iGet BlackView BV6000: čtvrtkilový obrněnec s Androidem [recenze]

  • Certifikace odolnosti IP68, pogumované tělo s kovovým rámem
  • DualSIM s barometrem pro měření nadmořské výšky
  • Folie na displej, dva šroubováčky, náhradní šroubky i záslepky, nabíječka, sluchátka a USB OTG redukce v balení
Kapitoly článku

Design

Pro jednostranné telefonování. U BV6000 bychom nejspíše měli kapitolu Design přejmenovat na Konstrukce. Pokud o tomto smartphonu lze něco prohlásit, pak skutečnost, že rozhodně není pěkný. Sice o to vůbec nejde a plastové a gumové orámování poctivé, kovové konstrukce je to, co tento model dělá unikátním, stejně jako přiznané šrouby s dokonce čtyřmi druhy hlav (plochý šroubovák, šesticípá hvězda, šestiúhelník a něco, co vypadá jako čtyřlístek), ale přesto si myslím, že vzhledové provedení šlo zvládnout mnohem lépe. Například štítky s IMEI šlo určitě schovat do těla (lze je odlepit), nebo onu cedulku na čelní straně ukazující certifikaci IP68 vůbec neosazovat, ta je za mě vrcholem nevkusu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
iGet BlackView BV6000 má rozměry 152 × 80 × 15 mm a váží úctyhodných 252 gramů.

Vrhněme se ale na klasický popis. Na čelní straně se nachází displej s úhlopříčkou 4,7", který je kryt odolným sklem Gorilla Glass 3. Pod ním najdeme trojici senzorových tlačítek, která jsou 1) mizerně podsvícená a 2) zde vůbec nemají být, na takovýto typ telefonu přece patří hardwarová tlačítka. Nad displejem potom najdeme čelní kamerku, všechny potřebné senzory a také výřez hovorového reproduktoru. Tloušťku rámečků okolo displeje je zde bezpředmětné hodnotit, šeredný štítek IP68 jsem již zmiňoval, plusové body získává BV6000 za folii nalepenou na displeji již z výroby. Naopak pěknou řádku bodů záporných za umístění hovorového mikrofonu. Ten našel místo v levém rohu cca 1 cm od kraje. Když tedy BV6000 přiložíte k levému uchu, mikrofon si tváří/bradou ucpete. Kdyby tak byl na spodní hraně nebo namísto té cedulky...

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Trojice tlačítek na každém boku. Jen škoda, že spoušť fotoaparátu není dvoupolohová.

Spodní hrana nabídne pouze poctivý kus plastu na uchycení poutka a pod gumovou záslepkou nabíjecí microUSB konektor, ke kterému ale díky míře zapuštění potřebujete kabel přímo z balení. Levá hrana obsahuje tlačítko zámku a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, ta pravá jednopolohové tlačítko fotoaparátu, tlačítko SOS pro přivolání nastavené pomoci a tlačítko PTT, které se stažitelnou aplikací slouží jako vysílačka mezi dvěma BV6000, přenos pak probíhá přes data. Horní hrana obsahuje pod gumovou záslepkou ukrytý sluchátkový konektor a barometrický senzor, přičemž pro sluchátka platí to samé jako pro nabíječku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Certifikace odolnosti IP68 – tedy kompletní prachuvzdornost a odolnost vůči vodě po dobu 30 minut do hloubky jednoho metru, má za následek gumové krytky na nabíjecím a sluchátkovém konektoru.

Zadní strana je směsicí informací, různých šroubků, různých prolisů v plastu a různých popisků. Systematicky odspodu najdeme nejdříve perforaci hlasitého reproduktoru, který je opravdu hlasitý a zvukové podání zvládá velmi dobře, poté štítek s výrobním označením modelu, poté výlisek symbolizující odolnost proti vodě, postříkání i proti pádu, dále následuje štítek s dvojicí IMEI, dále další symboly zobrazující umístění antény NFC a dalších, dále recyklačními informacemi popsaná krytka, pod kterou po odšroubování dvojice šroubků najdete dva sloty na microSIM a slot na microSD kartu, úplně nahoře potom lehce zapuštěná čočka fotoaparátu a vedle ní hodně svítivá LED dioda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
DualSIM a ještě zvlášť slot na microSD kartu. Její vložení si ale budete muset pořádně rozmyslet, je třeba odstranit dvojici šroubků.

