Huawei Y6 II: vzhled a parametry na papíře nejsou všechno [recenze]

  • Levné LTE se slušnou výdrží a dobrým vzhledem
  • Odladěný systém a skvělá nadstavba Emotion UI
  • Displeji by slušelo Full HD a zvuk je zde spíše hluk
Kapitoly článku

1. Design

Aby nebyl Huawei Y6 II další nudný smartphone, rozhodl se výrobce rozjasnit jej dvěma prvky. Prvním z nich je lesklý rámeček, který se táhne po celém obvodu přístroje a i přes pouhou imitaci kovu svůj účel plní více než dobře, tím druhým prvkem je zadní kryt. Jedná se o kus snímatelného plastu, který má ale na zádech plasticky vyvedený originální vzor a navíc v námi testované bílé variantě hází pěkné, perleťové odlesky. Pokud sejmete zadní kryt, dostanete se ke slotům na microSD a dvě microSIM. Baterie je překrytá a tedy napevno umístěná. Celkově je Huawei Y6 II pevný v krutu, nevrže a je robustně zpracován.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Huawei Y6 II má rozměry 154 × 77 × 8, 45 mm a váží 168 gramů.

Na čelní straně toho moc nenajdeme. Nejvíce místa zaujímá 5,5" displej, který má ale zbytečně velké okraje na všech stranách, nahoře a dole potom obzvlášť, vezmeme-li v potaz, že systémová tlačítka jsou vykreslována na displeji. Pod displejem tedy najdeme pouze nápis Huawei, nad ním potom čelní kamerku na selfie, hovorový reproduktor a potřebné senzory. Nechybí ani vícebarevná notifikační dioda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z čelní strany obyčejný, z té zadní zaujme Huawei Y6 II zajímavým a plastickým zpracováním zadního krytu. V bílém provedení navíc hází perleťové odlesky.

Po obvodu přístroje se táhne onen zmiňovaný lesklý rámeček, do kterého jsou na pravém boku zasazena tlačítka zámku displeje a dvojkolébka hlasitosti, na horní hraně sluchátkový konektor, na té spodní potom konektor nabíjecí a dvě řádky perforací, které sice budí dojem stereoreproduktorů, ve skutečnosti ale ukrývají pouze jeden reproduktor a hovorový mikrofon. Levý bok je potom zcela prázdný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dvojí žebrování na spodní hraně je jen přetvářka. Skrývá se pod ním pouze hovorový mikrofon a hlasitý reproduktor.

Na zadní straně najdeme kompletní logo Huawei, sekundární odrušovací mikrofon a čočku fotoaparátu, která je mírně vystouplá nad povrch. Společnost jí dělá jednodiodový LED blesk. Rámeček po obvodu přístroje, obruba okolo čočky fotoaparátu a logo Huawei na zadním krytu jsou vyvedeny ve zlaté barvě. Jedná se tedy o jednu z moderních barevných kombinací, která ve spojení s perleťovým provedením zadního krytu může nalákat i na design.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pod zadním krytem najdeme slot na dvojici microSIM karet a paměťovou microSD kartu. I když je kryt snímatelný, baterii uživatelsky nevyměníte.

2. Displej

Huawei Y6 II dostal do vínku zobrazovač s úhlopříčkou 5,5". Bohužel ale, i když se jedná o IPS panel s poměrně dobrými pozorovacími úhly, je jeho rozlišení pouze HD, tedy 720 × 1280 obrazových bodů, což ve výsledku dává jemnost 267 PPI. To už je skutečnost, kterou rozezná i netrénované oko, které se po pixelech vyloženě nepídí. Zároveň musím říct, že i když automatickou regulaci jasu a jeho rozsah lze hodnotit kladně, nelze to samé říci o čitelnosti na slunci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí EMUI 4.1 nabízí bohaté možnosti úpravy systému i na takto levném smartphonu.

Pochválit ale můžeme za doplňkové funkce a režimy. Tak například lze zobrazit klávesnici zmenšenou u jednoho okraje pro snadnější psaní, to samé dělat s celým displejem, přidat si do lišty tlačítko pro stažení notifikační lišty, nastavit, jestli se po jejím stažení zobrazí notifikace nebo přepínače, manuálně si nastavit teplotu zobrazovaných barev, zapnout si zobrazení chytrého multifunkčního tlačítka, které je plovoucí vždy při jednom z okrajů, upravovat rozložení prvků ve stavovém řádku atp. Prostředí EMUI vždy bylo a stále je uživatelsky velmi přívětivé, což o konkurenci v této cenové hladině obecně prohlásit nelze.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 6,13
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Huawei Y6 II má špičkově věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 12,79
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Huawei Y6 II je to azurová.)
  • gamma: 2,03
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Huawei Y6 II má dobré podání šedé. Tmavší odstíny směrem k černé se mohou lehce slévat.)
  • maximální jas: 456 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Huawei Y6 II má průměrné podsvícení.)
  • minimální jas: 12 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník lehce vybočuje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). To znamená, že Huawei Y6 II barvy mírně zkresluje. V rámci dané cenové třídy to ale není nic nevídaného.

