ICQ 2.0a - ICQ pro Palm v novém kabátě

Jste jedni z mnoha uživatelů skvělé komunikační aplikace ICQ? Potřebujete být neustále v kontaktu s uživateli ve vašem contact listu? Dřívější verze ICQ pro Palm vám příliš nevyhovovala? Vyzkoušejte ICQ 2.0a a budete zajisté spokojeni!
Jste jedni z mnoha uživatelů skvělé komunikační aplikace ICQ? Potřebujete být neustále v kontaktu s uživateli ve vašem contact listu? Dřívější verze ICQ pro Palm vám příliš nevyhovovala? Vyzkoušejte ICQ 2.0a a budete zajisté spokojeni!

ICQ ve verzi pro kapesní počítače Palm existovalo již dříve, neoplývalo však příliš příjemným uživatelským rozhraním a jeho funkce a možnosti byly minimální. Nyní máte možnost vyzkoušet již jeho druhou verzi.

Nové ICQ oplývá především vylepšenou grafikou a logičtějším ovládáním. Oproti minulé verzi obsahuje verze 2.0a navíc možnost správy více účtů, vylepšené vyhledávání osob, přehlednější zobrazení Contact Listu, zobrazování zpráv stylem známým z "velkého" ICQ a řadu dalších funkcí, které uživateli zpříjemní život.

Po spuštění ICQ se zobrazí okno login. Uprostřed okna je zobrazen seznam již nastavených uživatelů, mezi kterými si můžete vybírat, při prvním spuštění se zde nachází pouze položka "New User", sloužící k vložení nového uživatele. Po ukázání na tuto položku se zobrazí okno "ICQ Setup", umožňující správu již vytvořených profilů uživatelů. Nového uživatele vložíte, ukážete-li na tlačítko "Add" (vložit). Zobrazí se stejnojmené okno do kterého zadáte ICQ číslo a heslo daného uživatele. Heslo bude automaticky uloženo a bude také automaticky zadáno při každém přihlášení. Pokud si přejete tuto funkci zrušit, označte požadovaný účet, ukažte na tlačítko "Edit" a v zobrazivším se okně zrušte zaškrtnutí políčka "Save password". Vše potvrdíte tlačítkem Ok. Zpět na okno login se vrátíte, ukážete-li tužkou na tlačítko se symbolem šipky. Máte-li vše nastaveno, ukažte na tlačítko "Connect" (připojit). ICQ se přihlásí do sítě a ověří vaše heslo.

Okno pro vyhledáváníPo úspěšném přihlášení do sítě a ověření vašeho hesla se zobrazí okno Contact List. Oproti minulé verzi doznal Contact List zásadních změn. Celkový vzhled se již velmi přiblížil aplikaci ICQ 2000b známé z PC. Jednotlivé kontakty můžete přehledně třídit do skupin, přiřazovat jim čísla pro zasílání SMS zpráv, zobrazovat detaily k jednotlivým kontaktům, měnit svůj status atd. Po prvním spuštění bude váš Contact List prázdný. Uživatele můžete ihned začít vkládat pomocí tlačítka "Find/Add Users (najít/přidat uživatele), nacházejícího se v levé spodní části okna Contact Listu. Zobrazí se okno "Find/Add Users - ICQ Search" (najít/vložit uživatele - ICQ vyhledávání), sloužící k zadávání údajů pro vyhledávání. Hledat můžete podle čísla ICQ, podle e-mailové adresy, či podle údajů jako je přezdívka, jméno a příjmení. Všichni nalezení uživatelé vyhovující vašim kritériím budou zobrazeni v přehledné tabulce. Uživatele vložíte do svého Contact Listu poklepáním (ano, Windows-like poklepáním) na jeho jméno, nebo jeho označením a následným ukázáním na tlačítko "Add" (vložit). Pokud vámi zadaným kritériím odpovídá příliš mnoho uživatelů, zkuste vyhledávání podle e-mailové adresy, ICQ čísla, či k přezdívce přidejte údaj o jméně nebo příjmení hledané osoby. Po vložení všech vámi požadovaných uživatelů ukažte na tlačítko se symbolem šipky. Vrátíte se zpět do okna Contact Listu.

