Jak fotí a natáčí Huawei Ascend P6 [galerie]

Vzali jsme nejtenčí telefon, co u nás budete moci brzo zakoupit, a vyzkoušeli kvality jeho snímače. Takto fotí a natáčí Huawei Ascend P6.

Podrobnou prohlídku stylové žiletky Huawei Ascend P6 už jste mohli vidět v tradičním videopreview. Rozhodli jsme se ale, že se podíváme na zoubek snímači, který musel být vměstnán do tak útlého těla. V článku naleznete první pořízené snímky a fotografie, finální ortel ale vyřkneme až po řádném testování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu Huawei Ascend P6

Fotoaparát spíše na makro

Huawei použilo u modelu Ascend P6 8 Mpx snímač s autofokusem, LED bleskem, možností pořizovat HDR fotografie a jako specialitu přidalo možnost pořizovat makro snímky již od čtyř centimetrů vzdálenosti. Po prvních dojmech musím říct, že makro je opravdu to, co Ascendu P6 jde nejlépe. Dostatečně ostré snímky, dobrá drobnokresba, věrné barevné podání a minimum šumu, za toto chválíme. Ovšem pouze tehdy, pokud správně zaostříte za pomocí touchfokusu.

Při focení na normální vzdálenost už Ascend P6 tolik neexceluje. Ne že by snímky nebyly dobré, to ne, ale jako výborné je rozhodně označit nelze. Celkově lze pozorovat tendence k přepalům nejvíce prosvětlených míst, lehký šedý závoj a někdy ne zcela realitě odpovídající barevnost výsledného snímku. Největší problém je však ostření. Pokud necháte ostření na automatice, nejméně v polovině případů zaostří jinam, než by logicky zaostřily jiné smartphony, nebo dokonce nezaostří vůbec. Těžko říct, jestli za to může nějakým způsobem „ošizený” autofocus kvůli tloušťce, u telefonu za 11 000 korun by se to ale stávat nemělo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První testovací snímky z Huawei Ascend P6

Video nemá kontinuální ostření

Co se týče videa, umí Ascend P6 samozřejmě natáčet FullHD video s frekvencí 30 snímků za sekundu. Se stejnou frekvencí zvládá video natáčet přední kamerka, ale jen v HD rozlišení. Každopádně, video je na svoji třídu (ať už cenovou, nebo výkonnostní) pod průměrem. Fotoaparát totiž v režimu kamery neobsahuje kontinuální autofokus, kterým většina telefonů stejné třídy se samozřejmostí disponuje. Od toho se odvíjí kvalita videa, ve kterém figuruje více objektů s různou hloubkou ostrosti. Lze sice použít funkci Trvale zaostřit na daný objekt, ve většině případů ale není moc účinná.

Ani ostření touchfokusem ale není vždy 100% účinné. Jak je vidět na videu výše, při snaze zaostřit na sloup se elektronika v okamžiku ostrého obrazu nezastaví a za „ostré” považuje něco jiného. Druhý zásadní problém je stabilizace obrazu (softwarová). Pokud ji v nastavení zapnete, procesor zřejmě výkonově nestíhá a výsledkem je neúnosně trhané video. Video níže už bylo natočeno s vypnutou stabilizací obrazu a hle, trhání v podstatě zmizelo. Z hlediska ostrosti je však video stále slabé.

Huawei se u modelu Ascend P6 chlubí vysoce kvalitními snímky z přední 5 Mpx kamerky. Ty, spolu s HDR fotografiemi a HDR videem čekejte v recenzi, do jejíhož vydání se pokusíme přijít na to, jak Ascend P6 přinutit, aby zejména během videa dělal to, co dělá každý smartphone s autofokusem, totiž kontinuálně ostřil. A ještě jedna poznámka na závěr. Pokud budete s Ascendem P6 fotit na výšku, jak to dnes na momentkách většina mládeže dělá, bude Ascend P6 přesně tím, čím být má, tedy stylovým doplňkem a skvělým fotoaparátem momentek. Jakmile se ale zastavíte s touhou udělat kvalitní snímek a telefon chytnete do pevného úchopu na šířku, tedy ve všech čtyřech rozích, ručím vám za to, že si minimálně v polovině případů fotografii zkazíte vlastním prstem, vzhledem k tomu, kde je čočka umístěna. Takže si hlídejte vlastní prsty!

Huawei Ascend P6
rozměry a hmotnost: 133 × 66 × 6,2 mm, 120 g
displej: 4,7", kapacitní IPS+ LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Hisilicon K3V2E (4× Cortex-A9, 2 GHz, 40nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
31 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (23) Další článek: Alcatel One Touch Star: nafintěný dualSIM [recenze]

Témata článku: Huawei, , , , , , Huawei Ascend P6, NAT, F +, Jak, Řádné testování, GAL, Ascend, Kvalitní snímek, #Huawei,