ICQ SIM: vyzkoušeli jsme volání se zelenou květinou

ICQ SIM karta je výhodná především při volání v zahraničí. Levné roamingové ceny jsou ale vykoupeny drobnou nepříjemností.

Pokud patříte mezi uživatele v Česku stále velmi populárního internetového kecálka ICQ, určitě jste už narazili na banner propagující telefonní SIM kartu s logem květinky. Jeden její exemplář jsme objednali do redakce a na cestě do zahraničí vyzkoušeli, zda má používání této služby vůbec smysl.

SIM kartu ICQ si můžete objednat na adrese www.icqsim.com. Na výběr je karta s předplaceným kreditem 10 nebo 20 eur. Po zaplacení dostanete domů poštou obálku s ICQ SIM Starterpackem. Jeho hlavní součástí je plastová kartička velikosti kreditky, která obsahuje základní údaje a především vlastní SIM kartu, kterou musíte sami vyloupnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ICQ SIM Starterpack dorazí v obyčejné obálce, uvnitř je klasická plastová kartička a stručný návod

Před tím, než ji začnete používat, je potřeba provést jednoduchou registraci na adrese www.icqsim.com. To je důležité především kvůli tomu, abyste mohli přímo na internetu prohlížet, kdy a kam jste volali. Poté už vložíte kartu do telefonu, stejně jako kteroukoliv jinou, zadáte PIN (najdete ho na již zmiňované plastové kartě) a můžete volat.

Při telefonování musíte zadávat číslo v mezinárodním formátu, fungují obě možností (00420, +420). Toto pravidlo je třeba dodržet i v případě, že se nacházíte v Česku. Karta je přece jen určena především pro roamingová volání. Během krátké chvilky po vytočení hovoru vám volané číslo zavolá zpět, hovor přijmete a jste spojeni. Vše tedy funguje stejně jako zpětné volání, které si možná ještě pamatujete z předplacených karet.

Příchozí hovory zdarma

Hlavním lákadlem ICQ SIM karty jsou bezpochyby bezplatné příchozí hovory. Toto ale platí jen v Evropě a okolních zemích. Pokud budete cestovat o něco dál, budete platit i za příchozí hovory.

Zajímavé jsou ale i ceny za odchozí volání, které se v Evropě ustálily na výši 0,29 eura/min, tedy přibližně 7,25 Kč/min. Volání je účtováno po celých minutách (schéma 60+60). Srovnejme si ceny například s eurotarifem, který nabízí T-Mobile. Tam zapalatíte za odchozí hovor 13,09 Kč/min, operátor vám dokonce zpoplatní příchozí hovory sazbou 6,19 Kč/min.


Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Veškeré bezpečnostní údaje jsou vytištěné přímo na plástu se SIM

Jelikož ICQ slouží k rychlému odesílání zpráv, nabízí ICQ SIM karta také levné textovky. Ve všech zemích světa zaplatíte za jednu odeslanou zprávu 0,19 eura, což je 4,75 Kč. Opět si dovolím srovnání s eurotarifem, který zatím cenu zpráv v cizině nijak nereguluje. Konkrétně T-Mobile nabízí zprávy v Evropě (s výjimkou Slovenska, kde jsou o něco levnější) za 9,52 Kč.

Za používání karty není účtován žádný paušální poplatek, je to čistokrevná předplacenka. Pokud chcete dobít kredit, případně se podívat na kompletní ceník pro všechny země, podívejte se na stránky www.icqsim.com. Vzhledem k vysoké oblíbenosti messengeru ICQ v Česku jsou stránky lokalizovány i do našeho jazyka.

ICQ jen podle jména

Možná vám po přečtení předchozího textu vrtá hlavou, proč se vlastně karta jmenuje ICQ SIM, když s ICQ nemá nic moc společného. Skutečně je to tak, ICQ přispělo pouze svou značkou a nemalou propagací. Jestli používáte ICQ, určitě jste reklamu na ICQ SIM zaznamenali. Skutečným provozovatelem karty je ale společnost United Mobile.

Klepněte pro větší obrázek 
Přehled zemí, kde je možné využívat služby operátora United Mobile naleznete zde

Princip fungování karty je jednoduchý. United Mobile má dostatek SIM karet vydaných v Lichtenštejnsku, které umožňují levné volání do ciziny. Právě s původem karet je ale spojena nepříjemnost, kterou jsem avizoval v úvodu. Jelikož má ICQ SIM lichtenštejnské telefonní číslo (s předvolbou +423), bude každý, kdo vám zavolá, platit sazbu za zahraniční volání do Lichtenštejnska (T-Mobile a O2 cca 30 Kč/min, Vodafone cca 11 Kč/min – sazby se mohou mírně měnit).

Pokud se chystáte třeba na hory a chcete volat mezi sebou na svahu, pořiďte si před cestou sadu ICQ karet. Rozhodně tím ušetříte. Při běžném používání na dovolené ale musíte zvažovat, zda své známé v Česku nerozčílíte poněkud zvýšenou částkou, kterou jim operátor naúčtuje, když vám zatelefonují.

Diskuze (28) Další článek: Nejžádanější mobily za listopad

Témata článku: , , , Želé, Telefonní sim, ICQ, Plastová kartička, Předplacený kredit, Skutečný provoz, Kartička, Zeleň, Volání, Zahraniční volání, Květin, Mezinárodní formát, Stručný návod, Zpětné volání