3. Hardware

Huawei Y6 II je vybaven procesorem vlastní výroby. Jedná se o Huawei Kirin 620, což je osmijádrový chipset s taktem 1,2 GHz na jádro. Sekundují 2 GB operační paměti, z nichž po startu přístroje je dostupných cca 1,2 GB, a grafický akcelerátor Mali-450 MP. Kapacita vnitřního úložiště se zastavila na 16 GB, dostupných je necelých 11 GB a rozšíření lze uskutečnit paměťovou microSD kartou až do velikosti 128 GB. Tolik k papírovým předpokladům.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.1:

  • celkové skóre: 29 908
  • 3D: 1 090
  • UX: 12 623
  • CPU: 12 155
  • RAM: 4 040

Chod přístroje mě mile překvapil. Jednak už lze říci, že procesory Kirin vlastní výroby nezaostávají za lídrem, společností Qualcomm, už skoro vůbec, druhak potom pouze HD rozlišení a výborné 2 GB operační paměti jdou plynulosti prostředí naproti. Nelze říci, že by byl Huawei Y6 II kdovíjaký rychlík, ale používá se velmi pohodlně a občasné záškuby mu můžeme velmi lehce odpustit. Na hraní složitějších her je ale třeba zapomenout, některé graficky náročné tituly se ani nespustí, což ostatně dokazuje výsledek benchmarku AnTuTu v podsekci 3D. Co se týče baterie, osazený akumulátor nabízí kapacitu 3000 mAh a je zárukou de facto pohodlné dvoudenní výdrže. Co se ale výrobci nepovedlo, to je přiložená pouze 1A nabíječka, se kterou budete nabíjet dlouho přes tři hodiny.

AnTuTu Battery Test:

  • celkové skóre: 6 674 bodů
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I kontrola využití systémových prostředků může být jednoduchá a srozumitelná.

Hodnocení zvukového přednesu nevychází pozitivně. Přehrávání zvukových stop, ať už do sluchátek, nebo z hlasitého reproduktoru, je takové nijaké. Postrádá jakýkoliv výraznější projev, výšky i hloubky jsou utopené nebo je smartphone vůbec nepřehraje, při maximální hlasitosti vestavěný reproduktor nestíhá a začíná šumět a chraplat. Stručný náhled do specifikací odhalí přítomnost Wi-Fi standardů b/g/n, Bluetooth 4.1, podporu LTE band 1/3/8/20, GPS, A-GPS i GLONASSu a nechybí ani rádio. Ze senzorů je přítomen senzor přiblížení a okolního světla, akcelerometr a digitální kompas.

4. Software

Jak již bylo zmíněno výše, prostředí EMUI klasický operační systém Android hodně upravuje a o většině úprav lze subjektivně říci, že se jedná o změny k lepšímu. Nejpatrnější jsou změny v notifikační liště, u stavových přepínačů, na kartě multitaskingu, na grafice jednotlivých ikon a samozřejmě již na zažitém pravidle, že chybí menu a všechny aplikace jsou tak vyskládány přímo na ploše. Použitým operačním systémem je Android ve verzi 6.0 Marshmallow, verze EMUI je potom nejnovější 4.1.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí EMUI 4.1. Více screenshotů naleznete v Galerii v další kapitole.

Samozřejmě lze nastavit matici ikon, v jaké se mají aplikace na plochách zobrazovat. Také lze zapnout cyklické procházení ploch, vybrat z desítky efektů přechodů mezi plochami a povolit zobrazování malého čísla s počtem notifikací u té které aplikace. Huawei předinstalovalo několik aplikací, které uživatel nemusí chtít. Pomineme-li obvyklou výbavu (správce souborů, kancelářská aplikace atd.), je zde navíc Facebook, Twitter, aplikace News Republic a trojice her: Spider-Man: Ultimate Power, Asphalt Nitro a Ice Age: Scrat-Ventures. Všechny zmíněné lze ale naštěstí odinstalovat.

5. Fotoaparát

Huawei Y6 II dostal do vínku hlavní 13 Mpx fotoaparát s autofocusem, f/2,0, LED bleskem a režimem HDR. Fotoaplikace je velmi přehledná a nabízí výběr z až možná zbytečně velkého množství režimů, filtrů a dalšího. Selfie kamerka má rozlišení 8 Mpx a automaticky ostřit neumí, zato nabízí klasický Huawei algoritmus pro vyhlazení obličeje. Video lze potom pořizovat ve Full HD rozlišení se snímkovací frekvencí 30 fps a lze u něj nastavit sledování objektu a ostření na něj.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka aplikace fotoaparátu a jeho nastavení u Huawei Y6 II.

