Jak budou příští rok vypadat navigace Mio

Navigace Mio budou příští rok vypadat úplně jinak než dnes. Podívejte se na video nového uživatelského prostředí. Víme také, jaké navigace Mio v roce 2009 představí a co budou umět.

Výrobce navigací Mio minulý týden v Praze představil novou službu pro hledání zájmových bodů v internetových databázích. Prostřednictvím připojeného mobilního telefonu se navigační přístroj dokáže spojit se Zlatými stránkami nebo zájmovými body na webu POI.cz.

Zástupci Mia kromě toho naznačili, jakým směrem se budou příští rok ubírat navigace této značky. Samozřejmě upozornili, že vývoj budoucích modelů ještě nebyl ukončen, takže se takřka všechno ještě může změnit.

Zapomeňte na iGo i Mio Moov

Nejnápadnější novinkou bude změna grafického prostředí – nebo by se možná dalo říct i celé navigační aplikace. Mio bude po stránce uživatelského prostředí vypadat úplně jinak než současné navigace Moov. Protože žádný přístroj s novou grafikou zatím nebyl k vidění, natočil jsem alespoň prezentaci uživatelského prostředí na počítači.

Mio nové prostředí charakterizuje následujícími znaky:

  • Glide Touch: podobně jako u Applu iPhonu lze na displeji přetahovat nabídky, prstem se dají skrýt na okraj displeje, celé prostředí je zajímavě „pružné“.
  • Clear View Maps: zobrazení map na displeji bude úplně jiné, než jsme zatím u přenosných navigací viděli. Osobně se mi po prvním pohledu líbí, grafika je čistá a přehledná. Závěr ale samozřejmě nemohu udělat bez toho, že bych si s novou navigací sednul za volant.
  • Explore 360: zde s jedná o hledání objektů v okolí, přímo na mapě se formou „pavouka“ zobrazí blízké zájmové body.
  • Reality Junctions Views: zkrátka funkce Reality View pro obrázkové zobrazení vybraných křižovatek. Poprvé jsme ji viděli u Navigonů a nákaza se postupně šíří k jiným značkám. Dobře, přeháním, ale doufám, že i u Mia půjde vypnout.
  • Lane Guidance: rádce pro jízdu v pruzích byl opět poprvé u Navigonu, v tomto případě se ale jedná o hodně užitečnou funkci.
  • Smart Economical Routing: není mi zatím jasné, jak se tato funkce bude lišit od současného ekonomického plánování trasy.
  • Keyword search: zřejmě fulltextové prohledávání databáze míst.

A teď už slíbené video:

Navigace, mobil i netbook 

Mio v první polovině příštího roku, možná v dubnu, představí novou sérii navigačních přístrojů, které budou používat nové uživatelské prostředí. Navzdory očekávání mezi nimi nebude tzv. „connected“ navigace s vestavěnou kartou SIM pro hledání cílů na internetu. Až osm nových modelů se bude lišit třeba úhlopříčkou displeje. Základem bude malý 3,5" displej, u větší varianty ale Mio zvětší úhlopříčku ze současných 4,2" na 4,7". Několik modelů bude mít obrovský sedmipalcový displej.

Nová Mia se dále budou odlišovat mapami, funkcí text-to-speech pro převod textu do hlasové podoby, podporou RDS-TMC, vestavěným FM vysílačem, multimediálními funkcemi, Bluetooth s podporou dat nebo i hlasového přenosu, přijímačem digitální televize. Nejsem si teď jistý, zda všechny modely, nebo jen některé budou mít mapy s 3D modely vybraných budov. Novinkou bude také průvodce, který při prvním zapnutí navigačního přístroje naučí uživatele pracovat s novými funkcemi.

V příštím roce by se měl objevit také „netbook“ – tedy malý notebook s takřka plnohodnotnou klávesnici, použitelnou velikostí displeje (7"), slušnou výdrží baterie a u Mia samozřejmě i vestavěnou navigací. Trochu mě ale vzhledem k posledním trendům překvapilo, že Mio ve svém netbooku použije mobilní operační systém Windows Mobile 6.1 a nikoli plnohodnotná Windows/Linux. Bude tedy hodně záležet na ceně, jestli bude konkurenceschopná současným netbookům.

Očekávat můžeme také chytrý mobilní telefon s Windows Mobile a navigací.

Bude záležet na Glide Touch

Přenosný navigační přístroj dnes dělá hlavně software, po hardwarové stránce se jednotlivé značky příliš neliší. Nová navigační aplikace Mia se mi na první pohled hodně líbí. Prostředí je atraktivní, přehledné, a pokud se při jízdě neobjeví problémy související například s ovládáním Glide Touch, Miu by se příští rok mohlo dařit.

Diskuze (23) Další článek: Sony Ericsson Xperia X1 v prosincovém ceníku T-Mobile

Témata článku: , , Problém související, Příští rok, Funkce Bluetooth, Poslední trend, Rok, Jak