Displej

Proč tu nejsou mechanická tlačítka? Pod odolným sklem Gorilla Glass 3 je ukryt 4,7" IPS displej, který má však pouze HD rozlišení, tedy 720 × 1280 obrazových bodů, jemnost 312 PPI. To je ale pro zaměření smartphonu více než dostatečné, navíc se jedná o rozlišení velmi citlivé k baterii. Tlačítka jsem již zmiňoval výše, jedná se o samostatné senzory, které jsou pouze slabě osvětlené a občas nereagují. Hardwarová tlačítka by rozhodně měla být samozřejmostí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnosti editace zobrazení displejem jsou poměrně bohaté, potěší i možnost ovládání displeje v rukavicích.

Podání barev tohoto IPS displeje je velmi příkladné. Sice se trochu více špiní, ale za to nejspíše může folie nalepená na displeji již z výroby. Minimální jas je pocitově bezproblémový, hodnota maximálního jasu by měla být o dost vyšší, zároveň by mohla být přítomna notifikační dioda, u tohoto smartphonu zřejmě nebudete chtít neustále probouzet displej, i když to kromě tlačítka na pravém boku jde i dvojitým poklepáním. Kladně lze zajisté hodnotit přítomný režim pro ovládání v rukavicích, i když ani ten z praxe není všespásný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
BV6000 nabídne spoustu přednastavených gest na displeji, ale také funkci plánovaného zapnutí/vypnutí nebo možnost přiřadit vlastní akce gestům ve tvaru písmen o, e, w atd.

Na samostatný odstavec by vydala sekce Smart Assistant z nastavení BV6000. Ta sdružuje různá gesta, a to jak na zamčené obrazovce, tak v samotném systému. Zároveň umožňuje nastavit obligátní funkce, jako překlopením ztišit apod. Co se týče samotného nastavení displeje, nachází se v nastavení podsekce MiraVision, kde lze přepínat režimy zobrazení displeje mezi standardním a živým. Pokud vyberete poslední možnost – uživatelský režim, lze regulovat kontrast, sytost, jas, ostrost, teplotu barev, ochranu očí před modrým nádechem displeje atd.

Parametry displeje:

  • maximální jas: 289 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Testovaný model má podprůměrné podsvícení.)
  • minimální jas: 9 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
  • průměrná barevná odchylka: 5,55
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Testovaný model má dobré podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 9,84
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U testovaného modelu je to tyrkysová.)
  • gamma: 2,22
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Testovaný model má přesné podání odstínů šedé.)
Klepněte pro větší obrázek
Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník až na menší odchylky kopíruje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). Podání barev je přesné, pouze kvůli preferenci modrých odstínů před červenými a zelenými může obraz působit chladnějším dojmem. Ve srovnání s kontrastnějšími panely se může obraz jevit jako lehce mdlý.

Hardware

Ach ta optimalizace! BV6000 je poháněno osmijádrovým procesorem od MediaTeku, konkrétně  se jedná o model MT6755 s taktem 2 GHz na jádro, kterému sekunduje grafický akcelerátor Mali T860 s frekvencí 700 MHz a 3 GB operační paměti. To je velmi slušná výbava pro vykreslování pouze HD displeje, bohužel, reálný dojem tomu neodpovídá. BV6000 se velmi často zadýchá, například probuzení displeje tlačítkem nebo dvojitým poklepáním zabere klidně tři čtyři vteřiny. Dochází také k pádům systémových aplikací, fotoaparát se občas spustí hned a občas vůbec, software tedy není vůbec odladěný. Chod telefonu jako takový je jinak velmi svižný, výše uvedené chyby ho ale znatelně degradují.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
BV6000: Osmijádrový procesor s taktem 2 GHz, 3 GB RAM a 32 GB ROM.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.6:

  • celkové skóre: 50 184
  • 3D: 6 294
  • UX: 22 960
  • CPU: 15 962
  • RAM: 4 968

Baterie s velmi pěknou kapacitou 4500 mAh nabídne bezproblémový provoz po dobu dvou náročných dní, při nižší zátěži i více než tři dny. Přes přibalenou USB OTG redukci můžete nabíjet jiné zařízení a nabití samotného telefonu zabere díky funkci Fast Charge necelé tři hodiny. Z 3 GB operační paměti je obvykle dostupných přibližně 50 %, zbytek pro svůj chod využívá systém. Vnitřní paměť má hodnotu 32 GB a pro uživatele je po startu dostupných přibližně 25 GB. Vložit lze samozřejmě paměťovou microSD kartu, ale maximální velikost výrobce neuvádí. Testovací 32 GB karta ale pracovala bez sebemenších potíží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Z hlediska čistého výkonu patří iGet BlackView BV6000 do střední třídy.

