ICQ v mobilu: návod k použití

Chatování přes mobilní ICQ je jeden z nejlevnějších způsobů, jak komunikovat mezi dvěma mobilními telefony. Za rozhovor, který by se vešel do třinácti SMS, zaplatíte s ICQ pouze 2,50 Kč. Poradíme vám, jak na to.
Kapitoly článku

Nastavení v mobilu

V telefonu musíte napřed nastavit datový účet pro připojení k internetu. Není třeba rozebírat, že je nutné připojení přes GPRS a že velmi doporučujeme nastavení s internetovým, nikoli wapovým APN. V Siemensech S55/SL55 nastavujte v menu: Nastavení - Výměna dat - Datové služby - Mail, Java, Rms.


Nastavení datového profilu na Siemensu S55/SL55

Program TipicME do telefonu nainstalujte jako každou jinou javovou aplikaci. Ještě před spuštěním stiskněte na jejím názvu levé funkční tlačítko Možnosti a v HTTP profilu vyberte účet, který jste vytvořili v předchozím kroku. Doporučuji také zvýšit standardní Dobu prodlení, protože po jejím uplynutí se telefon sám odpojí, a to u této aplikace není žádaná vlastnost.

  
Programu musíte říci, kterým datovým profilem se má připojit k internetu

Po spuštění TipicME se objeví přihlašovací obrazovka. Poprvé musíte nastavit své přihlašovací jméno a heslo do systému Jabber, které jste si zaregistrovali ve windowsovém TipicIM. Volbou Connect se připojíte.

 
Nejprve musíte nastavit svůj účet v systému Jabber. Potom se už můžete připojit

Jak používat TipicME

Po připojení uvidíte na displeji telefonu všechny uživatele, které máte v adresáři, přičemž u osob připojených přes Jabber zjistíte, jestli jsou online. U ICQ bohužel dostupnost uživatele není k dispozici, přestože váš protějšek vidí, že jste zrovna připojeni. To je poměrně nepříjemná vlastnost. Musíte totiž ověřovat, jestli na druhé straně někdo je.

 

V horním obdélníku je mé uživatelské jméno, pod ním uživatelé, které mám v adresáři (druhý displej je svislým pokračováním prvního). Uživatel Siemens S55 je připojen přes Jabber a rovnou vidím, že je dostupný. Řádek "icq.tipic.com" zastupuje propojení Jabberu se systémem ICQ a není nijak využitelný. Uživatel Mobility má účet v ICQ a i když je aktivní, na telefonu to nevidím.


Ovládací menu programu, ke kterému se dostanete stisknutím šipky doleva nebo doprava, je zvýrazněn rámečkem. Řádek nahoře zleva: nastavení propojení (není funkční, proto je třeba vše nastavit z Windows), informace o programu, zavření aplikace. Spodní řádek zleva: zobrazení neaktivních uživatelů, volba vlastního stavu (dostupný, nedostupný...), nastavení ikony a přidávání dalších uživatelů do adresáře. 

Při komunikaci jednoduše tlačítkem vyberete řádek s vybranou osobou, napíšete text a odešlete jej. Odpověď se objeví v okně pod vaším textem podobně jako při běžném povídání v ICQ a dokud se neodpojíte, můžete si přečíst celou historii komunikace. Při každém doručení zprávy telefon pípne. Jestliže nemáte otevřenu kartu uživatele, který vám pošle zprávu, objeví se u jeho jména obálka.

  
Do textu můžete vložit také připravené smajlíky • mám novou zprávu • při komunikaci
se v pravém rohu objeví ikona GPRS 

Mezi dvěma mobily

Kromě komunikace mezi mobilním telefonem a programem ICQ nainstalovaným na počítači může být TipicME užitečný také pro chatování mezi dvěma mobily. Největší výhodou je v takovém případě cena, která je nesrovnatelná s telefonováním nebo posíláním textovek. Pokud se připojujete přes internetové APN, kdy za jeden kilobajt zaplatíte 3-6 haléřů, čtvrthodinové povídání vás bude stát pár korun.

Opravdu jen pár korun?

Provedl jsem testovací rozhovor sám se sebou. Z mobilu jsem si povídal se svým ICQ na počítači a měřil data přenesená přes GPRS.

(17.51)
Nebylo to poprve, co se v dome cislo ctyri v Zobi ulici pri snidani strhla hadka.
Pana Vernona Dursleyho totiz jeste pred svitanim probudily halasne, houkave zvuky z pokoje jeho synovce Harryho.
"Tenhle tyden je to uz potreti!" hrimal pres stul.
Jestli te sove nedokazes porucit, musi z domu!
Harry se mu to uz ponekolikate pokusil vysvetlit.
Kdyz ona se nudi, rekl.
Je zvykla letat venku.
Kdybych ji proste na noc mohl pustit...
"Vypadam snad jako takovy hlupak?" zavrcel vztekle stryc Vernon a na hustem kniru se mu houpal zdibec smazeneho vejce.
Vim az moc dobre, jak by to dopadlo, kdybys tu sovu pustil ven.
A se svou zenou Petunii si vymenili ponure pohledy.
Harry chtel jeste neco namitnout, jeho slova vsak prehlusilo dlouhe, hrcive rihnuti Dudleyho, synacka manzelu Dursleyovych.
Ja chci jeste slaninu!
(18.02)

Celý tento text má délku 825 znaků a mobilní sítí bylo při rozhovoru přeneseno 25 kB dat. Vezmeme-li průměrnou cenu GPRS 5 haléřů/kB, vyjdou nám náklady 1,25 Kč (resp. 2,50 Kč pro obě strany, pokud by rozhovor probíhal mezi dvěma mobily). Ve srovnání s některými tarify je to méně než za jedinou textovou zprávu. Na celý rozhovor bychom jich přitom spotřebovali třináct.

Pro koho je ICQ na mobilu?

Mobilní ICQ se hodí v případě, kdy si s někým chcete popovídat, nechcete telefonovat a chat prostřednictvím textovek by byl zbytečně drahý. Pokud protějšek není zrovna online, často se vyplatí poslat textovku, aby se připojil.

ICQ nijak nezablokuje mobilní komunikaci. Na Siemens S55/SL55 se v průběhu chatování dalo volat a došla na něj i zaslaná textová zpráva. Pro její přečtení je sice nutné javovou aplikaci zavřít a po ukončení hovoru mobilní ICQ znovu spustit, důležitější ale je, že i s ICQ jste stále na příjmu.

Telefon přenáší data pouze v okamžicích, kdy se něco děje. Při přenosu zpráv, při přihlašování a odhlašování osob v adresáři. Není proto žádný problém nechat telefon v připojeném stavu a být neustále online. Spuštění programu a přihlášení do systému v mém případě spotřebovalo třináct kilobajtů dat a během čtvrt hodiny, kdy proběhlo jedno odhlášení a opětovná registrace jednoho účastníka, prošel vzduchem pouhý kilobajt navíc.

Nakonec možná můžeme být rádi, že se ICQ zatím nechytili mobilní operátoři. O cenách, za které lze v současnosti ICQ používat, bychom si asi mohli nechat jen zdát. Víme přece, jak to dopadlo s WAPem nebo MMS.

Diskuse: jaké jsou vaše zkušenosti s programy pro mobilní instantní messaging? Znáte nějaké další užitečné aplikace podobného typu? Nebo si myslíte, že textová komunikace tohoto druhu nemá budoucnost?

Témata článku: , , , Siemens S55, Sony Ericsson P800, Povídání v, ICQ, Celý rozhovor, Použití, Návod, MOBI, Mobil, Řada služeb