iPhone: někde zásoby nestačily

V pátek se začal prodávat iPhone. Tvořily se fronty stovek lidí a některé prodejny byly během několika hodin vyprodány.

Byl pátek, šest hodin večer. Před každou prodejnou Apple Store se ve frontě tlačilo několik set lidí. Ten kdo přišel s několikahodinovým předstihem, ten měl ještě docela dobrou pozici. Ne však tu nejlepší, protože první čekající do fronty nastoupili už s předstihem několika dní. Kdo chtěl předběhnout, ten musel draze uplácet. Někteří čekatelé byli ve frontě čistě za tímto účelem a nabízeli své výhodné místo k prodeji. Ti nejúspěšnější u velkých prodejen mohli své čekání zhodnotit až pěti sty dolary.

01.jpg 02.jpg
Nekonečné čekání nejdřív před obchodem a poté i v něm

V šest hodin začala obsluha prodejen uspokojovat první lačné zákazníky. Někteří si odnesli jeden iPhone, jiní dva, ale větší množství se prodávat nesmělo. To aby se dostalo na všechny a předešlo se překupnictví. Přesto však některým prodejnám zásoby na prvních šest hodiny prodeje nestačily a iPhony jim zkrátka došly. Zákazníci si museli počkat na další várku.

10 miliónů iPhonů v příštím roce

Za pár prvních dnů prodeje by se mělo prodat přibližně 400 tisíc iPhonů. Do konce roku 2008 plánuje Apple prodat úctyhodných 10 miliónů kusů a tím by měl ukrojit celé jedno procento z celosvětového koláče prodeje mobilních telefonů.

04.jpg 05.jpg 03.jpg
Nadšení prvních majitelů iPhonů

Zájem o iPhone je překvapující. Jedná o nejdražší telefon v nabídce operátora nabízený výhradně k třem nejvyšším tarifům s dvouletým úvazkem. Telefon přitom není žádný zázrak, co se výbavy týče. Jedinečný je pouze svým ovládáním a uživatelským prostředím. Největší cenu na celém přístroji má zřejmě logo s nakousnutým jablkem.

Od představení iPhonu stále stoupá cena akcií Applu a tento trend bude zjevně ještě nějakou dobu pokračovat. Jen za pátek se cena zvýšila o 1,2%. Podobně na iPhonu získává i operátor AT&T, jehož akcie jen během pátku podražily o 1,9%.

Diskuze (45) Další článek: Mobil minimalista: kde méně je více

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, NÉST, Čekatel, Zásoby