Huawei, to nejsou jen čínské fabriky. Firma ukázala laboratoře na testování smartphonů ve Finsku

Huawei se vypracoval na pozici jednoho z nejvýznamnějších výrobců smartphonů. V domovské Číně je dlouhodobou jedničkou, na globálním trhu firma už druhým rokem drží třetí místo podle počtu distribuovaných smartphonů. Je jasné, že prodeje takových objemů žádají propracovaný systém výroby, ale i výzkumu a vývoje. A ne zdaleka všechno se děje jen na ústředí v jihočínském Šen-čenu.

Spotřebitelská divize Huawei (ta, která vyrábí smartphony a další elektroniku určenou pro individuální zákazníky) má výzkumná a vývojová centra (R&D) rozeseta prakticky po celém světě. Dvě z nich, sídlící ve finských městech Helsinky a Tampere, jsme měli možnost navštívit. Huawei zde vyvíjí a testuje součástky, které poté montuje do smartphonů. Samotná kompletace zařízení pak probíhá v moderních polo- nebo plně automatizovaných výrobách v Číně (psali jsme zde).

Ptáte se, proč zrovna Finsko? Odpověď je jednoduchá. Po odkupu mobilní divize Nokie Microsoftem a jejím pozdějším rozpuštění zůstalo mnoho odborníků na mobilní technologie ve Finsku bez práce. Huawei tak mělo velmi snadné rozhodování, kam jedno z evropských center umístit.  V roce 2014 nabralo mnoho bývalých zaměstnanců Nokie a někteří dokonce ani nemuseli „zouvat pantofle“ – v centru Helsinek totiž Huawei obsadilo přímo jednu budovu po Nokii.

Diskuze (1) Další článek: Letošní iPhony zlepší výdrž. LG dodá baterie s vyšší energetickou hustotou

Témata článku: Huawei, , , , , , Mobilní divize, FAB, Test, Laboratoř, Globální trh, Propracovaný systém, F +, Šen, SMA, Spotřebitel, Fabrika, R & AMP, #Huawei, Distribuovaný smartphone, Helsinky, Testování, Odkup, Cin, Třetí místo