Huawei Watch GT Runner. Sportovní hodinky, jeden výrazný pokrok a jeden letitý nedostatek

  • Další sportovní hodinky od Huawei jdou právě do prodeje
  • Watch GT Runner jsou tentokrát zaměřeny hlavně na běhání
  • Líbí se nám hlavně displej a výdrž, zlepšit by chtělo konektivitu

Huawei drží tradici a vedle klasických modelů představuje také sportovní variantu chytrých hodinek Huawei Watch GT Runner. Začíná se prodávat 7. března za 6 999 Kč. Pokud stihnete nakoupit do 20. března, dostanete dárek v podobě sluchátek Huawei FreeBuds 4i (samostatně se prodávají za 1 499 Kč).

Sportovní tuning

Vychází z typu Watch GT 3, ale je tu několik rozdílů. Prvně ty viditelné – na rozdíl od klasicky vyhlížející kovové řady GT mají GT Runner černé plastové tělo, takže možná nepůsobí tak hodnotně, zato jsou levnější a lehčí (38 vs. 43 g). Sportovcům se bude líbit i nízký profil a uchycení řemínku, díky čemuž hodinky snadno vklouznou do rukávu těsné sportovní bundy. Pásek je měkký silikonový a po celé délce perforovaný, takže pod ním dobře schne pot či voda.

Klepněte pro větší obrázek
Černé plastové tělo doplňuje jemně broušený titanový prstenec. O důležitý milimetr vystupuje nad plochu displeje, takže jej ochrání proti řadě drobných nehod.

Ale rozdíly jsou také uvnitř – Huawei říká, že „Runnery“ mají nový snímač srdečního tepu TruSeen 5.0+ a přesnější GPS. Doplněný je i software – v telefonu si nastavíte AI Trenéra, do hodinek se pak přenese tréninkový plán a na vás je, abyste jej plnili. Pokud preferujete jednorázové tréninky, těch je tu celá řada od mírné chůze až po dlouhé a intenzivní běhy. Na kolo, plavání či jiné sporty se tréninky nezaměřují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei experimentuje s tréninkovými funkcemi.

V seznamu sportovních aktivit je více než sto položek. To by mohlo působit nepřehledně, ale s pořadím se dá pracovat, takže pokud vás zajímá některý z exotičtějších sportů, jednoduše si jej vytáhnete nahoru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Data zaznamenané aktivity jsou krásně graficky zpracovaná. V aplikaci v mobilů vidíte trasu na mapě, ale když chcete report sdílet, pošle se pouze screenshot.

Co mi ze sportovního pohledu stále chybí, je synchronizace zaznamenaných workoutů na Stravu, případně další služby. Záznam jednoduše nedostanete mimo platformu Huawei Zdraví. Když jej chcete sdílet, pošlete jen obrázek s naměřenými daty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oživeno: Pracoval jsem s dva roky starou verzí aplikace Huawei Zdraví z Google Play. Kvůli americkému embargu ji Huawei nemůže aktualizovat, nicméně QR kód zobrazený na hodinkám mě na ni odkázal. Aktuální verze appky je dostupná na Huawei AppGallery a export .gpx už umí. Platforma už tedy není zcela uzavřená, ale jsme jen napůl cesty, synchronizace s konkurenčními službami to ještě není.

Vychovaný Harmony OS

Uvnitř běhá Harmony OS 2.1 a oproti mé předchozí zkušenosti je to příjemné překvapení. Dříve se systém choval jako „dospělý“ operační systém, takže například při prvním spuštění aplikace vyžadoval udělení oprávnění a bylo to mírně otravné. GT Runner nic takového nedělají a v tomto směru se chovají přívětivěji. Prostředí je svižné a na povely reaguje se sotva znatelnou prodlevou. Harmony OS se v těchto hodinkách chová a vypadá jako starý dobrý systém LiteOS – jak kdyby vývojáři jen v nastavení přepsali jméno systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ciferníků můžete mít mraky, u některých se dokonce dá upravit obsah jednotlivých widgetů/komplikací. Také se tu ale rozmáhá jeden nešvar – řada „watch faces“ je placená.