AnTuTu Battery Tester:

  • celkové skóre: 15 849 bodů

Poměrně bohatá je na takto odolný smartphone senzorová výbava. BV6000 nabídne Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 4.0, podporu USB OTG, LTE všech tuzemských frekvencí včetně vypínané frekvence 900 MHz, GPS i GLONASS, NFC anténu, kompas i barometr. Chybí sice vychytávky jako bezdrátové dobíjení nebo čtečka otisků prstů, ale nemyslím, že by zde měly své místo, byly by spíše na škodu věci. Zajímavá a užitečná je funkce Turbo stahování, kdy se soubory větší než 20 MB mohou zároveň stahovat před Wi-Fi i data.

Klepněte pro větší obrázek
Jedním z neobvyklých senzorů u BV6000 je barometr.

Software

Guláš výchozích a upravených ikon. Použitou verzí operačního systému Android je u BV6000 verze 6.0 Marshmallow. Grafických úprav je v systému velmi poskrovnu, co se nahrazení výchozího prostředí týče. Ponechána je výchozí notifikační lišta, vzhled menu, multitaskingu i dalších oblastí. Změněny jsou však ikony, ať už v menu, nastavení nebo třeba ikona zámku na zamykací obrazovce. iGet u BV6000 překreslilo sadu ikon do černo-bílých barev s prvky oranžové, jenomže ne u všech aplikací. Vtipně tak mezi touto sadou vypadá sytě červený YouTube, barevný Chrome nebo ještě více Google fotky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Barvičky v notifikační liště nebo logo BlackView namísto symbolu zámku na zamykací obrazovce. Některé změny v prostředí nevadí, jiné budou štvát.

Trochu podraz je jiná ikona u aplikací Facebook, Twitter a Google Play. Poslední jmenovanou jsem nějakou chvíli nemohl najít a první dvě zase chtěl stahovat, i když už v telefonu dávno jsou. Z předinstalovaných aplikací už je tu jen aplikace Flashlight sloužící k rozsvícení LED diody, což ale můžete udělat i z notifikační lišty, a aplikace Xender, která slouží k posílání souborů mezi různými zařízeními s různým operačním systémem. Aplikace Compass potom sbírá data z kompasu a barometru a ukazuje tlak, nadmořskou výšku a orientaci, i když zrovna kompas ve srovnání s mapou ukazuje sever v rozpětí přibližně 20°.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zde lze krásně vidět, jak si iGet přeskinovalo ikony k obrazu svému. Schválně, najdete Facebook, když pomineme abecední řazení?
Klepněte pro větší obrázek
Customized UI, neboli upravené prostředí je spíše na škodu, než k užitku.

Fotoaparát

Interpolace ano nebo ne? A umí vůbec ostřit? Dvojice fotoaparátů u BV6000 nabídne rozlišení 8 a 18 Mpx, přičemž čelní kamerka má úhel záběru 85° a ta hlavní zase světelnost f/2.0. To jsou ale jediné údaje, které výrobce na produktovém webu uvádí a navíc, pokud si jej přečtete pořádně, dozvíte se, ze rozlišení u obou snímačů je interpolovaná (matematicky dopočítaná) hodnota. Více vám neřekne ani nastavení telefonu, protože zde si rozlišení volíte mezi QVGA až 18 Mpx (u videa mezi nízké/střední/vysoké/jemné), ale která hodnota je ještě reálná, to nastavení, ale ani třeba AnTuTu benchmark neřeknou, všude se 18 Mpx jeví jako fyzické rozlišení čipu. Stejná situace je i u čelní kamerky, u níž výrobce též přiznává interpolaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhled prostředí fotoaparátu na iGet BlackView BV6000.

Z fotoaparátu mám za celé testování jeden velký negativní dojem. Pořídit fotografii, která by se dala prezentovat zde v recenzi, nebo třeba na promítání fotek z dovolené, je totiž pekelné umění. Každá druhá fotka je rozmazaná, jedno jestli ostříte dotekem nebo na automatiku. I když nedýcháte a snažíte se BV6000 držet pevně, stejně nevíte, jak to dopadne, jelikož někdy se fotka pořídí hned, někdy za tři vteřiny, i když už máte předostřeno. Když už se náhodou trefíte, fotografie odpovídají střední třídě, barevné podání je vcelku dobré a práce v noci s bleskem také příkladná. Interpolace ale zřejmě probíhá, na maximální rozlišení 18 Mpx je znát degradace kvality, šum i za jasného dne a při přiblížení najdete artefakty neodpovídající realitě.

