Imerj: dvoujádrový Android ohromí dvěma SAMOLEDy

Nová firma ze Silicon Valley chce už brzy vrhnout na trh něco mezi komunikátorem a tabletem. Říkají tomu SmartPad. Seznamte se.

Právě se díváte na prototyp nového zařízení od společnosti Imerj Design (dříve Frog Design). Je to něco mezi komunikátorem a tabletem, autoři ho představují jako smartpad. V principu jde o klasický komunikátor s Androidem, který má ovšem dva displeje fungující buď nezávisle na sobě, nebo jako jedna velká plocha.

Rozevírací koncept není v mobilní branži žádnou novinkou. Už dávno ho používaly komunikátory Nokia, nebo například HTC Universal. Jen s jedním, dosti podstatným rozdílem - v té době byl displej jen jeden, v druhé části bývala vždy hardwarová klávesnice. Nyní klávesnici nahrazuje dotykový displej, který ostatně jako klávesnice umí fungovat také. A pokud klávesnici zrovna nepotřebujete, pak si můžete užívat například surfování po internetu na obou obrazovkách najednou, čímž dosáhnete komfortu prohlížení, který se hodně blíží tabletu. Trochu překvapením je, že oba displeje jsou na vnějších stranách přístroje, osobně bych čekal že se k nim dostanete až po otevření smartpadu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co se týče samotného konceptu komunikátorů se dvěma displeji, není Imerj první, už před několika měsíci se objevila Kyocera Echo, který taktéž vsadil na Android. Oproti němu má prototyp společnosti Imerj rozdílný způsob otevírání, rozevírá se jednoduše jako kniha, Kyocera Echo má druhý displej výklopný. V řešení společnosti Imerj vidím ale docela zásadní nevýhodu v tom, že ve složeném stavu hrozí poškrábání zadního displeje, pokud ho budete mít například položený běžně na stole. Je sice chráněn Gorilla Glass sklíčkem, ale jak praxe u jiných komunikátorů ukázala, před škrábancem od zrnka písku vás ani Gorilla Glass neochrání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další fotky hledejte na www.Engadget.cz

Ve složeném stavu má smartpad šířku 14 milimetrů, pokud ho rozevřete, vytvoříte z něj sympatickou placku o šířce jen 7 milimetrů, je to tak jeden z nejtenčích komunikátorů. Každý z displejů má úhlopříčku o velikosti 4 palce, jakmile ho otevřete, a displeje budou téměř vedle sebe, máte před sebou plochu o úhlopříčce 6 palců, která má celkové rozlišení 800 × 960 bodů. Displeje jsou velmi kvalitní, vyrobené technologií Super AMOLED.

Co se týče hardwarové výbavy, ještě není zcela jasné, na jaké frekvenci poběží procesor, zřejmě však půjde o dvoujádrový TI OMAP na 1 GHz. Paměti pro spouštění aplikací je 1 GB (DDR3), interní úložná paměť se bude dle modelu pohybovat v rozmezí 32 GB až 128 GB, chybějící slot na microSD kartu proto až tolik vadit nebude. Kvůli dvěma displejům je pochopitelně potřeba i pořádná baterie, ta je uživatelsky nepřístupná, má kapacitu 1750 mAh. Výdrž tohoto Imarj smartpadu by měla být srovnatelná s běžnými komunikátory, čili jeden až dva dny na jedno nabití.

Zdroj: Imerj Design (via Engadget.com)

Diskuze (21) Další článek: Kouzelné úterky T-Mobile: internet zdarma a další nové výhody

Témata článku: , , , , , Podstatný rozdíl, Celkové rozlišení, Sam, Dual screen, Pořádná baterie, #Android, Klasický komunikátor,