iPhone X: Tak si Apple představuje mobil budoucnosti. Displej má přes celou plochu

  • Pro Apple je to nejdůležitější iPhone od první generace z roku 2007
  • Ambice jsou obrovské, cena také. Získá si iPhone X veřejnost?
  • Displej je přes celou čelní plochu, nabíjí bezdrátově a odemyká se obličejem

Apple má za sebou jednu z nejvýznamnějších akcí celé své historie. Firma oslavila 10. výročí iPhonu, poprvé vzala veřejnost do Apple Parku a představila smartphone, který určí směr, jakým se bude fenomén jménem iPhone ubírat v následujících letech. Proč je iPhone tak důležitý? Protože přináší 2/3 příjmů celé firmy. Proč je tak důležitý iPhone X? Protože má obrátit stagnující prodejní křivku směrem vzhůru.

Jak moc Applu na dnešku záleží, bylo při keynote hodně vidět. Zúčastnil se spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, přišla Jobsova vdova a Steva Jobse vzývali v úvodu, v průběhu i v závěru show. Apple hrál na city a připravte se, že v příštích dnech budou média plná vyjádření teologů, kteří budou Apple přirovnávat k církvi.

Apple iPhone X 256GB
rozměry a hmotnost: 144 × 71 × 7,7 mm, 174 g
displej: 5,8", kapacitní AMOLED, 1 125 × 2 436, 463 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (600|75 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 5, Bluetooth 5, GPS
paměť: 256 GB, RAM: 3 GB, baterie: 2 716 mAh
procesor: Apple A11 Bionic (6× Monsoon, 2 GHz, 10nm)
operační systém: Apple iOS 11
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
58 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zaslouží si přívlastek „revoluční“?

Jaký je iPhone X? Bezrámečkový? To sotva. Jen se dobře podívejte, rámečky jsou docela masivní, ale je fakt, že takhle nízko ke spodnímu okraji telefonu displej ještě nikdo nedostal. Bezdrátové nabíjení standardu Qi těžko můžeme oslavovat, to má konkurence už roky.

Zajímavěji už vypadá technologie AirPower. S ní není nutné striktně mířit „cívkou na cívku“, prostě jen položíte telefon na podložku a o víc se nestaráte. Navíc lze dobíjet až tři zařízení zároveň a evidentně probíhá komunikace mezi podložkou a telefonem (podívejte se na displej nabíjeného mobilu na obrázku níže). Víc o technologii nevíme, nabíječka bude dostupná až v roce 2018.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Největší trumfy iPhonu X ve třech obrázcích

A pak je tu Face ID, zabezpečení mobilu pomocí detekce obličeje majitele. Technologie je podle Applu přesnější a bezpečnější než Touch ID (čtečka otisků prstů). Jak razantně mám připomínat, že se odemčení na pódiu nepovedlo na první ani druhý pokus? Tady prostě ukáže až praxe. Každopádně na pozadí je působivý hadrware, který jsme ještě v mobilu neviděli a bude zajímavé sledovat, co jej Apple a vývojáři naučí.

X jako římská 10

Šasi telefonu je z nerezové oceli, sklo chránící záda je prý  nejodolnější mezi telefony na trhu. Zaoblený design podtrhují zakulacené rohy displeje. Při úhlopříčce 5,8" je celý mobil jen o fous větší než iPhone 8 s 4,7" panelem.

  • iPhone X: 144 × 71 × 7,7 mm
  • iPhone 8: 138 × 67 × 7.3 mm

Displej poprvé u iPhonu používá technologii OLED a Apple mu říká Super Retina, což znamená rozlišení 2436 × 1125 pixelů. Ačkoliv je to pro iPhony rekordní hodnota, jemnost 458 ppi za elitními Androidy stále zaostává. Výhodou je široký barevný gamut a podpora standardu HDR10, díky kterému Apple slibuje špičkové podání barev. Samozřejmostí je podpora 3D Touch (displej rozpozná sílu doteku).

