směny se každý pracovník převlékne, umyje a projde bezpečnostním skenem. Z důvodu zachování firemního tajemství nebylo po celou dobu návštěvy povoleno pořizovat jakékoli obrazové materiály. Proto je následující reportáž pouze komentovaná.

Čistá práce v rukavičkách

Ve spodních částech haly o celkové rozloze několika tisíc metrů čtverečních je umístěno technologické zázemí a sklady s komponentami. Ty si Huawei vyrábí částečně samo, některé součástky dodávají partneři. V horních patrech dochází k samotné kompletaci zařízení. O montáž se stará 10 automatizovaných linek a 20 montážních linek, kde do výroby zasahuje lidský faktor.

Každá z automatizovaných linek sestává z necelé dvacítky strojů. Jejich činnost spočívá obvykle v sejmutí komponenty z namotané cívky, rozbalení a uložení na základovou desku, případně lepení, řezání a další přesné činnosti. Huawei používá montážní stroje od švýcarských, japonských a francouzských firem, některé si konstruuje podle vlastních návrhů sama. Průměrná cena jednoho stroje se přitom pohybuje okolo 5 milionů korun.

Klepněte pro větší obrázek
Ochranný plášť je součástí stejnokroje každého ze zaměstnanců

Na strojové lince se vytvoří základ smartphonu v podobě základové desky, do které stroje postupně osazují a lepí jednotlivé spoje a jednodušší komponenty. Ty citlivější, jako paměti nebo modul fotoaparátu, dosazují do desky lidští pracovníci v rukavicích. Na jedné lince jich pracuje mezi 15 a 20. Někteří  z nich mají na starosti průběžnou kontrolu osazených komponent.

Dochází tak například k lidské kontrole funkčnosti dipleje, sluchátka, fotoaparátu nebo ovládacích tlačítek. Stroje pak obstarají testy konektorů, nabíjení nebo správného fungování systému. Kamera zobrazuje na počítači správné usazení komponent do desky. Pracovník má vždy u přiřazeného počítače přehled o všech testovaných kusech na lince. Po úspěšném otestování předává vznikající smartphone na vedlejší stanoviště.

Na závěr každý jeden kus zařízení ještě vizuálně zkontroluje pracovník, olepí fóliemi a uloží do krabičky s příslušenstvím. Zkompletované balení je zataveno do fólie a vloženo do větší společné krabice, kterou pak automatizované vozíky dopraví na sklad. Kompletní montáž jednoho kusu telefonu včetně fáze zasychání displejové části (cca den) a dvanáctihodinového testování zabere 2 až 3 dny. Linku je přitom možné poměrně flexibilně během dvou hodin přenastavit na kompletaci jiného modelu.

Tímto způsobem je Huawei schopno při maximálním vytížení lidí i strojů na všech linkách vyrobit až půldruhého milionu smartphonů měsíčně. A to jen v této jediné továrně. Podobných závodů včetně montáží u smluvních partnerů má přitom firma v Číně okolo čtyřicítky.

Cestu a pobyt redaktora hradila společnost Huawei.

Diskuze (7) Další článek: BlackBerry Vienna: Gigant s pevnou QWERTY klávesnicí

Témata článku: Huawei, , , Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Metr čtverečních, SMA, Lidský faktor, Výroba smartphonů, Čepice, Průměrná cena, #Huawei, Technologické zázemí, Report, Řezání, Testovaný kus, Maximální kapacita, Správné fungování, Flex B, Třetí kvartál, Kus zařízení, Lepení, Náročný proces