Jak dobře vybavené mobily používáme? Typická sestava je Snapdragon, 8 GB RAM, 128GB úložiště a Android 12

Google už dávno přestal zveřejňovat pravidelnou statistiku zastoupení jednotlivých verzí Androidu. Díky benchmarku Antutu si každého čtvrt roku můžeme udělat alespoň přibližnou představu o zastoupení jednotlivých distribucí Androidu na aktivních zařízeních, která prošla v daném období měřením tímto syntetickým benchmarkem.

Není to sice tak přesná statistika jako ta od Googlu (měřená podle přístupů do marketu s aplikacemi), ale pro základní představu o aktuální nejtypičtější výbavě chytrých telefonů s Androidem postačí. Antutu navíc přidává informace o velikosti a rozlišení displeje, velikosti vnitřní i operační paměti a počtu jader procesoru. Všechny tyto údaje dokáže během měření z telefonu vyčíst. Poslední data pocházejí z globálních měření ve čtvrtém kalendářním čtvrtletí uplynulého roku, tzn. období od 1. října do 31. prosince 2022.

Typický Android ve sledovaném období:

  • 6,7palcový displej
  • Full HD+ rozlišení
  • 60Hz obnovovací frekvence
  • osmijádrový procesor od Qualcommu
  • 8 GB RAM
  • 128 GB vnitřního úložiště
  • Android 12

Zdroj: Antutu

Nutno podotknout, že údaje od Antutu nemusí zcela přesně vystihovat celkovou situaci na trhu, protože zejména majitelé starších a méně výkonných telefonů na nich testy benchmarku obvykle nezkoušejí. Navíc se zhoršenou dostupností aplikace po vyřazení z marketu Google Play jsou čísla o něco méně vypovídající.

Podrobnější statistiky:

Verze operačního systému Android

Klepněte pro větší obrázek

V čtvrtém čtvrtletí 2022 měl stále převahu loňský Android 12, běžela na něm více než polovina všech androidových zařízení, která prošla v daném období měřením benchmarku Antutu. Proti předchozímu kvartálu je to ale pokles o 4 procentní body, protože mezi uživatele už se dostal nejnovější Android 13, a to rovnou s 12% podílem. Android 11 nadále klesá a dá se očekávat, že v příštím čtvrtletí už bude mít menší podíl než „třináctka“. Naopak Android 10 klesá jen velmi pozvolna a zdá se, že zařízení s ním už budou dožívat bez možnosti aktualizace na vyšší verzi systému. Ostatní verze jsou Androidu jsou statisticky zanedbatelné.

Úhlopříčka displeje

Klepněte pro větší obrázek

Nejrovnoměrněji rozkrájený koláč najdeme v grafu úhlopříčky displeje, protože test ji dělí po jedné desetině palce. Kdybychom ale dohromady počítali délku 6,4 až 6,7 palce, je tento rozměr nejčastější a používají ho už skoro tři čtvrtiny smartphonů. Necelými 15 % je zastoupena skupina kompaktnějších telefonů s úhlopříčkou displeje 6,3 palce a menší, obliba velkých zařízení s obrazovkou 6,8 palce se zřejmě zastavila na 7 % a proti předchozímu kvartálu už nerostla.

Rozlišení displeje

Klepněte pro větší obrázek

Více než 75 % zařízení používá Full HD+ displej v některém ze širokoúhlých formátů. Nejčastěji je to 20 : 9, tzn. 2 400 × 1 080 bodů. Jemnější 2K není tak časté jako v minulosti a kvůli různým poměrům stran se skrývá za příliš fragmentované hodnoty v kategorii Ostatní (více než 21 %). Na ústupu je nízké HD rozlišení.

Obnovovací frekvence displeje

Klepněte pro větší obrázek

Základní obnovovací frekvence 60 Hz stále převažuje u necelé poloviny používaných Androidů, podíl ale naštěstí klesá ve prospěch rychlejších panelů. Dvakrát tak rychle se obnovující obrazovku má více než třetina zařízení, „kompromisních“ 90 Hz má na svém telefonu 11 % uživatelů.

Čipset

Klepněte pro větší obrázek

Více než 60 % měřených smartphonů pracovalo s procesorem od Qualcommu, ten tak mezikvartálně svoji dominanci mírně oslabil ve prospěch konkurence. Druhým nejčastějším čipsetem byl MediaTek s 21,5 %, následovaný třetím Exynosem od Samsungu a Hisiliconem od Huawei. Naprostá většina procesorů v čipsetech dnes běží na osmi jádrech, tuto statistiku proto Antutu přestalo podrobněji sledovat. Jak ale víme, samotný počet jader o výkonu procesoru jako takového mnoho nevypovídá.

Operační paměť

Klepněte pro větší obrázek

Standardem se stalo 8 GB operační paměti, jíž je vybaveno 38 % smartphonů s Androidem, druhou nejčastější hodnotou je 6 GB (25 % všech androidových smartphonů). Podíl mobilů se 4 GB postupně klesá, posiluje pozice 12GB pamětí.

Úložiště

Klepněte pro větší obrázek

Zhruba každý druhý Android má vnitřní úložiště s kapacitou 128 GB. Druhou nejčastější hodnotou je 256 GB, které dnes už není výjimkou ani u modelů střední třídy. Naopak „porce“ 64 GB se stává symbolem levnějších smartphonů nižší třídy, ještě nižší hodnoty se naštěstí vyskytují jen ojediněle.

Diskuze (11) Další článek: Maketa jako důkaz. Pixel Fold bude připomínat tenkou knížku do kapsy, široké rámečky mu ale moc nesluší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Aplikace, Stará verze, Full HD, Úložiště, Fragment, GB paměť, Procesor, Displej,