Hummer HT1: těžký kalibr

Výrobce terénních vozů si vzhledové prvky pro svůj první mobil vypůjčil od Motoroly a opepřil je drsným designem, který sedí k jeho autům.

Hummer, značka extrémních terénních vozidel, které proslavil mimo jiné i Arnold Schwarzenegger, se nyní objevila také na mobilním telefonu. Společnost koncernu General Motors sídlí v Detroitu, se svými auty sklízí úspěch po celém světě a prodává je i v České republice. Povedl se její první telefon?

Užívání známých značek jako součástí názvů mobilů není ojedinělá záležitost - příkladem může být, Lamborghini edice Nokie 8800 Sirocco, plánovaná Ferrari edice Sony Ericssonu K800i nebo třeba Motorazr V3i Dolce & Gabbana. U modelu HT1 se ovšem zdá, že jde o čistý Hummer, byť nevyšel přímo z dílny automobilového výrobce, nýbrž byl vytvořen francouzskou společností Modelabs.

02.jpg 12.jpg 03.jpg 04.jpg 
Sony Ericsson K800i Ferrari Edition • Motorazr Maxx V6 Ferrari Challenge • Nokia 8800 Sirocco Lamborghini Edition • Motorazr V3i Dolce & Gabbana

Střízlík nebo tvrďák?

Možná bychom to od výrobce mohutných vozidel nečekali, ale model HT1 se vyznačuje úzkým designem, se kterým jej při tloušťce 15 mm dokonce můžeme zařadit mezi řadu vysouvacích „žiletek“. Dokonce i hmotnost 100 g se bez problémů drží v mezích únosnosti. Úplný trpaslík to ale není a už vůbec nejde o telefon pro slečinky. Ostré linie spolu s vojensky laděným provedením přes jistou podobnost konstrukce s některými Motorolami či LG zajišťují Hummeru nespornou jedinečnost.

05.jpg 06.png

Telefon se bude prodávat ve třech barvách - stříbrné, žluté a zelené. Všechny dobře ladí s terénními vozy výrobce a mají z jeho prvního telefonu udělat nezbytný doplněk pro jejich majitele. Jistě by mu tedy také slušela zvýšená odolnost, díky které by se s Hummerem jeho majitel mohl vrhnout do každého počasí podobně jako se stejnojmenným vozidlem. O tom však nemůže být řeč, charakter telefonu jako doplňku je čistě estetický a stylový.

Pod kryty vše podstatné

Hummer HT1 nemá tak velkou „bradu“ jako modely Rizr, a tak zbyla spousta místa pro displej, který telefonu dominuje. Přestože telefon není vybaven žádným známým operačním systémem, displej je dotykový, což z prvního Hummeru činí ojedinělý kousek. Displej má úhlopříčku 2,2'' a zobrazí až 262 tisíc barev. O rozlišení nic nevíme, ale podle obrázků lze usuzovat na QVGA. Na zadní straně přístroje je umístěn 2Mpx fotoaparát.

07.jpg 08.jpg

Přestože jde především o stylový telefon, ani s výbavou se neztratí. Ke kvalitnímu displeji a fotoaparátu přidává vestavěnou paměť 256 MB a slot pro paměťové karty microSD. Pochlubí se také podporou hudby, která kromě hudebního přehrávače zahrnuje i FM rádio. Ani s daty na tom Hummer není na štíru a na internet se s ním lze dostat pomocí GPRS nebo EDGE, s blízkým okolím komunikuje pomocí Bluetooth.

Nový trend?

Užít značku automobilů na mobilním telefonu není žádná novinka a kromě zmíněných edic od zavedených výrobců mobilů se k tomuto kroku uchýlilo zrovna nedávno třeba Porsche ve spolupráci se Sagemem. A kdo ví, zda se nepřidají i další. Známé, na mobilním trhu exotické značky totiž z telefonu vždy dokáží udělat exkluzivní kousek, za který si pak zájemci neváhají připlatit.

09.jpg 10.jpg 11.jpg 13.jpg

Hummer se nicméně bude prodávat ze vcelku přijatelných 300 Euro, což by u nás mohlo činit něco kolem 10 tisíc korun. O tom, zda se tu ale skutečně Hummer HT1 bude prodávat, zatím žádné informace nejsou. Do Evropy se každopádně dostane letos ve třetím čtvrtletí. Pokud se vám telefon zalíbil, dobrou zprávou pro vás bude, že zřejmě nejde jen o zkušební výstřel, protože Hummer se se společností Modelabs dohodl na dlouhodobější spolupráci a můžeme se tak dočkat i dalších modelů s „drsným“ designem.

Hummer HT1 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 96 × 49 × 14,9 mm, 100 g
  • podpora sítí: GSM
  • datové přenosy: GPRS a EDGE
  • konektivita: Bluetooth
  • paměť: 256 MB, slot pro paměťové karty microSD
  • displej: 2,2'', dotykový TFT, 262 tisíc barev
  • fotoaparát: rozlišení 2 Mpx
  • hudba: přehrávač hudby, FM rádio
Diskuze (5) Další článek: Elegantní Sharp s obřím displejem a dvěma klávesnicemi

Témata článku: Nokia 8800, Nokia 8800 Arte, Nokia 8800 Carbon Arte, Nokia 8800 Gold Arte, Nokia 8800 Sapphire Arte, Nokia 8800 Sirocco, Nokia 8800 Sirocco Gold, Sony Ericsson K800i, Detroit, Kalibr, Lamborghini Edition, Arnold, Schwarzenegger, Těžký kalibr