iPhone není dokonalý: 68 chyb

Kromě nadšení a pochval si iPhone vysloužil také kritiku. Během testování bylo objeveno 68 více či méně závažných chyb.

Telefon

Pád/zatuhnutí/ztráta dat – Aplikace Telefon může zamrznout, pokud uživatel během synchronizace začne editovat fotky kontaktů. Poté, co se synchronizace dokončí, aplikace se vrátí, ale přestane reagovat. Je ji nutné tlačítkem "Domů" ukončit.

Uživatelské prostředí – Při práci v hlasové schránce je aktivován senzor přiblížení, který způsobuje vypnutí displeje ve chvíli, kdy je senzor zakryt. Správně by senzor měl být aktivován jen v případech, kdy je pravděpodobné, že uživatel má telefon u ucha. Například při přehrávání zprávy bez hlasitého režimu.

Uživatelské prostředí – Dolní navigační prvek překrývá položky v seznamu při prvním přidávání záznamu k novému kontaktu. Navigace přitom nejprve na chvíli zmizí, což znesnadňuje vybrání poslední položky v seznamu. Správně by navigace měla zůstat viditelná po celou dobu.

Uživatelské prostředí – Štítky zobrazující informace o kontaktech jsou příliš úzké pro delší záznamy. Následkem toho se občas některé informace nezobrazí, např. příliš dlouhá e-mailová adresa. Pro případ, že uživatelské prostředí nedovoluje širší štítky, se nabízí řešení, že se celý text zobrazí po poklepání na štítek.

Uživatelské prostředí – Prostředí hlasové schránky neladí s okolním uživatelským prostředím iPhone. Pokud nejsou ve schránce uloženy žádné zprávy, čas přehrávání a tlačítka "zavolat" a "smazat" jsou zablokovaná. Vzhledem k prostředí ostatních aplikací by ale v takovém případě měla být tlačítka skryta. Navíc by to umožnilo zobrazení většího množství zpráv.

Uživatelské prostředí – Tlačítko hlasové pošty pro přehrání/pozastavení záznamu je úplně jiné než ostatní audio tlačítka iPhonu. Je umístěno blízko okraje obrazovky a graficky připomíná tlačítko pro informaci o hlasové zprávě. Správně by mělo tlačítko připomínat běžná tlačítka pro přehrávání/pozastavení a mělo by být umístěno kus od spodního okraje. Bylo by to v souladu s grafikou aplikace iPod.

Internetový prohlížeč Safari

Pád/zatuhnutí/ztráta dat – Internetové stránky po vypnutí iPhonu nezůstávají načtené. Vzhledem k tomu, že prohlížeč Safari si načtené stránky pamatuje, nemělo by je vypnutí telefonu smazat. Uživatel kvůli této chybě může ztratit data, která byla uložena ve webových formulářích.

Ostatní – Pokus o pozastavení MP3 souboru spuštěného z webu, jako je například dl.tv, stisknutím tlačítka na headsetu dopadne tak, že se spustí píseň z iPod knihovny. Píseň se tedy zastaví, ale zároveň začne hrát jiná.

Ostatní – Při přehrávání MP3 souborů ze stránek jako je například twit.tv je nemožné dále surfovat po internetu. Problém je v tom, že přehrávač, který prohlížeč Safari otevře, zabere celou obrazovku.

Výkon – Je obtížné posouvat a přibližovat obsah stránek, které nejsou kompletně načtené. Takové akce jsou v prohlížeči pomalé a trhané. Při načítání stránky prohlížeč nereaguje na dvojklik nebo přesouvání. Správně by tyto akce měly být plynulé i před úplným načtením.

Ostatní – Po začátku synchronizace se zavřou prázdné stránky. Správně by měly všechny stránky zůstat tak, jak byly před synchronizací.

Uživatelské prostředí – Orientace displeje se nezmění, když je viditelná klávesnice. Pokud uživatel po přepnutí displeje na šířku a vyvolání klávesnice v prohlížeči chce opět přepnout displej zpět, orientace na šířku zůstane.

Uživatelské prostředí – V prostředí mazání oblíbených stránek jsou grafické vady. V sekci úprav po kliknutí na červený symbol minus tlačítko "smazat" překrývá vertikální čáru, která odděluje šipku a tři třídící prvky.

Uživatelské prostředí – Vzhledem k ostatním aplikacím by bylo logičtější, kdyby tlačítko "upravit" v oblíbených stránkách bylo umístěno v levém horním rohu aplikace. V editačním módu by se pak mělo v pravém horním rohu objevit tlačítko "nová složka" . Tato změna by rozšířila pohled na stránku s oblíbenými weby, protože by bylo možné odstranit vrchní lištu.

Uživatelské prostředí – Náhled na obrázky a webové stránky se vzhledově liší v závislosti na tom, jakou orientaci měl displej při jejich načtení. Byla-li nastavena orientace na šířku, náhled stránky je ořezaný nebo přiblížený. Po poklepání na náhled stránky se objeví její skutečná verze také přiblížená do úrovně, která před změnou orientace displeje nebyla vybraná.

Uživatelské prostředí – Po startu synchronizace se okno prohlížeče vrátí na předchozí navštívenou stránku. Správně by se měla objevit stejná stránka jako před spuštěním synchronizace.

Přehrávač iPod

Pád/zatuhnutí/ztráta dat – Aplikace iPod spadne, jakmile začne synchronizace. Je-li při práci s iPodem spuštěna synchronizace, objeví se po chvíli hlavní menu. Při pokusu o návrat do iPodu poklepnutím na jeho ikonu se přehrávač restartuje s klasickým nastavením a bez případných uložených změn. Tento problém nastává i ve chvíli, kdy se přehrává nějaký hudební soubor. Po synchronizaci nezačne hrát znovu tam, kde přestal.

Uživatelské prostředí – V iPhonu jsou dvě hlavní metody pro mazání souborů. První je přes volbu "upravit" a následné poklepnutí na červené minus, druhá využívá odpalovací zkratku. Videa v přehrávači mohou být odstraněna pomocí odpalovací zkratky, ale tlačítko "upravit" k zavedení příkazu pro vymazání se na obrazovce neobjeví. Správně by mělo být tlačítko "upravit" na všech obrazovkách, které podporují mazání dat (včetně sekce Videa).

Uživatelské prostředí (uzavřeno) – Po výběru skladby k přehrávání se místo ikony seznamu skladeb na pravém horním rohu obrazovky objeví obrázek obalu alba. To samé proběhne při poklepnutí na volbu "přehrává se".

Uživatelské prostředí (uzavřeno) – Při odpojení sluchátek během přehrávání se právě přehrávaný soubor pozastaví. Může to být záměr pro situace, kdy se sluchátka odpojí náhodou. Druhá možnost by ale byla, aby přehrávání pokračovalo prostřednictvím reproduktoru. Řešením by bylo přidání volby mezi oběma možnostmi do sekce Nastavení -> iPod. Přehrávané soubory se za stejných okolností pozastaví i v ostatních aplikacích.

Témata článku: Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Načítání stránky, Krátký tón, Výchozí pozice, Webový formulář, Výsledné hodnocení, Nen, Dvojité kliknutí, Celá obrazovka, První položka, Běžné využívání, Poslední zpráva, Vážná chyba, Caps lock, Rozsáhlé testování, Předchozí akce, Dok