Hudební Nokia 3250: jako Rubikova kostka (první pohled)

Nokia naservírovala hudbychtivým uživatelům novinku v podobě modelu 3250. Má dvoumegapixelový fotoaparát, Symbian verze 9.1, přehrávač MP3, podporu EDGE, slot pro nejmenší paměťové karty na světě a velký kvalitní displej. K tomu Nokia 3250 přidává ještě zajímavou konstrukci.

Vůbec první sporé informace a fotografie nové Nokie 3250 se objevily už v neděli. Včera bylo vše potvrzeno a je znám další přírůstek do rodiny hudebních telefonů, se kterými se teď roztrhl pytel.

Tip: přečtěte si velký přehled telefonů s MP3 přehrávačem

Klávesnice jako na kolotoči

Nokia 3250 se svým srdcem hlásí k chytrým telefonům s operačním systémem Symbian Series 60. Vizáží těla, velikostí 104 × 50 × 20 milimetrů a hmotností 115 gramů, je to sourozenec modelu 3230. Naprosto nová je ale konstrukce. Spodní část s klávesnicí se otáčí v jednom směru o devadesát a ve druhém až o sto osmdesát stupňů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie Nokie 3250

Čtvrtotáčkou doleva na sebe namíříte optiku dvoumegapixelového fotoaparátu, jehož kvalitativní vlastnosti by měly být velmi podobné Nokii N90, byť se na obrubě čočky nelesknou slova Carl Zeiss. (Ani to ale někdy není zárukou nejlepší kvality.) Tímto způsobem bude možné pořídit i autoportrét. K videohovorům tato poloha sloužit nebude, protože model 3250 funguje jen v GSM pásmech 900/1 800/1 900 MHz; nemá UMTS.

Nokia 3250 má mnoho tváří

Vraťme klávesnici do původní polohy a zastavme se na další aretaci. Teď už je to klasický fotomobil. Telefon se při snímání scény drží na šířku jako fotoaparát, lze využít scénických přednastavení a objekty až čtyřikrát digitálně přiblížit.

Kompletní převrácení dílu s klávesnicí spustí přehrávač a odhalí čtyři tlačítka – play, stop a převíjení dopředu a zpět. Tlačítko pro spuštění přehrávání slouží ve výše popsaných režimech jako spoušť fotoaparátu. Nokia 3250 si poradí s hudebními formáty eAAC+, MPEG4 AAC, MP3, ARM-NB, ARM-WB, MIDI, RealAudio7, RealAudio8 a WMA.

Hudební mobilní obcí může zavládnout velká radost, protože k připojení vlastních značkových sluchátek nebude potřeba dokupovat Nokia Music Pack redukci. Nokia 3250 sice nemá podobně jako chystaná N91 klasický sluchátkový konektor pro 3,5mm jack, přímo se ale bude dodávat redukce z Pop-Portu. Věřme, že nebude tak přehnaně obrovská jako ve jmenovaném balíčku.

K telefonu budou dodávána „pecková“ sluchátka HS-20 s nástavci pro utěsnění zvukovodu ucha. Mohla by být podobně kvalitní jako výborná sluchátka HPM-70 přibalovaná k Sony Ericssonu W800i, která mají stejnou konstrukci. Můžete si o nich přečíst v této kapitole recenze W800i.

Do ouška

O hudební soubory se už nebude starat RealPlayer. Na jeho místo nastoupí „Music“, který umí podle tagů ID3 vytvářet seznamy skladeb nebo vyhledávat. O funkcích aplikace Music jsme rovněž zveřejnili samostatný článek. Nokia 3250 zvládá i příjem radiových stanic a obsahuje podporu Visual Radio, což je grafické a informační obohacení vysílání. Na ukázku toho, jak takový „rozhlas“ s podporou Visual Radio vypadá, se můžete podívat tady.

