iPhony se naučí odemykat obličejem s rouškou. Podmínkou jsou Apple Watch na zápěstí

Apple brzy umožní odemykat iPhony i obličejem s rouškou. Vzhledem k tomu, že maska zakrývá část obličeje, tedy důležité identifikační kontury a znaky, jedná se o snížení přesnosti, bezpečnostní ústupek. Apple jej kompenzuje tím, že musí mít uživatel na zápěstí odemčené Apple Watch. Pokud je nemáte, nezbývá než odemykat telefon číselným kódem (nebo sundávat roušku, což není ideální z epidemiologického hlediska).

Novinka je součástí vývojářské betaverze iOS 14.5 a Apple zatím neříká, kdy ji pustí mezi lidi. Patrně bude platit, že tento kompromisní způsob zabezpečené bude použitelný pouze pro odemykání telefonu, nikoliv například pro potvrzení plateb.

Apple před  lety vsadil na pokročilé zabezpečení pomocí tváře. Face ID bylo ze začátku terčem kritiky, ale lidé si zvykli a bezpečnost zůstala na dostatečně vysoké úrovni. Vážnou komplikaci způsobila až koronavirová pandemie a hromadné nošení roušek. Apple už na jaře začal nasazovat softwarové úpravy a podle spekulací pracuje i na razantnějším hardwarovém řešení – čtečce otisků integrované do displeje. Dostane se už do letošní generace iPhonů 13?

Diskuze (10) Další článek: Čtvrtá barva pro Sony Xperia 5 II. Růžovou dostanou jen některé evropské země

Témata článku: Apple, , , , , , Rouška, Zápěstí, Obličej, Pandemie, Platba, Nošení, Maska,