I-mate SP3i: lahůdka (test)

Přístroj i-mate SP3i je malý výkonný smartphone postavený na operačním systému Windows Mobile 2003. Má fotoaparát, GPRS i Bluetooth. Nic vám to neříká? Možná pomůže, když budete vědět, že pod označením SDA ho prodává T-Mobile.

SMS, MMS, e-mail

Klient pro práci se zprávami je velmi kvalitní, umožňuje odesílat všechny typy zpráv pomocí odpovídajících datových profilů. Princip práce se SMS a MMS zprávami je totožný jako s e-mailem. Příchozí zprávy jsou uloženy do Inboxu, odeslané do Sent Items (pokud je ukládání odesílaných zpráv povoleno), rozepsané do Drafts. Zprávy lze třídit do dalších složek dle potřeby. Práce s MMS i e-mailem je shodná.

Standardně jsou v telefonu tři profily pro zprávy: SMS, MMS a Outlook e-mail (e-mail synchronizovaný s počítačem). Je možné vytvořit další profily pro POP3 a IMAP4 schránky. Na internetu jsou pluginy pro HTTP e-mail (třeba Hotmail schránka). Nejde o webmail (e-mail dostupný přes webový prohlížeč), ale způsob komunikace s e-mailovým serverem pomocí HTTP protokolu.

Při přijímání e-mailových zpráv můžete přijmout pouze prvních 500 znaků zprávy a teprve na požádání načíst celou zprávu. Odesílat i přijímat lze zprávy s libovolnými přílohami. Synchronizace e-mailové schránky a stahování nových e-mailů je možné nastavit automaticky v pravidelných intervalech, nebo to dělat ručně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Synchronizace, kalendář, úkoly

Synchronizace s počítačem je u operačních systémů Microsoftu tradičně velmi dobrá a spolehlivá. Součástí balení je CD obsahující synchronizační program ActiveSync a Microsoft Outlook 2002. Synchronizovat je možné e-maily, schůzky, úkoly a soubory na disku. Pomocí Windows Media Playeru (či jiných podobných programů) lze synchronizovat i audio a video soubory.

Synchronizace je možná přes USB (podle rychlosti jde asi o verzi 1.1, ale nemám to potvrzeno od výrobce), infraport a Bluetooth (Serial Port Profile). Bohužel se mi synchronizaci přes Bluetooth nepodařilo rozchodit, ale mělo by to jít. Pokud je telefon připojen k počítači, můžete prostřednictvím počítače přistupovat na internet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Java

Telefon podporuje mobilní Javu 2.0. Aplikace se instalují do interní paměti telefonu (32 MB RAM), ale nepodařilo se mi najít omezení velikosti aplikací. Kompatibilita s aplikacemi pro jiné telefony je individuální program od programu, musíte to vyzkoušet. Aplikace lze instalovat přes GRPS přímo z telefonu, anebo zkopírováním souborů z počítače. Javových aplikací může současně běžet tolik, kolik se vejde do paměti.

Výsledky jBenchmark 1.0: 5 173 bodů, jBenchmark 2.0: 475 bodů – v žebříčku na jbenchmark.com telefon obsadil 4. místo.

Klepněte pro větší obrázek

Bluetooth, GPS, GPRS

Mobil má infraport, GPRS třídy 10, Bluetooth 1.1 Class 2 i hardwarový modem. K počítači ho lze připojit pomocí USB, infraportu a Bluetooth. Bluetooth podporuje všechny základní profily a oba typy sluchátek (Headset i Handsfree). Já jsem Bluetooth použil pro připojení počítače k internetu pomocí GPRS a HSCSD. EDGE a Wi-Fi chybí, ale obě technologie bude možné nahradit Bluetooth-EDGE nebo Bluetooth-Wi-Fi adaptérem.

Současně s telefonem jsem si koupil i Bluetooth GPS. Propojení telefonu s GPS i navigace pomocí programů TomTom, Mapopolis a Pocket Streets byla bezproblémová.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Multimedia a hry

Součástí telefonu jsou dvě hry, ale na internetu jsou k dispozici tisíce dalších. Hry je možné instalovat do paměti telefonu i tak na paměťovou kartu, stejně jako jiné programy.

Klepněte pro větší obrázek 

V telefonu je Microsoft Windows Media Player 9 podporující soubory typu WMA, WAV, MP3 a video ve formátech WMA (ASF, WMX a další MS formáty), MPEG 4.0, ISO MPEG 4. Další kodeky lze do telefonu dohrát. Na internetu jsou volně k dispozici programy pro přehrávání dalších formátů (DVD, DivX atd.).

Klepněte pro větší obrázek 

Přehrávání MP3 souborů (testoval jsem 128 kbit rate) bylo bezproblémové jak přes reproduktor (snaha o stereo), tak i přes dodávaná sluchátka. Výkon procesoru v telefonu má takové rezervy, že šlo během přehrávání s telefonem běžně pracovat bez pocitu zpomalení. Ani spuštění procesorově náročných programu (GPS navigace, hledání trasy, J2ME benchmark) nemělo na kvalitu přehrávání vliv.

Pro přehrávání MPEG2 souborů jsem použil program PocketTV. Přehrávání bylo bezproblémové, při zobrazené na celém displeji naležato občas došlo k zamrznutí obrazu, ale to bylo asi způsobeno chybou v programu PocketTV.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V poslední kapitole se dočtete, jak s telefonem můžete komunikovat přes internet, podíváme se na kvality integrovaného fotoaparátu a před závěrečným hodnocením si povíme o některých zajímavých programech.

Témata článku: , , Čtvercový tvar, Test, Bezkonkurenční poměr, Motorola Egde +, Poslední řádek, Obrazovka telefonu, Mat, Příjemná funkce