Zajímavě Apple vyřešil umístění senzorů. Je jich více než u jiných smartphonů, a tak se konstruktéři rozhodli pro výřez v displeji. Je zde sluchátko, senzor přiblížení, 7Mpx selfie kamerka, přisvětlovací dioda má zajistí funkčnost i za tmy, Dot Projector, který promítá síť bodů na obličej při rozpoznávání a infračervená kamera, která je „vidí“, senzor intenzity osvětlení a jeden z mikrofonů.

iPhone X v 86 sekundách:

Jak se Apple vypořádal s chybějícím tlačítkem plochy? Chytrými gesty. Pro odemknutí stačí potáhnout prstem od spodní hrany displeje, pro vyvolání multitaskingu je potřeba prst chvíli přidržet. Telefon probudíte tím, že jej zvednete ze stolu, případně poklepáním prstem na displej. A Siri? Tu nově vyvoláte dlouhým podržením zapínacího tlačítka na pravém boku telefonu. 

Posun zaznamenal duální fotoaparát, jeho čočky jsou ve vertikální poloze, což prý lépe vyhovuje focení i rozšířené realitě. Rozlišení zůstalo na 12 Mpx, stejně tak světelnost f/1,8 a 2× optický zoom díky různým ohniskům objektivů. Ten rovněž přináší portrétní mód, který vytáhne osobu a rozmaže pozadí. Nový režim nasvícení dokáže v reálném čas obličej zesvětlit a pozadí ztmavit, aby osoba více vynikla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vylepšený duální foťák nabídne dvouosou optickou stabilizaci, ale také kvalitnější video. Co byste řekli na slo-mo ve FullHD při až 240 snímcích/sekundu?

Přibyla dvouosá optická stabilizace a díky vylepšené výpočetní jednotce ISP dokáže pořizovat i lepší videa. Konkrétně v rozlišení 4K při 60 snímcích za vteřinu nebo oblíbené slow-mo při 240 fps s dokonce Full HD rozlišením. Díky iOS 11 Apple přechází i na nové formáty HEVC (H265) u videa a pokročilý HEIF u fotografií, kterým chce nahradit zastaralý JPEG.

iPhone X pohání jej šestijádrový procesor Apple A11 Bionic. Je stejný jako u iPhonů 8 a má jít o nejvýkonnější čipset použitý v mobilu. Díky vestavěnému Neurotic enginu zvládá v reálném čase zpracovávat data z přední prostorové kamerky. Použití šesti jader má také svůj důvod. První dvě se starají o maximální výkon a zbylé čtyři zajišťují menší spotřebu baterie.

Design iPhonu X v detailech:

Díky tomu je až o 70% výkonnější než loňský Apple A10, při poloviční spotřebě. I to je jedním z důvodů proč nový iPhone X vydrží až o 2 hodiny déle na baterii než loňský iPhone 7. O velikosti operační paměti se Apple tradičně nezmínil, předpokládáme však, že půjde o 3 GB. 

Trochu legrační, přesto pokročilou technickou novinkou jsou nové animace Animoji. Ve zprávách iMessage přibudou nové emoji, které budou kopírovat váš výraz i pohyby. To je možné díky pokročilé technologii přední kamerky. Animoji tak budou určitým pokrokem v chatovací komunikaci, jelikož budete moci postavičku nadabovat a ta pak zpráva odprezentuje příjemci i s vašimi gesty a pohyby.

Klepněte pro větší obrázek
K čemu se používá nejpokročilejší technologie v iPhonu X? Kromě odemykání hlavně k tvorbě animovaných smajlíků...

Bude iPhone X tím telefonem, který si výrobci Androidů znovu vezmou za vzor? Apple si věří a je to vidět i na ceně. Základní 64GB varianta startuje na 29 990 Kč, za nejvyšší 256GB verzi zaplatíte rekordních 34 490 Kč. Telefon bude k dispozici ve stříbrné a vesmírně šedé, předobjednávky startují ve světě i u nás 27. října, do volného prodeje přijde 3. listopadu.

Diskuze (243) Další článek: Česká cena iPhonu X je rekordní, naopak iPhone 8 je výrazně levnější než loni

Témata článku: Apple, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Apple iPhone X, Apple iPhone X 256GB,