Hudba zdarma od T-Mobile není bez „háčků“

Hudbu sice zdarma dostanete, ale mnoho telefonů si s ní vůbec neporadí. Jak jim pomoci, abyste ji mohli přehrát i vy?

V pondělí jste se na MobilManii mohli dočíst o novém bonusu, který T-Mobile poskytuje všem majitelům tarifů Bav se a Bav se s Mých5: stahování hudebních souborů zcela zdarma a bez jakékoliv ochrany proti kopírování (článek zde). V pátek jsme k tomu přišli s videem, kde jsme si ukázali fungování této služby v praxi.

Za co lze T-Mobile pochválit, je volba zvukového formátu AAC, který je šetrný ke komprimaci a u objemově malých souborů zachovává celkem slušnou kvalitu zvuku. V krátkém čase jsme ovšem narazili na problém s tím, že některé telefony jednoduše nechtějí hudbu staženou z t-zones přehrávat, a problémy se nevyhnuly ani přehrávačům v počítači.

Za vším stojí jediné: nejde ve skutečnosti o soubory AAC, nýbrž omultimediální kontejnery MP4, které v sobě zvukovou stopu AAC obsahují. V tom by sice až takový problém nebyl, ale právě přípona *.aac v názvech souborů způsobuje komplikace přehrávačům mobilních telefonů; především těm, které podle této přípony identifikují typ souboru a dekódují jeho obsah.

Ne všem mobilním telefonům nesprávná přípona v názvech souborů vadí. Např. Nokie sérií 40 a 60 ji ke správné identifikaci typu souboru vůbec nepotřebují, proto v nich taky hudba stažená z t-zones hraje bez nejmenšího zaváhání (ostatně to jste mohli vidět i ve výše odkazovaném videu). Totéž lze říci i o telefonech Samsung bez operačního systému. Naopak mobily značek LG, Motorola nebo Alcatel už mají potíže: podle přípony sice identifikují hudební soubor, ale při pokusu o jeho spuštění se dočkáte jen chybové hlášky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia
Klepněte pro větší obrázek 
Windows Mobile

Ještě složitější je to pak u Sony Ericssonů, konkrétně u starších, dodnes však hojně používaných modelových řad. Ty totiž se soubory AAC nepracují vůbec, pouze jsou-li zabalené v kontejneru MP4. A zatímco takovou „empéčtyřku“ vám bez odmlouvání přehraje i stařičký model K700i, soubory s názvem AAC neidentifikují a z t-zones je kvůli jejich nepodpoře nestáhnou. Telefonů série A200 se tento problém sice netýká, ale hudební soubor z t-zones vám odmítne přehrát rovněž.

Co si tedy s hudbou, kterou polovina mobilů nerozluští, počít? Pro bezchybnou funkčnost je třeba přepsat v názvech souborů příponu *.aac na *.mp4, čímž problémy s identifikací typu souborů odpadnou. Většina telefonů však takovou změnu neumožňuje, dovolí vám změnit pouze název před tečkou.

Nejschůdnějším řešením je tak připojit telefon přes režim Mass Storage k počítači a přípony přepsat v něm. Pokud používáte Windows, tuto možnost máte i v obyčejném Průzkumníku: zde stačí zvolit Nástroje à Možnosti složky, poté přepnout na kartu Zobrazení, odškrtnout položku Skrýt příponu souborů známých typů a potvrdit. Je to však celkem zbytečná komplikace a bylo by jistě sympatičtější, kdyby sám T-Mobile nabízel soubory se správnou příponou, čímž by se počet podporovaných telefonů povážlivě zvýšil. Doufejme, že k tomu jednou dojde…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Varianta „Windows Explorer“
Klepněte pro větší obrázek 
Rychlejší alternativou k průzkůmníku Windows je populární Total Commander. Pro přejmenování souborů stačí klávesové zkratky CTRL+A, CTRL+M, vepsat MP4 do příslušné kolonky, Enter
Diskuze (9) Další článek: Dluží Vám někdo peníze? My to z něho dostaneme!

Témata článku: , , , MOBI, Hack, Zbytečná komplikace, Nen, Mobil, Hud, Malý soubor, T - Mobil, Total Commander, Žďár, T Mobil, Hudba