Hormony OS také znamená, že si pomocí telefonu můžete doinstalovat aplikace. Funguje to, ale nabídka není kdo ví jak košatá, v době testu mám v seznamu 36 položek. Je tu pár drobných utilitek, jako kalkulačka, nebo jednoduché hry, ale velmi pomalu se začínají objevovat i sofistikovanější aplikace pro přístup k webovým službám – internetové rádio, nebo aplikace (mě neznámých) aerolinek, která ukáže časy a správnou bránu na letišti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka nabídky aplikací.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Hudba a Dechové cvičení

Vidím také lehký posun ve spolupráci se smartphony. Podpora iPhonu a Androidu je samozřejmost, spíše jde o nuance. Například navigace s Petal Maps ještě loni fungovala pouze se smartphony značky Huawei, dnes to běhá i se Samsungem. Stále však platí, že spolupráce s telefony Huawei je snazší, hodinky spárujete a používáte. S ostatními značkami je iniciace komplikovaná – musíte aplikaci a hodinkám udělit řadu práv, vyřadit aplikaci Huawei Zdraví z optimalizačních algoritmů, aby ji systém nechal běžet na pozadí, v nastavení dovolit přístup k notifikacím…

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace Počasí

Notifikace z mobilu chodí okamžitě a spolehlivě, podle barevné grafické ikonky hned poznáte, která aplikaci si žádá pozornost. A je tu jeden výrazný posun – roky hodinkám Huawei vyčítám, že neumí reagovat na notifikace a hle, už to neplatí. Zpozoroval jsem to zatím pouze u Facebook Messengeru, ale hned pod zprávou je seznam jednoduchých předdefinovaných odpovědí. Skvěle, doufám, že bude následovat Gmail, WhatsApp a další.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tohle je velký pokrok – na notifikace se dá reagovat. Zatím jsem objevil jen Messenger.

Dva týdny bez nabíječky

Hodinky jsou vodotěsné do 5 ATM, takže s nimi můžete plavat. Změří aktivitu jak v bazénu (tam se vzdálenost počítá na základě uplavaných délek), tak na volné vodě pomocí GPS. Huawei dokonce slibuje, že když pořádně utáhnete řemínek, změří vám při plavání srdeční tep. Tohle vyzkoušené nemám, ale podle zkušenosti s jinými hodinkami lze očekávat sníženou přesnost.

I přes vodotěsnost si GT Runner zachovávají reproduktor, který se dá použít pro vyřízení hovoru přímo na zápěstí, ale klidně na přehrávání hudby (interní paměť má kapacitu 4 GB). Když se dovnitř dostane voda, hned v roletce stahované přes výchozí ciferník najdete položku „Odčerpat“, která za pomocí hlasitých pulzů vypudí vodu ven.

Klepněte pro větší obrázek
Roletka s rychlými přepínači.

Baterie má podle výrobce vydržet dva týdny. Já je testuji pouze krátce, takže jsem stihl jediný nabíjecí cyklus a se čtyřmi hodinami měřené (GPS) aktivity jsem na 10 dnech, což zhruba odpovídá teorii a jde o pěknou hodnotu. Výdrž platí pro režim s vypnutým displejem, aktivuje se buď tlačítkem, nebo gestem zvednutí ciferníku před obličej.

V krabičce dostanete bezdrátovou nabíječku, která si magnetem přitáhne dýnko hodinek a nemusíte se starat o směrovou orientaci. Jedná se o univerzální technologii Qi, takže hodinky nabijete na jakékoliv bezdrátové nabíječce pro telefony – jen si budete muset chvíli vyhrát se správným umístěním, abyste trefili cívky přesně proti sobě.

Pro sportovce? Ano, ale…

Na jednu stranu jsou Huawei Watch GT Runner povedené hodinky s nádherně kontrastním a velkým OLED displejem, skvělou výdrží baterie a svižným systémem, zlepšuje se i spolupráce se smartphonem. Vývojáři se snaží jít naproti sportovcům, přibývají aktivity, tréninkové funkce a zlepšuje se analýza výkonu, mně osobně však zásadně chybí možnost exportovat trasu a další data naměřená při aktivitě.

Na stranu druhou tu vidím rozpor – GT Runner míří na sportovce, ale pokud je pro vás sport (a běh zvláště) priorita, bude to mít novinka s cenou 7 tisíc korun těžké. Například konkurenční Garmin Forerunner 55 koupíte pod 4 tisíce. Výdrž baterie je srovnatelná, sportovci dostanou propracovaný analytický a tréninkový ekosystém Garmin Connect, notifikace jsou stejně spolehlivé, ale ve více případech se na ně dá reagovat, displej sice není tak jasný a kontrastní, zato zobrazuje neustále.

Nicméně to je jen zběžné srovnání. Každé hodinky mají svůj vlastní charakter a věřím, že i Huawei Watch GT Runner najdou uživatele, kterým dobře poslouží.

Diskuze (18) Další článek: Geekbench měří všem stejným metrem. Ze svých tabulek odstranil skóre řady Galaxy S10 a novějších Samsungů

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Facebook Messenger, Harmony, Výrazný pokrok, Roletka, Watch GT Runner, Watch, Běhání, Displej, Aplikace, Výchova, Watch GT,