Jak by měl vypadat ideální tarif?

Včera Eurotel uvedl dosud nevídanou věc: dal svým uživatelům možnost poskládat si svůj tarif tak, jak chtějí. Jsou ale možnosti personalizace opravdu tak široké? Jaké nevýhody tento netradiční tarifní program skrývá? Čím se liší od ostatních?

Co je tarifní program

Pod pojmem tarifní program si asi všichni představíme to samé. Za měsíc využijete určité množství služeb operátora, za které potom dodatečně zaplatíte. Základem tarifního programu je paušální poplatek, který platíte vždy, ať už služeb využíváte či nikoliv. Paušály v sobě skrývají většinou určité služby „zdarma“, většinou volání, případně SMS. Tyto tzv. volné minuty jsou, resp. až dosud byly, u paušálu dražší, než minuty, které protelefonujete po jejich vyčerpání. (Výjimkou byl doposud jen Oskar.)

Příklad: v paušálu ve výši tisíc korun se skrývá dvě stě volných minut, jedna tedy stojí pět korun. Každá další minuta ale stojí čtyři koruny; jakmile tedy provoláte dvě stě minut, platíte za každou další méně. V paušálu se totiž skrývá i jakýsi poplatek za obecné používání služeb operátora, jakási částka za to, že můžete jeho služeb vůbec využívat.

Toto je hlavní rozdíl oproti předplaceným kartám, kde paušální měsíční poplatky nejsou (až na tarif Twist Extra) a kde platíte jen to, co skutečně provoláte, ovšem předem. Koupíte si kupon, jehož hodnotu poté čerpáte. Ceny za volání jsou u předplacenek vyšší, protože neplatíte paušál a uživatelé předplacených karet jsou pro operátora méně „jistější“ než majitelé tarifů. Kvůli paušálu se ale tarify nevyplatí pro menší objemy volání či používání jiných služeb.

Balíčkování jako za Klause

Eurotel ale přišel s něčím, co opravdu nemá obdoby. Tarif Individual je něco mezi předplacenou kartou a běžným tarifem. Za služby opět platíte zpětně, na faktuře dostanete vyúčtování, ovšem paušál nebo volné minuty či SMS nejsou stanoveny pevně, vše si můžete nastavit sami.

Přesnou podobu tarifu Individual popisuje Martin Zikmund v titulním článku. Stručně řečeno: za služby platíte základní sazby, a k tomu si můžete koupit levnější volné služby ve formě určitých balíčků a sestavit si tak vlastně paušál. Ve skutečnosti tedy nejde o tarif, který si můžete nastavit podle vlastních potřeb, ale jen dopředu říkáte, které služby využijete a v jakém objemu.

Individual je skutečně něco mezi tarifem a předplacenkou. Za služby jen neplatíte formou kreditu, ale měsíčním vyúčtováním.

Nepřešvihněte volné minuty!

Až posud se zdá všechno v pohodě. Volné minuty jsou levnější než základní sazba a s vyšším paušálem cena volné minuty a jiných služeb klesá. Bohužel, základní sazba je až na jednu výjimku (2,50 Kč do Eurotel při objednání více než 400 minut) stále stejná, a to i tehdy, když si zaplatíte nejvyšší paušály, např. 900 minut, 100 MMS či 500 textovek. To odporuje současnému chápání tarifních programů. U nich totiž s vyšším paušálem cena za služby, které jsou za „hranicemi paušálu“, klesá. U tarifu Individual nikoliv, je totiž stále totožná.

Proto není výhodné přešvihnout nastavené volné minuty, či jiné volné služby. Markantní je rozdíl např. u datování přes GPRS, za tři stovky paušálu máte 10 MB, tj. cena za jeden kB činí tři haléře. Pokud ale prodatujete více, za každý další kilobajt zaplatíte plných padesát haléřů! To je šestnáctkrát více. Další příklad: pokud zaplatíte 3 800 korun (bez daně) za nejvyšší variantu s devíti sty volnými minutami, jedna volná minuta přijde na 4,10 Kč. Pokud však provoláte více než těchto devět set minut, za každou další zaplatíte šest korun.

Hodláte-li tedy často přešvihnout rámec volných služeb, budou pro vás asi výhodnější běžné tarify Eurotelu, které jsou stále v platnosti. Na druhou stranu se ale nevyplatí ani nedočerpání služeb zahrnutých v paušálu, protože se na rozdíl od běžných tarifů nepřevádějí do dalšího měsíce.

Individual má ale i několik výhod, především levnější volné služby než u současných tarifů Eurotelu. Podle našich zběžných výpočtů jsou volné minuty a další služby opravdu docela výhodné. Jen se musíte co nejpřesněji trefit do nastavených volných minut a dalších položek. Dalším benefitem je pak možnost přidat si do paušálu i jiné volné služby než volání či SMS – to dnes opravdu není běžné.

Každý měsíc změna

Pokud se stane, že příliš přešvihnete volné služby nebo naopak všech služeb nevyužijete, můžete si každý měsíc balíčky upravit tak, aby lépe vyhovovaly tomu, co opravdu spotřebujete, a to zdarma. Stejně tak můžete přejít zdarma na jakýkoliv jiný paušál Eurotelu, když zjístíte, že vám Individual nevyhovuje.

Pokud chcete využívat tarif Individual, je velmi výhodné se udržet v rámci volných služeb, proto počítejte, počítejte a počítejte. Mimochodem, Eurotel by měl mít brzy na webu prográmek, který vám s optimalizací pomůže. Velmi rádi bychom tuto optimalizaci přidali i do našeho tarifikátoru, ale zatím přemýšlíme, jak to udělat co nejefektivněji.

Jak by měl vypadat ideální individuální tarif?

Přestože Eurotel připravil nový tarifní program ve snaze o zjednodušení, v redakci jsme se shodli, že výsledek není úplně to pravé. Proč? Kvůli volným minutám, které podle našeho názoru každý tarif dokonale znepřehlední.

Co byste řekli na následující tarifní program? Operátor by vytvořil určité schéma, podle něhož by se od cen volání, textovek, internetu apod. odvíjela výše paušálního poplatku. Čím více byste zaplatili za paušál, tím levnější byste poté měli služby. V tomto tarifu by nebyly žádné volné minuty, žádné předplacené služby zdánlivě zdarma. Každý by si snadno mohl spočítat, jaká struktura tarifu mu nejvíce vyhovuje.

Příklad: za měsíční paušál 100 Kč byste měli minutu volání za 5 Kč, za paušál 500 Kč by už jedna minuta vyšla na 3 Kč a za tisícovku byste volali třeba za osmdesát haléřů za minutu (sazby jsou samozřejmě vymyšlené). Nikdy by se nestalo, že byste nevyužili volné minuty, a přesně byste podle provolaných minut byste věděli, kolik budete platit. Tento transparentní způsob účtování používá například Oskar u svých tarifů pro firemní zákazníky.

Co říkáte na tento návrh? Líbí se vám, nebo byste raději brali systém založený na volných minutách, který včera představil Eurotel?

Diskuze (21) Další článek: S Oskarem si už levně nezawapujete

Témata článku: , , Idea, Tarif, Nejvyšší paušál, Volná minuta, Jak