O videu snad ani nemluvě. To pro změnu automaticky neostří vůbec. Pokud na displeji nedáte pokyn k přeostření, změna scény je smartphonu zcela ukradená. Nastavení kvality na „jemná“ znamená Full HD při 30 fps. Elektronická stabilizace obrazu nepomáhá, video nemá skoro žádný zvuk a v celé stopě se ozývá divné praskání. Zní to jako datel klovající do stromu, ale při natáčení v okolí rozhodně žádný nebyl. Suma sumárum, kdyby BV6000 video natáčet neuměl, bylo by líp.

Ukázkové fotografie v rozlišení 18 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie z iGet BlackView BV6000, více v galerii.

Ukázkové video (1080p, 30 fps):

Celkové hodnocení

Nemá konkurenci, bohužel! iGet BlackView BV6000 stojí okolo 7 500 korun. Celkový dojem z něj nabytý po třech týdnech testování je ten, že pokud vyloženě nepotřebujete zvýšenou odolnost, opravdu hodně zvýšenou odolnost, poohlédněte se raději jinde. BV6000 je sráženo zbytečnými chybami, špatnou optimalizací, mizerným fotoaparátem a nelogičnostmi při konstrukci (umístění mikrofonu, senzorová tlačítka, hloubka konektorů). Ano, má i dobré vlastnosti – aktuální systém, velmi solidní baterii, DualSIM, odolnost a cerifikaci IP68, ale dokáže to ospravedlnit ty ostatní tragické přešlapy?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bohatý obsah balení – včetně dvojice šroubováčků, náhradních krytek s šroubků.

Pokud si na českých eshopech vyfiltrujete odolné smartphony, narazíte na již zmiňovaný CAT S60, který díky termokameře stojí o deset tisíc korun víc (a čirou náhodou jsem mu v recenzi vytýkal velmi podobné neduhy), nebo na smartphony levnější, které ale mají zastaralý Android, rok či dva staré komponenty nebo si na spojení „odolný smartphone“ (s důrazem na to druhé slovo) jenom hrají. Veškeré slabiny jdou bohužel tak nějak bokem, pokud chcete odolný a aktuální smartphone, BV6000 je na českém trhu jediná volba. Pokud ne, rychle o dům dál...

Celková známka iGet BlackView BV6000: 62 %

Verdikt: iGet BlackView BV6000 je robustní a odolný smartphone, který nabídne skvělou výdrž na baterii, funkci DualSIM, bohatý obsah balení a jako bonus třeba barometr. Reputaci mu kazí odladěnost prostředí, konstrukční chyby a mizerný fotoaparát. I tak bude zřejmě jediným kandidátem na odolný smartphone, v této cenové relaci konkurence de facto neexistuje.

Plusy:

  • robustní a odolné tělo
  • DualSIM smartphone s odděleným slotem na microSD
  • opravdu hlasitý reproduktor
  • obsah balení včetně redukce USB OTG
  • solidní výdrž na baterii
  • NFC, podpora pro GLONASS, barometr

Minusy:

  • hovorový mikrofon na otřesném místě
  • pomalé reakce systému
  • časté pády systémových aplikací
  • pocitově nízká životnost krytek konektorů
  • špatné podsvětlení senzorových tlačítek
  • osazení senzorových a ne hardwarových tlačítek
  • nutný nabíjecí kabel i sluchátka z balení, konektory jsou hluboké
  • špatné výsledky na poli fotografií a videa

iGet BlackView BV6000
rozměry a hmotnost: 152 × 80 × 15,0 mm, 252 g
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 3 GB, baterie: 4 500 mAh
procesor: Mediatek MT6755 (Helio P10) (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 6 (Marshmallow)
fotoaparát: 18MPx, video, autofocus, blesk
42 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Témata článku: iGet, , , , , , , , , , , Poctivý kus, Editace, GULA, Odolné tělo, Barevná odchylka, Nabíjecí kabel, Typ telefonu, Bezproblémový provoz, IMEI, Odolný smartphone, Redakční test, Stejná situace, MiraVision, Štítek,