Výsledné fotografie na svoji cenovou kategorii poměrně překvapí. Rozlišení 13 Mpx je spíše marketingové lákadlo, než záruka kvality, ale výsledky z hlavního fotoaparátu nejsou vůbec špatné. V noci nezvládá Huawei Y6 II vůbec ostřit, nebo mu to trvá strašně dlouho, fotografie s bleskem jsou nerovnoměrně osvětleny a většinou také neostré. Fotky ve dne a makro snímky jsou naopak povedené velmi, s dobrou kresbou i barevnou věrností. Jediné, co lze vytknout, je slévání detailů ve stejně barevných plochách, typicky stromy v dálce. HDR režim pracuje dobře a tak i když fotíte v protisvětle a obloha je v některých místech přepálená, zbytek rozhodně není tmavý jako noc.

Ukázkové fotografie v rozlišení 13 Mpx (více v Galerii):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

K natočenému videu dva postřehy. První: je pěkné, že Huawei naučilo kameru ostřit průběžně na daný objekt, i když ani to nefunguje vždy na 100 %, já bych ale byl mnohem raději, kdyby smartphone ostřil sám a průběžně. Jediné zaostření se provede při spuštění videa a následně, pokud neťuknete na displej, je zaostřeno pořád stejně (viz ukázkové video, druhá polovina). Nevím, jestli je to chyba, žádná změna nastavení nepomohla, stejně tak hard reset nepřinesl změnu. Druhý postřeh míří opět za zvukem. Zvuková stopa k pořízenému videu je při přehrání na PC velmi mdlá a spíše šumí, pokud se na video budete dívat na smartphonu, je až tragická.

Ukázkové video (Full HD, 30 fps):

Celkové hodnocení

Huawei Y6 II stojí necelých 5 000 korun. Jedná se tedy o zástupce nižší třídy, i tak se ale dopustil některých přešlapů, které nelze odpustit ani v této cenové kategorii. Pomalé nabíjení a špatnou čitelnost na slunci bych dokázal přejít, ale nefungující ostření u videa a celkový rozporuplný pocit z multimediálního přednesu i záznamu smartphonu ubližuje. A to nesmíme zapomenout na až podezřele nízký grafický výkon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostá krabička, adaptér do zásuvky a datový kabel. Nic dalšího v balení nehledejte.

Společnosti Huawei se daří, umí dělat pěkné a kvalitní smartphony, což ostatně potvrzuje i Huawei Y6 II. Jenomže vzhled a konstrukce není všechno. Řečí čísel na reklamním letáku přesvědčí nejednoho potenciálního majitele, reálné setkání už ale tak veselé nebude. Hezké prostředí a dobrá výdrž na baterii je fajn, vlastně si ji ale nemáte jak pořádně užít. Ani u her, ani u videa, protože rozlišení displeje je nízké a rastr viditelný. Nevyslovuji toto hodnocení rád, ale Huawei Y6 II se shodil sám. Pokud chcete do smartphonu investovat pět tisíc korun, raději se poohlédněte jinde.

Celková známka Huawei Y6 II: 68 %

Verdikt: Huawei Y6 II je solidním nástupcem prvního modelu této řady. Svému uživateli nabídne dobrou výdrž na baterii, povedený vzhled a konstrukci a v neposlední řadě také pěkné a odladěné prostředí. Kvůli hrám, fotoaparátu, hudbě nebo videím si ho ale nekupujte.

Plusy:

  • plynulost prostředí
  • vícebarevná notifikační dioda
  • dobrá výdrž na jedno nabití
  • líbivý vzhled a pevná konstrukce
  • graficky povedené prostředí EMUI

Minusy:

  • špatná čitelnost na slunci
  • jen HD rozlišení na 5,5"
  • video průběžně neostří
  • doba plného nabíjení dlouho přes 3 hodiny
  • mdlý zvukový přednes
  • hodně nízký grafický výkon

Témata článku: Huawei, , , , , Huawei Y6, Odrušovací mikrofon, Ukázka prostředí EMUI, Grafický výkon, Povedený vzhled, Digitální kompas, Vestavěný reproduktor, Reklamní leták, Ultimate, Glonassu, Algoritmus, Pomalé nabíjení, Hard reset, Parametr, Rychlík, Nenápadná novinka, #Huawei, Papírový předpoklad, Rozporuplný pocit, Aby smartphone,