Internet v mobilu používá 72 % Čechů. Kvůli drahým tarifům máme druhou nejnižší spotřebu mobilních dat v EU

Pravidelná výroční analýza Českého statistického úřadu s názvem „Informační společnost v číslech“ přináší opět mnoho zajímavých zjištění z oblasti používání internetu, telekomunikačních a digitálních služeb českou společností.

V Česku vlastní mobil 99 % populace, chytrý telefon (smartphone) má 77 % lidí, tlačítkový („hloupý“) telefon používá 23 %, převážně starší populace. Mezi lety 2019 a 2020 po dlouhé době stagnace u nás došlo ke skokovému nárůstu provolaných minut z mobilních telefonů, a to z 23,5 miliard na 27,1 miliard. Tento jev lze patrně přičíst opatřením spojeným s pandemií covid-19.

Klepněte pro větší obrázek
Češi nepatří zrovna mezi „vykecávací“ národy. Průměrně provoláme méně minut než většina evropských zemí. Otázkou je, zda je za tím jen naše věcnost při telefonování, anebo i relativně vysoké ceny tarifů s neomezenými minutami u českých operátorů

Přesto zůstáváme v objemu volání přepočteného na jednoho obyvatele daleko za průměrem EU, který v roce 2020 činil 2 700 minut. V Česku byla hodnota tohoto ukazatele 2 400 minut, což znamená v průměru 200 provolaných minut na osobu a měsíc.

Drahá mobilní data v Česku brzdí spotřebu

Z analýzy dále vyplývá, že internet v roce 2021 nějakou formou využívalo 83 % Čechů, 72 % se k němu připojovalo i přes mobil. Nejčastěji kvůli čtení zpravodajství, využívání internetového bankovnictví či nakupování. Nejvíce používají internet v mobilu mladší lidé a střední generace, u seniorů nad 65 let je podíl připojených na internet z mobilu pouze 20 %. 

Zhruba 62 % lidí používá k připojení v telefonu mobilní data operátora, větší podíl 70 % používá Wi-Fi. Mezi těmito skupinami jsou i uživatelé, kteří typ připojení kombinují, proto součet nedává 100 %. Naopak celých 10 % omezuje surfování z mobilu výhradně na Wi-Fi síť.

Klepněte pro větší obrázek
Smutný pohled na srovnávací graf průměrné měsíční spotřeby mobilních dat na obyvatele. Kvůli předraženým tarifům a datovým balíčkům v Česku spotřebu uměle omezujeme

U spotřeby dat se v Česku výrazně negativně projevuje vysoká cena mobilních dat od operátorů. Průměrná měsíční spotřeba mobilních dat na obyvatele je u nás jen 2,9 GB, průměr EU je přitom třikrát vyšší a internetově nejrozvinutější země mají i desetkrát větší spotřebu.

Pevný internet zaostává v rychlosti

Není to proto, že by Čechy internet nebavil. Spotřeba dat na Wi-Fi i v pevném internetu je na úrovni průměru EU. Používání mobilních dat Češi omezují, protože nechtějí platit operátorům za předražené datové balíčky. Hůř už je na tom tradičně jenom Slovensko s průměrnou měsíční spotřebou 2,1 GB mobilních dat.

Zaostáváme také v rychlém pevném připojení k internetu ve firmách a institucích. Podniků s deseti a více zaměstnanci je k internetu dlouhodobě připojena většina, ale rychlost připojení roste jen pomalu. Například v Dánsku je rychlostí vyšší než 100 Mbit/s připojeno již 80 % podniků a pětina jich je připojena dokonce rychlostí vyšší než 1 Gbit/s. V podnicích v Česku nejsou tyto podíly ani poloviční.

Diskuze (33) Další článek: Nové iVysílání je kromě Androidu už i na iOS. Hezčí a přehlednější, ale některé užitečné funkce zmizely

Témata článku: , , , , , , , Česká republika, Wi-fi síť, Operátor, Čechy, Tarif, Spotřeba, Dánsko, Drahý tarif, Slovensko, Mobil