iPhone 4: ďábel myslí jinak (zkušenosti)

Apple iPhone 4 je obdivovaný i proklínaný. Recenze už na MobilManii vyšla, připravili jsme proto trochu jiný formát: podrobné osobní zkušenosti.

Design: lépe na obrázcích než v ruce

Doma se přeme, jestli je hezčí hranatý design nového iPhonu 4 nebo zaoblený stařeček 3G. To ať si každý přebere sám, jisté ale je, že iPhone 3G se lépe zvedá ze stolu. Dá se totiž podebrat, zatímco svislé hrany iPhonu 4 sahají až k podložce. Starší iPhone se také lépe drží, protože kulaté tvary krásně padnou do ruky. Hrany novinky do ní řežou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hrana se do ruky zakousne víc než u oblých starších iPhonů

K tomu se zdá, že čtyřka je citelně těžší. Při porovnání parametrů sice zjistíte, že rozdíl ve hmotnosti je jen pár gramů, v ruce ale působí jinak. Když jsem s iPhonem poprvé vyšel ven, abych nafotil první ukázkové snímky, doslova jsem se polekal: „Tohle určitě někdy rozbiju“. Tím, jak je iPhone hladký, tenký a hustý (proto ta pocitově větší hmotnost), má větší tendenci vyklouznout z ruky než běžné tvarované telefony. Pozor také na hladkou zadní stranu, na šikmé ploše dřív sklouzne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nový iPhone je menší a hranatější

Sklo na straně displeje i zad by mělo být tvrzené, ale na vlastním telefonu nebudu ověřovat, co vydrží. Prsty se mimochodem patlá méně, než jsem čekal. Hned po pár hodinách šla na záda ochranná fólie Zagg Invisible Shield. Díky naprosto rovné ploše se mi ji vůbec poprvé podařilo nalepit bez jediné bublinky. Vzhled tedy vůbec neruší a ochrání. S fólií na čelní plochu zatím váhám, protože originální povrch se lépe ovládá prstem. V diskuzích jsem ale už četl o mikroškrábancích a dokonce rýhách na displeji, tak asi neodolám.

Nebo raději pouzdro? Jenže s ním se ztratí hlavní designová zajímavost iPhonu 4: kovový rám s vystupujícími hranami. Bez nich to bude fádní zařízení jako... Ne, žádný flamewar. Vidíte ale, že rozhodování čerstvého iphoňáka není jednoduché.

SIM zmenšil, nechal megakonektor

Ovládání po hardwarové stránce zůstalo při starém. Jedno hlavní tlačítko je pod displejem, dvě pro nastavení hlasitosti na boku (moc pěkné kovové špuntíky), nad nimi přepínač tichého režimu. Za rohem je vyvrtaný běžný jack pro sluchátka, vidíme hlavní vypínač, na boku zapuštěný šuplík pro mikrosimku a dole je hlasitý reproduktor/mikrofon s širokým rozšklebeným otvorem pro jablečný konektor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací tlačítko a pod ním až příliš velký konektor

Na jednu stranu je dobře, že Apple nechává konektor stále stejný a nemění se tak příslušenství. Zabírá ale už hodně místa, takřka polovinu spodní hrany a centimetrem se zasouvá dovnitř. Jeho změna by ušetřila víc než karta SIM ve formátu micro. Opravdu ještě není čas přejít na univerzální microUSB? (Apple musí být jiný, proto strategicky nenavrhuji běžnější konektor miniUSB.)

Klepněte pro větší obrázek
Ke kartě micro SIM se dá dostat dodávaným nástrojem nebo kancelářskou sponkou

Na povrchu mi chybí aspoň jedna světelná dioda, která by indikovala zmeškané hovory a zprávy. Z ležícího iPhonu vůbec nepoznáte, že vám někdo volal – musíte rozsvítit displej. Také malá paměťová karta microSD by se do těla určitě vešla, aby uživatel nebyl omezen pevnými šestnácti nebo dvaatřiceti gigabajty. Na druhou stranu jsou snad tyto kapacity pro většinu uživatelů dostatečně vysoké.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Vypínač • jack pro sluchátka, přepínač tichého režimu a dva tlačítka pro hlasitost • sluchátko s přední kamerou • zadní objektiv a přisvětlovací dioda

Baterie opět není vyměnitelná způsobem běžným u slušných telefonů. IPhone 4 se už ale dá otevřít snadněji než dřív a baterii tak bude možné vyměnit.

Signál drží a máme pouzdro zdarma

Jak naznačovaly dřívější zkušenosti uživatelů z mobilně rozvinutých zemí, problém s anténou nejspíš zůstává v USA. Nemám aktuální zkušenost, nicméně různé prameny udávají, že kvalita tamních mobilních sítí stále není na úrovni, na jakou jsme zvyklí z Evropy. Takže i mírný pokles kvality příjmu po ukrytí iPhonu 4 do dlaně může mít za důsledek vypadnutí hovoru.

Klepněte pro větší obrázek
Problém nastává, když zkratujete oddělené části antény 

Když se opravdu snažím a iPhone zabalím do smrtelného úchopu, na ukazatel signálu to má vliv. Jenže počet čárek je jedna věc a praktický vliv druhá: s vypadnutím hovoru jsem se nesetkal. Třeba někdo z oblastí, kde není signál tak dobrý jako v centru měst, řekne něco jiného, ale myslím, že antény se není třeba bát.

Za více než týden, co je iPhone 4 v Česku, jsem nezaslechl, že by měl někdo se signálem problém. Naopak ke mně dorazila srovnání s jinými telefony, které signál na určitých místech ztratily dřív než nový iPhone. Navíc díky tomuto pěkně přifouknutému problému můžeme mít pouzdro zdarma.

Tip: Podívejte se na video, jak u iPhonu při správném uchopení zmizí čárky z ukazatele signálu.

Témata článku: , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Samsung Galaxy S, Slučování, Vítaná změna, Ďábel, Jin, Online přístup, Plnohodnotná navigace, Sudoku, Nedodělek, Hranatý design, Goodreads,