iPhone 4: ďábel myslí jinak (zkušenosti)

Apple iPhone 4 je obdivovaný i proklínaný. Recenze už na MobilManii vyšla, připravili jsme proto trochu jiný formát: podrobné osobní zkušenosti.

Obrázky a video má iPhone vyladěné

Kvalitu fotografií a videa, které můžete přímo v telefonu sestříhat v dokoupitelné aplikaci iMovie, jste už mohli posoudit v samostatných článcích:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik ukázek fotografií, na další se podívejte v galerii

IPhone 4 v dobrých podmínkách fotí a natáčí nadprůměrně kvalitně. Pětimegapixelový fotoaparát automaticky zaostřuje, a když ostřící bod nechcete nechat na něm, stačí prstem klepnout na požadované místo na displeji. Chybí ale jakékoli možnosti podrobnějšího nastavení. Pomohla by zejména kompenzace expozice, kterou by se daly vylepšit světelně nestandardní situace.

Tento odstavec jsem psal ještě před tím, než Apple oznámil nový firmware a v něm funkci HDR, která kompenzaci expozice často nahradí. Není při tom nutné nic nastavovat, stačí stisknout tlačítko na displeji a výsledky jsou až překvapivě dobré. Co by raději udělala většina výrobců? Přidala hluboko do nastavení tahátko, které by ve výsledku nikdo nepoužíval.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace pro focení a natáčení videa. V novém firmwaru přibude ještě tlačítko HDR

Aplikace pro prohlížení obrázků zobrazí jednak snímky pořízené fotoaparátem, jednak galerie synchronizované prostřednictvím iTunes. Na platformě PC vyberete složky na disku, na Macu se využívá aplikace iPhoto. S ní pak do iPhonu dostanu i položku Faces – fotografie vybraných osob. Kromě synchronizace vybraných alb lze nastavit i plovoucí interval, například fotky za posledních pár měsíců. Obrázky, které mají přiřazenu polohu, se ukážou jako špendlíky na mapě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alba fotografií • náhledy fotek v albu • špendlíky na mapě

ITunes do telefonu nenahrává snímky v původním rozlišení, před přenosem je zmenší. Díky tomu nezaberou tolik místa a prohlížení obrázků je bleskurychlé.

Hudba: vždyť je to iPod

Na mobilním telefonu hudbu obvykle neposlouchám. Možná kvůli tomu, že mé předchozí telefony byly spíš výhradně pracovní než multimediální. U iPhonu jsem si naordinoval několikadenní poslechy a musím říct, že to vůbec není špatné.

O bílých peckách, které se s iPhony standardně dodávají, se říká, že ve skupině standardně dodávaných sluchátek patří k lepším. Něco na tom je, ale hudba potřebuje pořádná sluchátka. V iPhonu je naštěstí běžný 3,5mm jack.

Pro nahrávání hudby do telefonu je nutné použít iTunes. Je to otrava, ve Windows navíc trochu větší než na Macu, protože okenní iTunes nejsou nejpovedenější program. Uznávám, že tímto způsobem lze skladby, alba a interprety dobře katalogizovat, jednoduchá podpora USB Mass Storage by mě ale u iPhonu a dalších přehrávačů Applu potěšila víc. Nebo aspoň plnou podporu iTunes, aby bylo možné hudbu a video kupovat i z ČR. Teď je to z pohledu českých uživatelů nedodělek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ipod v iTunes při přehrávání nastojato
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve vodorovném režimu mohu efektně listovat alby

Logika přehrávače v telefonu vychází z hudebních iPodů. Ostatně i sama aplikace se jmenuje iPod. Musím uznat, že Apple to má moc pěkně vyřešené, přehrávač má srozumitelné a graficky vyladěné ovládání. Například v horizontálním režimu se dá listovat mezi alby, po zamknutí se obrázek alba právě přehrávané skladby ukáže místo tapety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alba ve svislém režimu • skladby v albu

K dobré ergonomii mi ale jedna věc chybí: alespoň jedno hardwarové tlačítko pro zapnutí a vypnutí přehrávání. Apple sice v levé části panelu se spuštěnými aplikacemi zobrazuje ovládací prvky, ale zastavení přehrávání vyžaduje provést čtyři kroky. Kolega mě také upozornil na problematické ovládání při přehrávání videopodcastů oproti iPodu Touch.

Klepněte pro větší obrázek
K ovládání hudebního přehrávače v pásu spuštěných programů nevede nejpřímější cesta

Video je v iPhonu zastoupeno aplikací pro YouTube, přehrávat lze také předem nahraná videa. Jen se před tím většinou musí převést do podporovaného formátu, protože iPhone je dosti vybíravý a jen tak s něčím se nespokojí. V takovém případě přehrávač umí zobrazit i externí titulky, nemusí se vypalovat do obrazu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Video přehrávané z YouTube • video převedené a nahrané do iPhonu, i s titulky
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K videu na YouTube lze prohlížet i další informace

Pokud už hudbu nebo video v iPhonu máte, je přehrávání a prohlížení maximálně pohodlné. Abyste tam ale multimediální obsah dostali, musíte se dostat přes mnoho překážek, které Apple nastražil. Musíte použít iTunes, musíte video převést do správného formátu.

Témata článku: , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Samsung Galaxy S, Stařec, Silný nástroj, Správný čas, Dobrý pomocník, Kosmetická změna, Čtvereční centimetr, Invisible Shield, Kontrolka, Povzdech, Hlavní zbraň,