ICQ SIM: příchozí roaming zdarma

Roamingový virtuální operátor spojil svoji značku se známým kecálkem. Co od toho můžeme čekat český telefonista?

Chystáte se na dovolenou a rádi voláte ze zahraničí? Zbystřete. Specialista na mezinárodní hovory United Mobile ve spolupráci s oblíbeným komunikačním programem ICQ nabízí lákavou roamingovou službu. Lze s ní prý ušetřit až 80 % nákladů na komunikaci ze zahraničí. Služba ICQ SIM je na evropském trhu od dubna a za našimi hranicemi se prý těší značné oblibě.

Spojení nadnárodního virtuálního operátora s populárním „kecálkem“ přináší zajímavé možnosti pro roaming. Švýcarský operátor vlastní sítí nedisponuje, proto své služby provozuje pomocí partnerských operátorů po celém světě. Mezinárodní licence umožňuje zákazníkům uskutečňovat odchozí a příchozí hovory po celém světě. Výhodou služby je skutečnost, že za příchozí hovory se v prvních dvou zónách nic neplatí. Přitom sem patří drtivá většina zemí. Na služební cestě v zahraničí či na dovolené v oblíbené turistické destinaci tedy můžete přijímat hovory, aniž byste za ně museli platit. Výhoda, kterou bychom u našich operátorů hledali marně. V nabídce je více než osmdesátka zemí.

Klepněte pro větší obrázek 
Přehled zemí, kde je možné využívat služby operátora naleznete zde

Data tečou za hranice

Společnost United Mobile, která byla založena ve Švýcarsku v roce 2001, patří mezi nejvýznamnější operátory na trhu nízkonákladových roamingových služeb. Domovskou sítí je pro ni lichtenštejnský Mobilkom, jehož SIM karty využívá. Mezinárodní předvolba telefonního čísla United Mobilu je tedy +423. Kartu lze využít jak v klasických mobilních telefonech, tak i v noteboocích, u United Mobile totiž mysleli i na datové přenosy. E-mail si tak prostřednictvím ICQ SIM můžete stáhnout prakticky odkudkoliv. Navíc za rozumné ceny. K používání služby nepotřebujete žádné smlouvy, ani minimální poplatky, stačí se zaregistrovat na webu operátora a zakoupit si předplacenou SIM kartu v hodnotě 10 eur (v přepočtu 244 Kč). K dispozici je také dražší verze za 20 eur (488 Kč).

V ceníku služeb United Mobile jsou země rozdělené do sedmi zón (oblastí). Pro správný výpočet ceny volání je důležitá země jak odesílatele, tak i příjemce. Do první zóny patří většina států Evropské unie (včetně ČR), Japonsko (pouze síť UMTS), Turecko či vzdálené Puerto Rico. Ve druhé zóně je několik jihoamerických a afrických zemí, Saudská Arábie či Lotyšsko. Spojené státy najdeme až v zóně 6. Pro většinu českých cestovatelů jsou nejlákavější zóny 1 a 2, do těchto státu cestujeme nejčastěji, proto každého jistě potěší, že nemusí platit příchozí hovory (více v následující tabulce).

United Mobilezóna 1zóna 2
příchozí hovory0 Kč0 Kč
příchozí SMS0 Kč0 Kč
odchozí hovory (do):  
zóna 17,10 Kč14,40 Kč
zóna 214,40 Kč19,30 Kč
odchozí SMS:  
zóna 14,60 Kč4,60 Kč
zóna 24,60 Kč4,60 Kč
Data/GPRG9,5 Kč/333 KB

Volání v rámci zóny 1 vyjde na 7 Kč za minutu, v rámci zóny 2 pak zákazník zaplatí 14 Kč. Odesílání textových zpráv je v obou zónách stejné, tedy 4,6 Kč. Některé zákazníky možná trochu zamrzí zařazení Spojených států amerických do zóny 6, kde se cena hovoru vyšplhá na 38,9 Kč za minutu. Za přenesená data si operátor účtuje 9,5 Kč za každých 333 Kb. Datové přenosy jsou k dispozici v patnácti zemích Evropy, ČR mezi ně zatím nepatří. Pro lepší orientaci můžete sami nahlédnout do aktuálního ceníku služby ICQ SIM.

Tip: Ceny za volání pro konkrétní země vám spočítá orientační kalkulačka na webu operátora.

A co to ICQ?

Služba ICQ SIM je jistě zajímavou alternativou k stávajícím roamingovým službám našich operátorů. Ceny jsou dosti lákavé, otázkou však je, při jakém objemu roamingového volání už se vyplatí kupovat a starat se o další SIM. Každopádně počáteční investice není veliká.

Čekali jste až do samého závěru článku na nějaké spojení roamingového specialisty United Mobile a populárního ICQ? Čekali jste něco jako „chatujte přes ICQ s United Mobile po celé Evropě zdarma“? My také, ale nic takového se nekoná. Na stránkách www.icqsim.com chybí i některé velmi základní informace, několikrát se omílá (blíže neurčená) aplikace pro ICQ v mobilu, ale podle všeho se i za data prodatlovaná přes ICQ platí zcela normálním způsobem tak, jak je to naznačeno výše v tabulce. Jediným rozumným vysvětlením spojení obou značek se mi tak jeví vzájemná propagace...

Diskuze (19) Další článek: Sony Ericssonu se nedařilo ani ve druhém čtvrtletí

Témata článku: , , , , , Puerto Rico, Příchozí roaming, Žďár, Správný výpočet, Většina zemí, ICQ, Cena hovoru, Mezinárodní předvolba, Předvolba