Intel hledá novou generaci chytrých zařízení

Intel každý rok investuje až 400 milionů dolarů a zároveň prozkoumá kolem tisícovky společností. Hledá další generaci chytrých zařízení.

Connect.cz z Los Angeles: Intel Capital, investiční odnož čipového obra Intel, hlásí novou várku investic do mladých technologických společností. Fond vložil 62 milionů dolarů do 16 projektů spojených zejména s internetem věcí, nositelných wearables zařízení, prací s daty a dalšími moderními záležitostmi. Intel Capital je aktivní také v Česku – dříve investoval do Centrum.cz, Mall.cz a AVG Technologies a aktuálně vedl více než půlmiliardové investiční kolo do GoodData.

Intel Capital očekává, že letos po celém světě do mladých firem investuje 355 milionů dolarů. Letos by se tak z jeho strany mělo uskutečnit 120 investic, z toho 55 do zcela nových projektů nezainvestovaných v minulosti. Zajímavá jsou i další čísla – tři firmy, ve kterých byl Intel finančně zainteresovaný, letos vstoupily na burzu, a dalších 19 jich pak bylo koupeno.

Pro Intel znamenají investice do nových podniků sázku na budoucnost. Podle analytiků, se kterými Connect.cz mluvil, už společnost nechce riskovat, že si ze začátku nechá ujít rychlý rozjezd nového typu zařízení jako v případě chytrých telefonů a tabletů. V tomto případě trvalo relativně dlouho, než Intel představil odpovídající čipy, a kvůli tomu umožnil konkurenci získat silnou pozici na trhu.

Vše mimo počítače a chytré krabičky

Teď jsou na vzestupu nové oblasti koncových zařízení, třeba různé takzvané wearables (hodinky a další), roste počet všemožných senzorů a zařízení v rámci internetu věcí a tak dále. Všude tam chce mít Intel své čipy a rovněž chce, aby data z těchto zařízení proudila přes datová centra, kde budou v serverech opět jeho čipy. „Investice do startupů v budoucnu mohou mít dopad na náš byznys, na to cílíme,“ souhlasí prezident Intel Capital Arvind Sodhani.

Klepněte pro větší obrázek
Každý rok proklepneme tisíc firem a investuje až 400 milionů dolarů. Prezident Intel Capital Arvind Sodhani.

Intel i proto v minulém roce zformoval divizi nových zařízení a Intel Capital pak hledá firmy, které mohou hrát zajímavou roli v popisovaných nových oblastech. „V této divizi si hrajeme se vším, co nejsou tradiční počítače či tablety,“ vysvětluje ředitel Intel Capital pro internet věcí a wearables Rob Reuckert.

„Když mluvíme o tom, že investujeme do nových typů zařízení, nemluvíme pouze o zařízení jako takových, ale rovněž věcech, díky kterým tyto stroje mohou fungovat,“ doplňuje Reuckert. To znamená třeba technologie pro ovládání zrakem, senzory, nové možnosti napájení, nové generace baterií, rozpoznávání hlasu, bezdrátová komunikace, cloud či analýza dat (proto investice do GoodData).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna z investic Intelu míří i do PrecisionHawk, letadla, které sbírá hromady dat. Něco podobného dělají také čeští UpVision.

Přesně do těchto oblastí zapadá oněch 16 nových investic. Jedním ze zainvestovaných projektů je společnost Avegant. Ta na první pohled vyrábí tradiční sluchátka, ovšem s tím rozdílem, že je možné je sklopit a z rámu, který běžně obepíná vrchní část hlavy, udělat přímo před očima displej. Eyefluence zase vyvíjí technologii pro ovládání očima, která spotřebovává minimum energie a může být integrována do různých zařízení pro virtuální a rozšířenou realitu.

Lego a drony

Intel investoval rovněž do projektu Braigo Labs, za kterým stojí teprve třináctiletý student. Jeho systém Braigo 1.0 využívající mimo jiné stavebnici Lego umožňuje postavit tiskárnu na Braillovo písmo za výrazně nižší náklady, než tomu bývá zvykem – cenu srazil z dvou tisíc dolarů na zhruba 350.

Klepněte pro větší obrázek
Nová chytrá zařízení nejsou jenom samotné přístroje, ale také části kolem nich. Ředitel Intel Capital pro internet věcí a wearables Rob Reuckert.

Do kategorie sběru dat spadá investice do společnosti PrecisionHawk. Ta vyrábí malé bezpilotní letadlo, které stačí vypustit z rukou a ono následně pomocí snímkování sbírá data. Ta pak mohou využít například zemědělci a podobně.

V nové várce investic Intelu jsou také produkty zaměřené třeba na snižování velikosti videa a zvuku a jejich lepší bezdrátový přenos, snižování spotřeby všemožných senzorů, a velký prostor logicky mají nástroje do datových center a cloudů. Intel investoval rovněž do dvou firem zabývajících se návrhem designů čipů. NetSpeed Systems třeba umožňuje navrhovat menší a levnější SoC. Celou várku nových investic naleznete zde.

Tisíc firem za rok

Intel Capital se nebojí vstupovat do větších investic v pozdějších fázích růstu společností, ve většině případů se ale účastní zejména základních kol investování, kdy vkládá od jednoho do pěti milionů dolarů. Firma si vždy nechává minoritní podíl a nevstupuje do vedení společností, pouze zastává funkce v představenstvech.

Klepněte pro větší obrázek
Může toho změnit hodně, tvrdí někteří o tiskárně Braillova písma Braigo.

Strategické smýšlení o investicích a dostatek finančních prostředků umožňuje Intelu plánovat „exity“ na delší dobu. „Nejsme tlačení žádným časem. Když to bude dávat smysl, můžeme podíl v dané firmě držet třeba 20 let,“ říká viceprezident Intel Capital pro Evropu, Blízký východ a Afriku Marcin Hejka.

Intel chce být ve svých investičních aktivitách nadále aktivní a držet si pozici jednoho z největších fondů světa zaměřených na nové technologie. „Každý rok se díváme na zhruba tisícovku firem a investujeme mezi 300 až 400 miliony dolarů,“ dodává Arvind Sodhani.

Cestu autora na konferenci Intel Capital Global Summit 2014 hradila společnost Intel.

Diskuze (1) Další článek: Nostalgie do poštovní schránky: řekněte si o Oskartu zdarma

Témata článku: , , , Gen, Zář, Zařízení, Investování, Blízký východ, Smýšlení, Nov, Rozjezd, Chytrý, Rozpoznávání hlasu,