Intel: plně digitální Wi-Fi jako součást procesoru

Intel nahradil analogové součásti Wi-Fi digitálními. Co to znamená pro budoucnost počítačů, tabletů a smartphonů?

Možná už víte, že se kolega David Polesný zúčastnil konference IDF (Intel Developer Forum) v San Francisku. Mimo jiné odtud přivezl informace o kompletní digitalizaci technologie Wi-Fi. Proč by nás to mělo zajímat? Podrobně čtěte v Davidově článku, v hlavních obrysech níže.

Jednou z největších brzd miniaturizace digitálních zařízení jsou navázané analogové součástky, v případě Wi-Fi je to vysílač a přijímač. V Intelu pracovali na eliminaci analogové části, po 10 letech se povedlo a stojíme tak před další etapou vývoje. Výsledkem je zcela digitální zpracování analogového signálu v univerzálním čipu. Žádné analogové filtry, zesilovače, kondenzátory, tlumivky a vše přizpůsobeno jen určité frekvenci – nově bude na jakýkoli signál stačit čip a software. Miniaturizaci jsem zmínil, další výhodou je nižší spotřeba energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Analogové části zabírají v návrhu stále větší prostor v poměru se zmenšující se digitální částí. Proto je nutné „deanalogovat“, co se dá. A vznikl tak vysílač a přijímač pracující zcela digitálně.

Povedlo se a vznikl čip nazvaný „Moore’s law radio“ vyrobený 32nm technologií. Dokáže obsloužit 40MHz šířku pásma Wi-Fi signálu, stačí k němu připojit anténu. A pojďme ještě dále - do praxe. Ta je vzdálená asi další dva roky: pro Intel není nic jednoduššího, než propojit nový Wi-Fi čip s procesorem. Výsledek se jmenuje Rosepoint, je to prototyp procesoru, který obsahuje dvě jádra Atom a Wi-Fi vysílač/přijímač.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Rosepoint – Wi-Fi na jednom čipu s procesorem

Kam Intel míří? Procesory už dávno nejsou čistě výpočetní prvky a pohlcují další a další funkce. Integrovaná grafika se používá už několik let, za dva roky to může být i Wi-Fi a další komunikační technologie, operační paměť a třeba celé úložiště (vždyť SSD je také jen soubor čipů). Počítače, tablety a smartphony budoucnosti tak mohou být jen schránky s paticí pro procesor. Až ten určí konfiguraci, funkce, nebo velikost paměti...

Diskuze (8) Další článek: ZTE Blade II: druhá vlaštovka jaro nedělá [recenze]

Témata článku: , , , Proces, Pro +, Digital, Jak, F +, Digit, Digitální zařízení, Integrovaná grafika, Procesor, Součást,