Contact ListJak již bylo řečeno výše, Contact List je pro zpřehlednění členěn do tzv. skupin. Jednotlivé skupiny můžete rozbalovat a sbalovat ukázáním na jejich jméno. Tlačítka v levé části Contact Listu slouží pro rychlý přístup k některým funkcím (tyto funkce lze též vyvolat perem nebo příkazy z menu). Ukázání na tlačítko se symbolem zprávy vám umožní napsat právě označenému uživateli zprávu, tlačítko se symbolem zprávy a telefonu umožňuje přiřadit právě označenému uživateli číslo mobilního telefonu na který mu budete moci posílat SMS (pokud má uživatel číslo již nastaveno, slouží toto tlačítko pro napsání SMS), tlačítkem se symbolem obličeje zobrazíte detaily daného uživatele, své vlastní detaily můžete editovat ukážete-li na tlačítko se symbolem pohlednice, poslední tlačítko je určeno pro zobrazení okna umožňujícího nastavit ICQ. V pravé spodní části okna se také nachází indikátor vašeho stavu. Můžete plně využívat všech stavů známých z aplikace ICQ pro PC. Za jménem uživatele se může nacházet ještě symbol telefonu (indikující že uživatel má přiřazeno číslo mobilního telefonu , na který mu můžete zasílat SMS) či symbol svitku, (ukážete-li na něj, zobrazíte historii rozhovorů s danou osobou.

Editace zprávNovou zprávu vytvoříte poklepáním na jméno uživatele, kterému chcete zprávu odeslat, a nebo pomocí výše zmiňovaného tlačítka se symbolem zprávy nacházejícího se v pravé části okna. Zobrazí se okno "Message Log". Seznam ICQ čísel v horní části okna slouží k přepínání mezi jednotlivými uživateli - nemusíte se tedy vracet do okna Contact Listu pokaždé když chcete poslat zprávu jinému uživateli. Pro psaní vlastní zprávy je určena oblast ve spodní části okna, historie rozhovoru je pak zobrazena v části horní. Tlačítkem "Preset Messages" můžete do zprávy vkládat přednastavené fráze či věty a také přidávat zprávy vlastní. Do zprávy můžete vkládat i předpřipravené smajlíky. Zprávu odešlete ukázáním na tlačítko "Send" (odeslat). Vedle tlačítka "Send" se nachází ještě tlačítko "Add SMS", sloužící k přiřazení čísla pro zasílání SMS zpráv. Pokud již má uživatel, kterému píšete, toto číslo přiřazeno, budou místo tlačítka "Add SMS" zobrazena tlačítka "Send SMS" a "Both", určující zda se má vámi napsaná zpráva odeslat jako pouze SMS nebo i jako zpráva na ICQ. V případě že vám přijde zpráva v průběhu psaní, jste upozorněni nejen zvukovým signálem, ale i obrázkem blikající zprávy v pravém horním rohu displeje. Do okna Contact Listu se vrátíte ukázáním na tlačítko se symbolem šipky, nacházející se v levém spodním rohu okna "Message Log".

Menu aplikace ICQICQ 2.0a je velmi kvalitní verzí ICQ pro počítače Palm. Od své poslední verze doznala zásadních změn a svým ovládáním, funkcemi i vzhledem se přiblížila k ICQ 2000b pro PC. Bude se zajisté zamlouvat všem jejím milovníkům, kteří si nyní budou moci ICQ užívat i na cestách. Aplikaci jsem testoval v reálném provozu. Přestože se jedná o alfaverzi, aplikace je velmi stabilní a ani jednou mi při testování nezpůsobila žádné potíže. Příjemně mne překvapila rychlost připojování do sítě a rychlost odesílání zpráv. Zatímco na PC trvají tyto úkony i při slušné rychlosti řádově i desítky sekund, ICQ pro Palm zvládne tyto operace během pár sekund. Zkrátka a dobře, ICQ 2.0a vám mohu vřele doporučit.

Závěrečné hodnocení:
+ počet vylepšení oproti předchozí verzi
+ vynikající grafika
+ přehledné a uživatelsky příjemné ovládání
+ možnost používání více ICQ čísel
+ historie zpráv
+ rychlost

ICQ 2.0a for Palm OS
Autor: Mirabilis
Zdroj: ICQ.com
Testováno na Palm IIIx, Palm OS 3.5.2
Aplikace po instalaci zabírá 244 kB RAM.

Váš názor Další článek: Týden: EuroTel mění ceny, kdy a jak nakupovat mobil

Témata článku: Palm, ICQ, Kabát, Nov, Mirabilis, Pro +