ICQ v každém mobilu (zkušenosti)

Funkce podobná ICQ se pomalu vkrádá do nových mobilů Sony Ericsson, Nokia a Motorola. Díky ní můžete s přáteli komunikovat bez nutnosti instalace jakékoli aplikace. Jen doufejme, že všechno nakonec nezabijí mobilní operátoři.
Mezi první výrobce, kteří tohoto komunikačního klienta implementoval do svých telefonů, patří Motorola, Nokia a Sony Ericsson. My Friends je produktem Wireless Village, kde figurují všechny tři zmíněné značky a do budoucna není vyloučeno, že se připojí i ostatní výrobci.

Co to je My Friends

V článku budu popisovat především funkci My Friends, kterou najdete v Sony Ericssonu T630 nebo T610 (psali jsme v bleskovce). Správně bych měl psát Moji přátelé, ale anglický název je již zažitý. V ostatních telefonech se My Friends jmenuje jinak, nebo je označen jen jako „chat“. V Motorolách najdete pouze „IM“.

My Friends bych přirovnal k rozšířeným messengerům jako je ICQ, MSN, Yahoo! a podobně. Je to v podstatě aplikace, která umožňuje komunikovat (chatovat) s osobou na druhém konci - města, republiky, světa. V současné době můžete pomocí My Friends komunikovat s uživateli MSN, AIM, Yahoo! a s dalšími, kteří jsou zaregistrovaní na serveru Yamigo.com. Pokud v seznamu podporovaných služeb hledáte ICQ, zatím hledáte marně. Podle provozovatele serveru se ale na zprovoznění komunikace s uživateli ICQ intenzivně pracuje.

Jak My Friends funguje

O komunikaci typu My Friends se více začalo mluvit až s příchodem Sony Ericssonu T630. První informace naznačovaly, že tato funkce bude použitelná pouze za podpory operátorů, jak ale ukazuje server Yamigo.com, není tomu tak. Pokud tedy máte patřičný mobilní telefon, můžete tuto funkci klidně využívat. Stačí se jen zaregistrovat na serveru Yamigo.com a nastavit telefon podle návodu, který na tomto webu najdete. Pak se už stačí jen připojit a najít osobu, se kterou budete chatovat.

   

Velkou výhodou My Friends je fakt, že dokáže běžet na pozadí. V praxi to znamená, že se připojíte k Yamigo.com nebo k jinému serveru, který bude tuto službu podporovat, vyskočíte z nabídky My Friends a můžete s telefonem dál pracovat tak, jak jste zvyklí. My Friends bude spuštěné, ale při nečinnosti se nebudou přenášet žádná data - tedy kromě občasných paketů, které si vyžádá server. Jediné, co signalizuje běžící My Friends, je ikona vedle indikátoru intenzity signálu. Je to v podstatě náhrada mobilního ICQ, které na Sony Ericssonech nemůže fungovat kvůli nepřítomnosti raw socketů.

   

My Friends funguje úplně stejně jako třeba ICQ na počítači. Máte ho spuštěné, ale děláte klidně něco jiného. Když vám někdo pošle zprávu, počítač to dá patřičně najevo. Stejně tak se chová i telefon. Pokud s vámi bude chtít někdo chatovat pomocí My Friends, telefon se ozve stejně, jako když přijde textová zpráva, ale na displeji zobrazí obálku s logem My Friends. Dobré je, že telefon přenáší data pouze pokud přijímá zprávu, nebo když ji odesílá, jinak žádná větší komunikace se serverem neprobíhá - vyjma udržení potřebné odezvy se serverem. Pokud jste připojeni a podíváte se do nabidky My Friends, uvidíte, který z uložených kontaktů je připojen a který je off-line.

Co dál umí

My Friends umí také pracovat s adresářem v telefonu. Při přidávání nového kontaktu do My Friends se vás telefon zeptá, jestli chcete kontakt přidat ze serveru nebo z adresáře. U první možnosti lze po přidání připojit danou osobu ke kontaktu v adresáři. Druhá možnost vybere jméno z adresáře telefonu a zkopíruje ho do nabídky My Friends. Pokud pak na konkrétní kontakt kliknete, otevře se nabídka, ve kterém si vyberete, co s kontaktem dál. Můžete mu zavolat, poslat SMS, MMS nebo zprávu pomocí My Friends. 

   

Chcete se přidat?

Připojení se zatím realizuje přes wapový profil, což v našich podmínkách není zrovna výhodné, obzvlášť když poslání jedné zprávy a příjem jiné vyjde zhruba na 10 kB. Nicméně předpokládám, že časem se objeví někdo, kdo přijde na to, jak se připojit přes internetový profil, a se zdokonalením služby snad dojde i ke zmenšení přenášeného objemu dat. (Marek Lutonský: S Motorolou se mi podařilo připojit prostřednictvím internetového APN).

Srovnám-li to s ICQ pro PDA, které se připojuje k internetu, takže komunikace je výrazně levnější a objem dat je zhruba 15 kB na 50 zpráv oběma směry, není My Friends zrovna levný způsob komunikace. Server Yamigo.com již běží, ale je neustále upravován za chodu, takže může docházet k občasným výpadkům služby. Registrace funguje bez problémů.

Nyní můžete přes Yamigo.com používat Motorolu V300/V600, Sony Ericsson T610/T630 a Nokie 6220 a 6820, v přípravě jsou Nokie 6230 a 7200. Návody pro nastavení jednotlivých telefonů naleznete na této stránce. Trošku vám to ulehčíme, klepnutím na každý z telefonů se dostanete rovnou na jeho popis nastavení:

Musíme však upozornit, že u modelu T610 není funkce My Friends v žádné oficiální verzi firmware. Pro její zpřístupnění budete muset podstoupit proceduru přehrání neoficiální verze firmware, díky které ztratíte záruku. Firmware nese název R1A FIGTER DEV a je to teprve vývojová verze, která se však dostala do oběhu.

Na další překážku při používání My Friends narazíte u modelu T630 od operátora T-Mobile. Ten má totiž funkci My Friends ve své "růžové" úpravě zakázanou a sami ji nijak neotevřete. Jedinou možností je "odtémobilizování" přehráním jiné verze firmwaru. To vám ale neprovede autorizovaný servis, musíte se obrátit jinam. Při tomto zákroku v neautorizovaném servisu také ztratíte záruku.

Komunikace budoucnosti

Služba My Friends a jeho obdoba na jiných mobilních telefonech má budoucnost. Dnes si mnozí nedokážou představit život bez ICQ nebo jiného programu pro posílání rychlých zpráv na stolním počítači a My Friends či stejná služba s jiným názvem jenom přesune tento styl komunikace do mobilního telefonu.

Jen je zde malý problém - mobilní operátoři. Ti už od dob objevení SMS hledají a až na malé výjimky nenecházejí další „killer application“, která podrží a pozvedne jejich příjmy. ICQ se všeobecně používá, je velice oblíbené, velké části uživatelů jej není třeba nijak zvlášť vysvětlovat, má hodně společného s komunikací pomocí textovek ... tak na něm začneme vydělávat! Přístup mobilních operátorů k My Friends je kritické místo, na němž bude záviset rozšíření této služby.

Více informací naleznete na www.yamigo.com a Wireless Village.

Diskuze (77) Další článek: MojeSvátky: praktická aplikace pro zapomnětlivé

Témata článku: , Motorola V300, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Sony Ericsson T610, Styl komunikace, ICQ, MOBI, Stejná služba, Vývojová verze, Anglický název, Kritické místo, Mobil, Zkušenost