Jak bude vypadat nová Tegra? Podívejte se na Logan

Nvidia na veletrhu IFA přivezla několik novinek, tou nejdůležitější je ale prototyp nové Tegry s označením Logan.

V lednu byla představena Tegra 4 a nyní se konečně na trh dostávají produkty s tímto čipsetem. Už je ale čas chytat budoucnost a Logan bude pořádný skok kupředu.

Stručně řečeno – současné jádro Kepler, které používá nVidia do výkonných desktopových a mobilních grafických karet zamíří i do telefonů a tabletů. Grafický výkon Loganu se spotřebou pouhé 2 W je nad úrovní starší GeForce 8800 GTX a softwarově je kompatibilní s platformou Kepler. Tedy to, co jede na desktopu, po menších úpravách pojede i na tabletu.

Tegra 5 (zatím to není oficiální označení) by se měla představit už v lednu na CESu, produkty (počítače, tablety, mobily) by pak mohly přijít zhruba v polovině roku 2014. Je jen logické, že druhá generace herní konzole Shield dostane Tegru 5 a s tím se pojí i smutnější zpráva – vzhledem k obrovskému zájmu na americkém trhu se současný Shield do evropského prodeje nedostane. Dočkáme se až druhé generace, přičemž ta by měla být na trhu rychleji, než současný Shield, který se potýkal s porodními bolestmi.

Logan zatím vypadá výborně a měl by nVidii poskytnout náskok oproti konkurenci. Dnes s Tegrou 4 zdatně soupeří Snapdragon 800 na dolním konci zase Tegru 3 okopávají levné čipy Mediatek.

Diskuze (8) Další článek: Sony Xperia M a L: stejné a přesto jiné [recenze]

Témata článku: , , Jak, Oficiální označení, Nov, Log, Porod, GTX