Invex: první zkušenost s novými PDA od Toshiby

Toshiba učinila odvážný krok, když na náš trh vypustila kapesní počítače na platformě Pocket PC. Z koláče si chce na úkor konkurence ukousnout pořádný kus a dopomoci jí k tomu mají dva nové modely: e330 a e740. Přinášíme první zkušenosti.


Toshiba učinila odvážný krok, když na náš trh vypustila kapesní počítače na platformě Pocket PC. Z koláče si chce na úkor konkurence ukousnout pořádný kus a dopomoci jí k tomu mají dva nové modely: e330 a e740. Přinášíme první zkušenosti.

Toshiba na Invexu představila dva nové modely kapesního počítače na platformě Pocket PC. Levnější e330 hodlá konkurenci zatopit zejména dobrou výbavou při zachování nízké ceny. Vybavenější model e740 je jako první kapesní počítač vybaven bezdrátovou sítí Wi-Fi. Oba modely jsme měli možnost na chvíli vyzkoušet, na následujících řádcích se podělíme o první dojmy.

e330 - PDA téměř kapesních rozměrů

Levnější model nese označení e330 a Toshiba jej nabízí za zajímavou cenu 16 990 Kč bez DPH. Jako uživatele kapesního počítače Compaq iPAQ 3760 mne na první "dotek" zaujala nízká hmotnost, konkrétně 140 gramů. Upozorním, že hmotnost nejrozšířenějších iPAQů se pohybuje kolem dvou set gramů. Jestliže máte v souvislosti s nízkou hmotností pochybnosti o použitém materiálu, mohu vás ujistit, že jde o slitinu kovu; PDÁčko tedy nikde nevrže, neviklá se a na pohled ni v dlani „laciným“ dojmem rozhodně nepůsobí.  Po obvodu je úzký gumový pruh tlumící případné nárazy, na jednu stranu trošku nevkusné, na stranu druhou praktické. Když jsme u té praktičnosti - jako častý čtenář eknih a internetových stránek chválím boční kolébkové tlačítko. Kdypak se poučí HP/Compaq?

Ovládání probíhá pomocí dotekového displeje s klasickým rozlišením 240 x 320 bodů a barevné obrázky si vychutnáte v plné barevné paletě. Nejdůležitějším (marketingovým?) parametrem se stává užitý procesor. Slabšímu modelu dává život Intel XScale procesor na snížené frekvenci 300Mhz, jehož prioritou je nižší energická náročnost. Zajímavější než integrovaná paměť o velikosti 64MB je možnost rozšíření pomocí paměťových karet Secure Digital. Slot samozřejmě podporuje i doplňkové modely (GSM modul, GPS...); my jsme se pokochali plně funkční Bluetooth SD kartou.


Toshiba e740 - v síti odkudkoli

Toshiba představuje model e740 jako první kapesní počítač se zabudovanou Wi-Fi sítovou kartou a toto prvenství jí musíme uznat . Plně mobilní internet jsme měli možnost díky pokrytí stánku Toshiby Wi-Fi signálem vyzkoušet a můžeme prohlásit, že vše funguje přesně tak jak má a jak se očekává. I přesto, že sít Wi-Fi nabízí vyšší přenosovou rychlost, svižnost načítání stránek můžeme srovnat s rychlými datovými přenosy mobilního telefonu. Model e740 je trošku větší a mírně tlustější než e330, nutná daň za integrované Wi-Fi a baterii s vyšší kapacitou.

Změn oproti modelu e330 je několik. Rychlejší procesor Intel XScale PXA250 na plné frekvenci 400MHz. Základní paměť 64 MB lze rozšířit jednak pomocí paměťových karet Secure Digital a také pomocí starých známých Compact Flash Type II. Jestliže často cestujete, promítáte presentace a už bolí vás rameno z těžkého notebooku, můžete si k modelu e740 dokoupit malý modul (prodlouží tělo přístroje asi o dva centimetry), který vám umožní pouštět připravené presentace přímo z PDA. Kdo neviděl, neuvěří – my jsme viděli a věříme.

Grafická budoucnost?

Doposud měly všechny kapesní počítače jeden procesor na všechno. U Pocket PC obsluhuje jediný procesor výpočty, zvukovou kartu, komunikaci, práci s paměťovými kartami a v neposlední řadě se stará o grafiku na displeji. V PDA se také pracuje jen s jednou pamětí. U Toshiby se však rozhodli zrychlit vykreslování grafiky a to přidáním čistě grafické cache o velikosti 256 kB (resp. 384kB u modelu e720). Nízkým číslem se ve světě 128MB grafických karet nenechte zmást – pro kapesní počítač o nízkém rozlišení to bohatě stačí. Náš subjektivní dojem z grafického „urychlovače“ je kladný: Internetové stránky plné grafiky se překreslovaly znatelně rychleji.

Mají šanci uspět

Náš dojem z kapesních počítačů od Toshiby je kladný. Oba modely jsou cenově i funkčně plně srovnatelné s konkurencích, model e740 dostává body za integrované Wi-Fi. Do konce roku mají Toshiby výhodu v dvouleté záruce. Konečně si významní výrobci všimli, že je mnoho hladových rybiček v rybníce Kapesní počítače a stojaté vody se pohnou.

V kostce:

Toshiba e330

  • platforma: Pocket PC 2002
  • rozměry: 125 × 80 × 12,4 milimetrů
  • hmotnost: 140 gramů
  • displej: TFT 240 × 320, 65 536 barev
  • procesor: Intel XScale PXA250 300MHz
  • základní paměť: 32MB Flash ROM, 64MB RAM
  • paměťová média: Secure Digital
  • komunikace: IrDA, USB
  • akumulátor: Li-Ion 1000mAh
  • výdrž: až 10 hodin
  • e330 na webu

Toshiba e740

  • platforma: Pocket PC 2002
  • rozměry: 125 × 80 × 15,2 milimetrů
  • hmotnost: 173 gramů
  • displej: TFT 240 × 320, 65 536 barev
  • procesor: Intel XScale PXA250 400MHz
  • základní paměť: 32MB Flash ROM, 64MB RAM
  • paměťová média: Secure Digital, Compact Flash Type II
  • komunikace: IrDA, volitelně Wi-Fi, Bluetooth
  • výdrž: 10 hodin, 22 hodin s vysokokapacitním akumulátorem
  • e740 na webu
Diskuze (2) Další článek: Fotografie z Invexu: barevné video na Samsungu SGH-T400

Témata článku: , , , Nov, PDA, Odvážný krok, První zkušenost, Invex, Zkušenost