Ukázky displejů aplikace Music:

   
Výběr hudby podle interpreta nebo alba • můžete i vyhledávat stejně jako v telefonním seznamu

 
Vlastní seznamy oblíbených skladeb • po nahrání nové hudby na kartu je nutné seznam aktualizovat • nápověda nechybí

Zmiňované hudební funkce a snímky z fotoaparátu uživatel uvidí na aktivním TFT displeji s rozměry 35 × 41 milimetrů. Fyzické rozlišení je 176 × 208 pixelů při 262 tisících barev. Nokia 3250 poběží na nejnovějším Symbianu ve verzi 9.1. V pohotovostním stavu bude na hlavní obrazovce aktivní přehled událostí, úkolů, zpráv a podobně.

Zase nová karta

Veškerá data se ukládají do vnitřní paměti s kapacitou 10 MB, spíše ale na paměťovou kartu. Tady Nokia překvapila a místo běžného typu RS-MMC přichystala slot pro karty typu microSD. Jde o nový standard, o kterém jsou již delší dobu známy podrobnější informace a který je kompatibilní s kartami TransFlash, jež používá hlavně Motorola. Tyto karty budou se svými rozměry 11 × 15 × 1 milimetr vůbec nejmenší na světě.

Kapacita adresáře je závislá na místě ve sdílené vnitřní paměti telefonu. S okolím umí 3250 komunikovat přes Bluetooth, infraport však postrádá. Datové přenosy ve třídě 10 nejsou telefonu cizí jak u GPRS, tak u podpory EDGE a pro internet je připraven XHTML prohlížeč. Správu pošty obstará vestavěný e-mailový klient.

Nokia 3250 je živena velkokapacitním 1 100 mAh lithium-polymerovým akumulátorem – větším než u jiných telefonů řady Series 60. Udávané doby 245 hodin v pohotovosti a 180 minut hovoru by tak nemusely být nadnesené. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že při přehrávání hudby bude spotřeba energie masivní. Telefon vydrží na jedno nabití hrát 10 hodin. Do mobilu i směrem z něj poputují soubory přes rozhraní USB 2.0.

Seznamovat se začneme začátkem příštího roku

Součástí výbavy Nokie 3250 je i program s názvem Sensor. Je určen ke komunikaci s ostatními mobilními zařízeními vybavenými technologií Bluetooth. Můžete si tak posílat zprávy zdarma s uživateli v okruhu několika metrů. Tato aplikace není nová a už jsme o ní psali dříve.

   
Hlavní menu aplikace Sensor • nastavení • možnosti logování • týdenní přehled

Nokia 3250 se v prodeji objeví v prvním čtvrtletí příštího roku. Bude k dostání ve čtyřech barevných variantách. Zadní část bude vždy černá a většina předního krytu včetně klávesnice může mít barvu stříbrnou, černou, zelenou nebo i růžovou. Předpokládaná cena je 350 eur, u nás ji odhadujeme na 12 500 Kč.

Všechny zatím dostupné informace o Nokii 3250 najdete v katalogu mobilů; or in English mobile phones catalogue.

Novinka je zařazena i do kompletního přehledu chystaných telefonů.


Nokia 3250 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 104 × 50 × 20 mm, 115 g
  • konstrukce: klasická
  • barevné provedení: černá, stříbrná, růžová, zelená
  • operační systém: Symbian Series 60 verze 9.1
  • pásma GSM: 900/1 800/1 900 MHz
  • displej aktivní TFT, 262 tisíc barev, rozlišení 176 × 208 obrazových bodů
  • fotoaparát: 2 Mpx (rozlišení 1600 × 1200 obrazových bodů) s možností natáčet video v rozlišení 176 × 144 (QCIF) nebo 128 × 96 (SubQCIF) pixelů při rychlosti 15 snímků za sekundu
  • paměť: 10 MB vnitřní paměti, slot pro paměťové karty microSD
  • připojení k internetu: EDGE třídy 10, GPRS třídy 10, WAP 2.0
  • kapacita baterie: Li-Pol 1100 mAh, 245 hodin v pohotovosti, 180 minut hovoru
  • připojení: Bluetooth, USB datový kabel
  • ostatní: SMS, MMS, e-mailový klient, Java MIDP 2.0, přehrávač multimediálních souborů, FM rádio, Push to talk
Diskuze (53) Další článek: Hudební Motorola Rokr E1: překvapivě vysoká cena

Témata článku: Nokia, Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Jak, Pohled, Kostka, Velká radost, Rubikova kostka, Kost, Hud, První pohled